Live

Galerie Foto Astronomii au obținut cele mai bune imagini din centrul galaxiei, unde se află o gaură neagră gigantică. Cât de mare este Sagittarius A

Data actualizării: Data publicării:
Calea Lactee, văzută de la observatorul din Chile. Foto: eso.org

Astronomii au captat cea mai adâncă și clară imagine a centrului Galaxiei Calea Lactee de până acum, dându-le ocazia oamenilor de știință să estimeze cu o precizie fără precedent masa giganticei găuri negre din centrul galaxiei și distanța față de Pământ, scrie LiveScience. Ei au putut observa mișcarea stelelor în jurul găurii negre și au măsurat viteza astronomică cu care se deplasează în apropierea invizibilului corp ceresc.

Observațiile făcute cu telescopul Observatorului European de Sud din Chile au adus la lumină, de asemenea, o stea necunoscută până acum, care orbitează în jurul misterioasei găuri negre din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*.

Telescopul de la observatorul din Chile este unul dintre cele mai avansate din lume. Format din patru telescoape principale cu un diametru de 8,2 metri și încă patru telescoape auxiliare, cu diametru de 1,8 metri, observatorul poate detecta stele care emit de patru miliarde de ori mai puțină lumină decât putem vedea noi cu ochiul liber.

O tehnică numită interferometrie le permite cercetătorilor să combine lumina captată de cele patru telescoape într-o singură imagine. 

Din moment ce gaura neagră din centrul galaxiei nu emite niciun fel de lumină, ea nu poate fi observată direct. Astronomii îi pot determina proprietățile doar studiind mișcarea stelelor din vecinătatea ei.

„Urmărind stelele care orbitează în apropiere de Sagittarius A* ne permite să sondăm cu precizie câmpul gravitațional din jurul celei mai apropiate găuri negre de Pământ, să testăm teoria relativității generale și să determinăm proprietățile găurii negre”, a declarat Reinhard Genzel, director în cadrul Institutului Max Planck și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2020, pentru cercetările lui de decenii privind Sagittarius A*. El este și co-autor al noului studiu.

Măsurătorile făcute între martie și iulie 2021 au scos la iveală că Sagittarius A* are o masă de 4,3 milioane mai mare decît a Soarelui și se află la o distanță de 27.000 de ani lunină de Pământ. Ambele măsurători sunt cele mai precise până la momentul actual.

În timpul observațiilor, astronomii au urmărit steaua S29, cea mai apropiată stea cunoscută față de Sagittarius A*, orbitând în în jurul găurii negre la o distanță de „doar” 13 miliarde de kilometri, ceea ce reprezintă de circa 90 de ori distanța de la Pământ la Soare. În momentul trecerii celei mai apropiate de gaura neagră, steaua se deplasează cu o viteză-record de 8.740 de kilometri pe secundă (31,5 milioane km/h).

Însă astronomii au observat și o stea complet necunoscută în această regiune densă din centrul galaxiei. Denumită S300, steaua reprezintă o descoperire promițătoare pentru cercetarea acestei regiuni din sistemul galactic.

Pe viitor, astronomii speră să poată observa stele și mai puțin vizibile, și mai apropiate de Sagittarius A* decât S29 și S300, ceea ce le-ar permite să obțină informații despre rotația găurii negre.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

Astronomii au găsit jeturi de materie care ies dintr-o gaură neagră, lungi de milioane de ani lumină. De ce e importantă studierea lor

Eveniment astronomic: În această toamnă, Pământul va avea o a doua „mini-Lună”. În ce condiții poate fi aceasta observată

Un obiect cosmic misterios se mișcă atât de repede încât ar putea părăsi Calea Lactee. Cercetătorii nu știu sigur ce este

Partenerii noștri