Live

A fost descoperită prima fosilă de dinozaur care ar avea legătură cu asteroidul care a dus la extincția acestora

Data actualizării: Data publicării:
A fost descoperită prima fosilă de dinozaur care ar avea legătură cu asteroidul care a dus la extincția acestora. Foto: Captură video BBC

Oamenii de știință au prezentat un picior de dinozaur conservat uimitor, scrie BBC. Membrul inferior, complet și acoperit cu piele, este doar una dintr-o serie de descoperiri remarcabile făcute la Tanis, situl fosilelor din statul american Dakota de Nord.

Dar nu doar starea lor perfect conservată este cea care atrage atenția, ci și legătura perfectă cu teoria care spune că aceste creaturi au murit și au fost acoperite de pământ chiar în ziua în care un asteroid gigantic a lovit Pământul.

Totul s-a întâmplat acum 66 de milioane de ani, când domnia dinozaurilor s-a încheiat brusc și a început ascensiunea mamiferelor.

Foarte puține rămășițe de dinozaur au fost găsite perfect conservate în rocile care datează chiar și din ultimele câteva mii de ani înainte de impact. „Să ai un exemplar din cataclismul în sine este extraordinar”, spun oamenii de știință.

Cercetătorii susțin că alături de acel picior, au descoperit pești care au înghițit resturi de materie căzută în apă după impact.

În sit s-au descoperit fosila unei țestoase care a rămas înțepenită într-un țăruș de lemn, rămășițe a unor mici mamifere și vizuinile pe care le-au făcut, piele de la un triceratop cu coarne și puiul unui pterozaur zburător în interiorul unui ou.

O teorie acceptată la scară largă în lumea cercetătorilor arată că un asteroid cu un diametru de aproximativ 12 kilometri a lovit planeta noastră și a provocat ultima extincție în masă a marilor viețuitoare de la acea vreme.

Locul de impact a fost identificat în Golful Mexic, în largul Peninsulei Yucatan. Este la vreo 3.000 de kilometri distanță de situl de la Tanis.

Potrivit oamenilor de știință, situl de fosile din Dakota de Nord conține un amestec haotic.

Rămășițele de animale și plante par să fi fost rostogolite de apa unui râu, împreună, într-o groapă în care s-au depus sedimente, în timpul unor mișcări telurice inimaginabile. Organismele acvatice sunt amestecate cu creaturile de pe uscat, spun oamenii de știință.

Fosilele de sturion și pește paletă arată acest lucru. Acestea prezintă în branhii mici particule de rocă topită, rezultate în urma impactului apocaliptic, și care au ajuns ulterior în apă.

Particulele au fost identificate prin datare radiometrică și s-a putut stabili locația impactului (Golful Mexic).

Profesorul Paul Barrett, un expert de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a studiat piciorul dinozaurului. „Este un Thescelosaurus. Este dintr-un grup pentru care nu aveam nicio înregistrare anterioară cu privire la cum arăta pielea sa, și arată foarte concludent că aceste animale erau foarte solzoase, ca șopârlele. Nu aveau pene ca alți dinozauri contemporani, mâncători de carne. Acest picior demonstrează că a fost pur și simplu smuls foarte repede. Nu există nicio dovadă a vreunei boli, nu există patologii evidente, nu există urme de mușcături sau bucăți din el care lipsesc”, a declarat acesta.

Deci, cea mai bună concluzie la care am ajuns este că acest animal a murit instantaneu”.

Marea întrebare este dacă acest dinozaur a murit într-adevăr în ziua în care asteroidul uriaș a lovit Pământul, ca rezultat direct al cataclismului care a urmat. Echipa de cercetători crede că acest lucru este foarte probabil, având în vedere poziția membrului în sedimente.

„Dacă aceasta este realitatea, atunci ar fi o adevărată descoperire”, spun aceștia.

Însă profesorul Steve Busatte de la Universitatea Edinburgh a declarat că deocamdată este oarecum sceptic. Acesta spune că este posibil, de exemplu, ca animalele care au murit înainte de impact să fi fost exhumate de violența din acea zi și apoi reîngropate într-un mod care a făcut ca moartea lor să pară concomitentă cu acel eveniment.

Acei pești, cu acele particule în branhii, sunt o carte de vizită absolută pentru asteroid. Dar pentru unele dintre afirmații, aș spune că au multe dovezi circumstanțiale care nu au fost încă prezentate”, a declarat acesta.

Pentru unele dintre aceste descoperiri, totuși, contează chiar dacă au murit cu o zi sau cu câțiva ani înainte? Oul de pterozaur cu un pui format înăuntru este foarte rar, nu există nimic asemănător descoperit până acum în America de Nord. Nu există nicio îndoială că oul de pterozaur este ceva unic, special”, a mai declarat acesta.

Cu tehnologia modernă cu raze X este posibil să se determine proprietățile chimice ale cojii de ou. „Probabil că era mai degrabă neformat complet, ceea ce poate indica că mama pterozaurului a îngropat oul în nisip, ca o țestoasă”, a adăugat Busatte.

De asemenea, cu tomografia „este posibil să vizualizezi oasele puiului de pterozaur din interior, să le imprimi și să reconstruiești cum ar fi arătat animalul”.

Puiul de pterozaur aparținea, posibil, unui grup de reptile zburătoare ale căror aripi la maturitate puteau ajunge la o anvergură de mai mult de 10 metri.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Viral instant! Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele: ”Am spus DA”. Imediat, a întors palma

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație pentru ferme piscicole. Cât costă să închiriezi un metru pătrat

Asteroidul uriaș care a exterminat dinozaurii nu a fost singur. Descoperirea făcută de oamenii de știință

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a fost „o minge uriașă de noroi”, arată un nou studiu

Partenerii noștri