Live

Descoperire importantă. Singura mumie egipteană a unei femei însărcinate găsită până acum era ascunsă în sarcofagul unui preot

Data actualizării: Data publicării:
Singura mumie egipteană a unei femei însărcinate era ascunsă în sarcofagul unui preot. Foto: Twitter/Warsaw Mummy Project

Descoperire importantă făcută de o echipă de oameni de știință polonezi: singura mumie egipteană însărcinată găsită până acum, relatează BBC.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și publicată în Journal of Archaeological Science. Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefactele aflate la Muzeul Național din Varșovia.

Până acum se credea că mumia este a unui preot bărbat, dar scanările arată că este de fapt vorba despre o femeie aflată în ultimele etape ale sarcinii. Experții cred că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut înalt, cu vârsta între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.

„Acesta este singurul exemplu cunoscut de femeie însărcinată mumificată și primele imagini radiologice ale unui astfel de făt”, au scris cercetătorii.

Pe baza circumferinței capului fătului, ei estimează că sarcina era în 26-30 de săptămâni când mama a murit, din motive care rămân necunoscute.

„Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de până acum, o surpriză totală”, a spus Wojciech Ejsmond, membru al echipei de la Academia de Științe din Polonia.

Patru mănunchiuri, despre care se crede că sunt organe înfășurate și îmbălsămate, au fost găsite în cavitatea abdominală a mumiei, dar oamenii de știință spun că fătul nu a fost scos din uter.

Oamenii de știință spun că nu este clar de ce fătul nu a fost extras și îmbălsămat separat, dar cred că ar putea fi vorba despre credințele egiptenilor despre viața de apoi sau de dificultăți tehnice.

Din cauza relatărilor contradictorii privind originile sale, cercetătorii au botezat mumia „Misterioasa doamnă”.

Ei spun că rămășițele mumificate au fost donate Universității din Varșovia în 1826. Donatorul a susținut că mumia a fost găsită în mormintele regale din Teba, dar cercetătorii spun că era era o practică obișnuită în secolul al XIX-lea să spui că antichitățile provin din situri arheologice celebre, pentru a le crește valoarea.

Inscripțiile de sarcofag i-au făcut pe experții din secolul al XX-lea să creadă că mumia din interior este cea a unui preot bărbat, pe nume Hor-Djehuti.

Dar acum oamenii de știință, după ce au identificat mumia drept o femeie, cred că aceasta a fost plasată la un moment dat în sicriul greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea și reambalarea rămășițelor erau practici obișnuite.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Președintele Egiptului a propus un armistiţiu de scurtă durată în Gaza, pentru eliberarea a patru ostatici

Momentul în care un parapantist descoperă un cățel în vârful uneia dintre cele mai mari piramide din Egipt. Imaginile au ajuns virale

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Partenerii noștri