Live

Descoperire „deosebit de rară” la mică distanță de România

Data publicării:

Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară, realizată din aur, în timpul unor lucrări de excavare desfăşurate în zona unei fortăreţe medievale ce datează din Al Doilea Ţarat Bulgar, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Crucea a fost găsită în apropierea unui stâlp de altar de la cea de a 23-a biserică ortodoxă din Trapezitsa. Foto: Zdravka Maslyankova via RADIO BULGARIA.

Crucea din secolul al XII-lea a fost găsită într-o biserică recent descoperită pe dealul Trapezitsa, una dintre principalele două citadele ale oraşului Veliko Tarnovo.

Cunoscut la acea vreme sub numele Tarnovgrad, Veliko Tarnovo a fost capitala celui de-Al Doilea Ţarat Bulgar (1185-1396).

„Descoperirea este deosebit de rară; este extrem de importantă'', a subliniat Konstantin Totev, care conduce echipa de arheologi din Veliko Tarnovo, localitate situată la aproximativ 220 de kilometri est de Sofia, capitala Bulgariei moderne.

„Este o cruce de aur, un engolpion - un obiect realizat pentru a păstra relicve'', a explicat Totev adăugând că „este unică deoarece marea majoritate a acestor cruci erau confecţionate din bronz şi argint''.

Crucea a fost găsită în apropierea unui stâlp de altar de la cea de a 23-a biserică ortodoxă din Trapezitsa. Biserica se afla în apropierea palatului ţarului, care se întindea pe o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi.

Relicva, care se află în stare bună de conservare, are 11 centimetri lungime şi cântăreşte 75 de grame, a fost realizată în Bizanţ. Aceasta îl înfăţişează pe Hristos răstignit, pe mama Sa, Maria, şi câţiva sfinţi. Obiectul este decorat prin nielare şi cu palmete.

Crucile engolpion, confecţionate în ateliere din Bizanţ, erau cunoscute şi sub numele de „cruci engolpion ruseşti'', deoarece au fost copiate şi distribuite pe scară largă în Rusia începând din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie Iași

Un cimitir sarmatic vechi de 1.900 de ani și locuințe de lut, descoperite pe șantierul Lotului 4 al căii ferate Timișoara – Arad

Fortul vechi de 3.000 de ani care apăra Egiptul Antic de atacurile misterioșilor „oameni ai mării”

Arheologii au descoperit „cel mai șocant exemplu al sclaviei romane” la Pompeii. Cum se făcea pâinea în orașul antic

Partenerii noștri