Live

Descoperire surprinzătoare pe Marte. Apa se găsea la suprafață într-o perioadă în care planeta ar fi trebuit să fie rece și uscată

Data publicării:
Până acum, se credea că pe Marte a existat apă până cu circa 3 miliarde de ani în urmă. În probele recoltate de roverul Zhurong au fost detectate semne ale prezenţei apei în mineralele prelevate care sunt vechi de 700 de milioane de ani. Foto: Profimedia Images

Roverul chinez Zhurong a găsit dovezi pe Marte care sugerează că apa a existat pe suprafața planetei roșii pentru mult mai mult timp decât se credea până acum, scrie CNN.

Ceea ce a dus la această descoperire au fost mineralele hidratate găsite de roverul chinez pe Marte într-un vast bazin despre care se crede că ar fi locul în care cândva se afla un ocean, relatează Reuters.

Conform unei analize a datelor transmise de roverul Zhurong, au fost detectate semne ale prezenţei apei în mineralele prelevate, vechi de 700 de milioane de ani, au anunţat oamenii de ştiinţă într-o lucrare publicată miercuri în revista Science Advances.

Se crede că pe Marte a existat apă până cu circa 3 miliarde de ani în urmă, când a doua vârstă geologică a planetei, cunoscută sub numele de perioada hesperiană, s-a încheiat, scrie Agerpres. În actuala perioada amazoniană, pe suprafaţa planetei nu mai există apă.

Roverul chinez explorează vasta câmpie denumită „Utopia Planitia” de la aterizarea sa pe Marte în mai 2021. Foto: Profimedia Images

Utopia Planitia, câmpia explorată de roverul chinez, a fost cândva fundul unui ocean

Solul care conţinea mineralele prelevate de Zhurong avea o crustă dură care s-ar fi putut forma prin creşterea apei subterane sau de la gheaţa topită care s-a evaporat de atunci, au mai spus oamenii de ştiinţă chinezi.

Roverul chinez explorează vasta câmpie denumită „Utopia Planitia” de la aterizarea sa pe Marte în mai 2021. Zhurong a parcurs circa doi kilometri de la locul aterizării pe măsură ce adună date de pe teren.

În ultimii ani, datele furnizate de o sondă aflată pe orbită operată de Agenţia Spaţială Europeană au arătat existenţa apei sub gheaţa de la polul sudic al planetei.

Aproape toată apa de pe Marte se află în gheaţa sa polară, cu urme foarte mici în atmosfera subţire a planetei.

Localizarea apei subterane reprezintă un element cheie pentru determinarea potenţialului planetei de a găzdui viaţă, precum şi oferirea unei resurse permanente pentru orice explorare umană.

Citește și: „Poarta de pe Marte”. NASA publică o imagine misterioasă surprinsă de roverul Curiosity

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri