Live

Asteroidul uriaș care a exterminat dinozaurii nu a fost singur. Descoperirea făcută de oamenii de știință

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Uriașul asteroid care a lovit Pământul și a provocat extincția dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani nu a fost singur, spun oamenii de știință citați de BBC. În aceeași perioadă, o altă rocă spațială, mai mică, s-a prăbușit în mare, în largul coastei Africii de Vest, creând un crater mare.

A fost un „eveniment catastrofal”, spun oamenii de știință, și a provocat un tsunami de cel puțin 800 de metri înălțime, care a traversat Oceanul Atlantic.

Dr. Uisdean Nicholson de la Universitatea Heriot-Watt a descoperit craterul Nadir în 2022, însă un nor de incertitudine plana asupra modului în care acesta s-a format. Acum, doctorul Nicholson și colegii săi sunt siguri că depresiunea de 9 km a fost provocată de un asteroid care s-a prăbușit pe fundul mării.

Oamenii de știință nu pot spune data exactă a evenimentul sau dacă a avut loc înainte sau după asteroidul care a cauzat craterul Chicxulub din Mexic, lat de 180 km, care a pus capăt domniei dinozaurilor.

Însă, specialiștii sunt de părere că roca mai mică a căzut tot la sfârșitul perioadei Cretacicului, când au dispărut dinozaurii. Când a intrat în atmosfera Pământului, aceasta ar fi format o minge de foc.

„Imaginați-vă că asteroidul a lovit Glasgow și că voi sunteți în Edinburgh, la aproximativ 50 km distanță. Mingea de foc ar fi de aproximativ 24 de ori mai mare decât Soarele de pe cer - suficient pentru a incendia copacii și plantele din Edinburgh”, spune Dr. Nicholson.

Ar fi urmat o explozie extrem de puternică, înainte de zguduitură seismică asemănătoare cu cea provocată de un cutremur cu magnitudinea 7. Cantități uriașe de apă au ieșit de pe fundul mării, iar mai târziu au revenit în cascadă, creând amprente unice pe psol.

Este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să se prăbușească din sistemul nostru solar spre planeta noastră la scurt de timp unul de celălalt.

Asteroidul care a creat craterul Nadir a măsurat aproximativ 450-500 m lățime, iar oamenii de știință cred că a lovit Pământul cu aproximativ 72.000 km/h.

Asteroidul Nadir avea aproximativ dimensiunea lui Bennu, care este în prezent cel mai periculos obiect care orbitează în apropierea Pământului. Oamenii de știință spun că cea mai probabilă dată la care Bennu ar putea lovi Pământul este 24 septembrie 2182, potrivit NASA. Dar este doar o probabilitate de 1 la 2.700.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ficțiunea de la Hollywood, devenită realitate într-un experiment de succes: O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid

O serie de cratere misterioase arată că Pământul a avut un inel ca cele din jurul planetei Saturn

Eveniment astronomic: În această toamnă, Pământul va avea o a doua „mini-Lună”. În ce condiții poate fi aceasta observată

Un asteroid cu nume românesc se apropie de Pământ. A fost botezat Miorița

Partenerii noștri