Live

Cercetătorii au dezvoltat o soluție care pulverizată pe haine sau suprafețe poate ține virusul departe până la 90 de zile

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie (HKUST) din Hong Kong au anunţat că au dezvoltat un înveliş antiviral care ar putea oferi 90 de zile de protecţie „semnificativă” împotriva bacteriilor şi a virusurilor, precum coronavirusul care provoacă COVID-19, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Produsul, numit MAP-1, a fost dezvoltat în decurs de 10 ani şi poate fi pulverizat pe suprafeţe frecvent utilizate de public, precum butoanele şi balustradele ascensoarelor, au afirmat cercetătorii.

„Aceste locuri sunt frecvent atinse şi, în acelaşi timp, servesc ca mediu foarte eficient pentru transmiterea bolilor”, a declarat profesorul Joseph Kwan de la HKUST, unul dintre cercetătorii care au dezvoltat produsul.

Învelişul care se formează după pulverizare dispune de milioane de nanocapsule ce conţin dezinfectanţi, despre care Kwan afirmă că rămân eficienţi în uciderea bacteriilor, virusurilor şi a sporilor chiar şi după ce soluţia s-a uscat.

Spre deosebire de produsele comune folosite pentru dezinfectare, precum înălbitorul diluat şi alcoolul, eficienţa MAP-1 este sporită de polimerii sensibili la căldură care încapsulează şi eliberează dezinfectanţii la contactul uman, a mai spus Kwan. Produsul nu este toxic şi este sigur pentru piele şi mediul înconjurător, au precizat cercetătorii.

În urma testelor clinice realizate în acest an la un spital şi un cămin pentru bătrâni din Hong Kong, produsul a fost pus la dispoziţie pentru comercializare de către Germagic, o unitate a partenerului industrial al universităţii, Chiaphua Industries Ltd.

Produsul a fost aprobat pentru utilizare oficială şi de către consumatori în februarie şi va ajunge în magazinele din Hong Kong luna viitoare.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Animalele din regiunile devastate de inundații din Spania, expuse la boli din cauza străzilor pline de noroi și gunoaie

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Dezvăluiri privind acțiunile Rusiei în Africa. „Cercetările au coincis cu un focar de Variola maimuței și Marburg”

Partenerii noștri