Live

Cum se simte imponderabilitatea. Dumitru Prunariu: „Primele două-trei zile sunt foarte grele”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, a povestit la Digi24 experiența sa de cosmonaut și ce a simțit în imponderabilitate, atunci când forța gravitațională a Pământului nu mai acționează asupra corpului. Dumitru Prunariu a fost, în 1981, al 103-lea pământean care a zburat în spațiul cosmic.

„Imponderabilitatea este o stare foarte ciudată.

La început ai o stare ușor euforică, pentru că simți că totul plutește, nu mai ai greutate, lași mâinile libere și ele se ridică pur și simplu în atmosferă.

Lași creionul, guma, cărțile, documentația de bord și toate plutesc.

Dar această stare dispare după câteva ore, pentru că încep să se producă numeroase transformări în organismul uman și îți creează o stare de indispoziție generală tot mai pronunțată.

Primele două-trei zile sunt foarte grele. Circulația sanguină se schimbă, presiunea asupra articulațiilor, asupra mușchilor, echilibrul, pentru că nu mai există reperul gravitațional care să pună în funcțiune aparatul vestibular care să-ți spună că stai în picioare, culcat etc.

O dezorientare destul de pronunțată apare în interiorul stației orbitale, de multe ori simți nevoia să reperezi Pământul, pentru a te raporta într-un fel, deși nu reușești, la gravitația terestră. Și nu reușești. De multe ori când te uiți prin hublou este cu totul altă direcție decât ți-ai închipuit tu în interior.

Toate aceste lucruri îți produc o stare ușoară de alertă, de indispoziție, până când te obișnuiești. Este ca și mersul cu bicicleta.

După câteva zile de stat în imponderabilitate, începi să te deplasezi tridimensional, să plutești ca peștele în apă în interiorul stației orbitale, să te raportezi la toate obiectele din jurul tău tridimensional, chiar rotindu-te, să știi în orice moment unde se află. Este o nouă abilitate pe care o dobândești zburând din ponderabilitate”, a explicat la Digi24 Dumitru Prunariu.

În luna mai 1981, inginerul aeronautic Dumitru Prunariu, pe atunci în vârstă de 28 de ani, a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute pe orbita Terrei, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov - comandantul rachetei Soiuz 40 - şi de colegii săi ruşi de pe staţia spaţială Saliut 6. Zborul a făcut parte din programul „Intercosmos”, care le-a permis unor specialişti din mai multe ţări socialiste de atunci să zboare la bordul navelor sovietice.

Citiți și:  Din|Interior. Odiseea spaţială a singurului cosmonaut român

A pășit omul pe Lună? Cel mai puternic argument pe care îl are Dumitru Prunariu pentru a demonta teoriile conspirației

VIDEO. SpaceX și NASA, lansare reușită. Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au pornit într-o misiune istorică

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un obiect cosmic misterios se mișcă atât de repede încât ar putea părăsi Calea Lactee. Cercetătorii nu știu sigur ce este

Gravitaţia, cea mai nouă provocare pentru astronautul Frank Rubio, după 371 de zile în spaţiu

Uriașa gaură de gravitație din mijlocul Oceanului Indian. A apărut prima explicație pentru fenomenul misterios

FOTO. Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate

Partenerii noștri