Ce se întâmplă cu două boabe de strugure băgate în microunde
Tăiat pe jumătate și pus la cuptorul cu microunde, un bob de strugure poate să emită plasmă. Este un experiment descoperit de mai mulți ani, dar abia acum oamenii de știință vin și cu explicații.
Noi reguli pentru tratamentul COVID
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Înainte să vă apucați să faceți experimentul acasă, trebuie să vă asumați riscul că vă puteţi distruge cuptorul. Sau șapte, așa cum au pățit cercetătorii până să afle răspunsul corect la această întrebare.
Multă vreme s-a crezut că strugurii generează plasmă pentru că energia din cuptorul cu microunde încarcă electroliţii din interiorul boabelor. Ceea ce este şi corect. Dar ca fenomenul spectaculos să aibă loc nu este important ca boabele să rămână lipite la un capăt de învelişul protector, care să acţioneze ca o punte, susţin cei trei ingineri care au elaborat studiul. Ei au demonstrat că strugurii pot crea plasmă chiar şi dacă sunt lăsaţi întregi, la trei milimetri distanţă.
Coaja boabelor nu are nicio relevanţă, se pare, doar conţinutul de apă.
În momentul în care sunt bombardate de energie, boabele se apropie una de alta şi se formează un câmp electromagnetic la punctul de contact. Aşa apare jetul de plasmă.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News