Eclipsa pe care o vei putea vedea din tramvai luna aceasta
Noul an ne va aduce unele dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice. La sfârșitul acestei luni vom avea eclipsă totală de Lună. Se va vedea inclusiv din ţara noastră. În vară, va fi eclipsă parţială de Lună, iar din România se va putea observa în întregime.
De ce Calea Lactee își pierde din viteza de rotație
Când se văd Lyridele, stelele căzătoare. Evenimentele astronomice din aprilie
Ce ne poate învăța un asteroid?
Astronomul Adrian Șonka, despre cometa care îi intrigă pe cercetători
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Două fenomene astronomice vor putea fi văzute din România anul acesta. Eclipsa totală de lună din 21 ianuarie şi eclipsa parţială de lună ce va avea loc în vară, pe 16 iulie.
Prima se va observa în America de Nord, America de Sud şi Europa. În ţara noastră, va fi vizibilă spre dimineaţă. Luna va apune în eclipsă parţială, iar momentul maxim va fi, de asemenea, dimineaţa. La ora 7 şi douăsprezece minute.
Adrian Şonka, astronom: Eclipsa din 21 ianuarie este una care se va vedea din tramvai, este foarte, foarte simplu pentru că se va produce pe la 7:00 dimineața, când oamenii sunt în drum spre serviciu, înspre vest, și se va putea vedea Luna la orizont foarte frumos din tramvai. Sunt multe apropieri de planete, în ianuarie, la fel și în iunie, iulie o să avem pe Saturn și Jupiter unul lângă altul. Avem 2 eclipse de Lună care se văd anul acesta de la noi. Nu putem spune că Luna ține cu noi, depinde cum sunt ele pe parcursul anului.
Cât despre eclipsa parţială din vară, ea va fi vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia. De la noi se va observa în întregime, iar faza maximă va fi după miezul nopţii.
Vor fi şi fenomene astronomice ce nu se vor vedea deloc din România. De pildă, de eclipsa parţială de Soare din data de 6 ianuarie se vor bucura doar locuitorii din estul Asiei. De asemenea, la începutul lunii iulie, va fi eclipsă totală de soare şi va fi vizibilă din sudul Oceanului Pacific şi din America de Sud. Vom avea şi o eclipsă inelară de soare. Va avea loc la sfârşitul anului. Va fi observată din sudul Asiei, din Indonezia şi din nordul Australiei.
Citește și: Adrian Șonka, astronom: Luna încă are o grămadă de mistere
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News