Descoperire unică: Pe teritoriul României au trăit, simultan cu dinozaurii, și mamifere
Fosilele preistorice găsite acum câţiva ani în judeţul Hunedoara aparţin unui mamifer, anunţă cercetătorii. Acesta era contemporan cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului. Specialiştii spun că a trăit acum 70 de milioane de ani şi că descoperirea sa este o premieră în Europa.
Nouă specie de dinozaur descoperită în Ţara Haţegului
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Fosilele micului mamifer au fost descoperite acum patru ani de cercetători pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor. De atunci şi până acum, au analizat oasele în detaliu, iar acum au făcut publică descoperirea.
„Descoperirea atestă faptul că în Cretacicul Superior, în această zonă, nu trăiau doar dinozauri pitici, ci și mamifere, nedescoperite până acum pe niciun alt teritoriu european”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.
„A trăit acum în jur de 70-68 de milioane de ani, împreună cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului, de fapt era un contemporan al lor, făcea parte din același ecosistem, practic mișuna pe la picioarele dinozaurilor respectivi”, explică Zoltan Csiki-Sava, prof. conf. dr. Universitatea București.
Datele cercetătorilor arată că mamiferul avea o lungime de 18 centimetri, era asemănător rozătoarelor din timpurile noastre și nu se putea cățăra în copaci. Numele a fost ales după cel al unui voievod medieval: Litovoi.
„Animalul acesta are craniul aproape complet conservat și am putut să vedem efectiv care este structura craniului prin tomografie computerizată”, mai spune prof. univ. conf. dr. Zoltan Csiki-Sava.
Autorităţile speră că vor atrage şi mai mulţi turişti în zonă, odată cu această descoperire.
„Pot să le spun turiștilor și să interacționez mult mai mult cu ei, spunându-le că fauna din Țara Hațegului era mult mai complexă, nu doar niște dinozauri și câțiva vulcani”, afirmă Vlad Iorgon, ghid Geoparcul Dinozaurilor.
Geoparcul Dinozaurilor este inclus în patrimoniul UNESCO. Aici au trăit nu doar dinozaurii pitici, unici în lume, și ci reptile zburătoare gigantice. În urmă cu 70 de milioane de ani, actualul teritoriu al Țării Hațegului era o insulă marină.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News