Cum ne „avertizează” coșmarurile că am putea fi bolnavi. Experții au dezvăluit ce înseamnă când visăm urât
Coșmarurile și „daymares”, halucinații asemănătoare viselor, care apar atunci când suntem treji, pot fi semne mai puțin cunoscute ale apariției lupusului și ale altor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.
Astfel de simptome neobișnuite pot fi, de asemenea, un semnal că o boală existentă poate fi pe cale să se înrăutățească și necesită tratament medical, a declarat autorul principal al studiului, Melanie Sloan, cercetător în cadrul departamentului de sănătate publică și asistență medicală primară de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit.
„Acest lucru este valabil în special într-o boală precum lupusul, care afectează mai multe organe, inclusiv creierul, dar am găsit aceste modele de simptome și în celelalte boli reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul Sjogren și scleroza sistemică”, a spus Sloan.
Lupusul este o boală care afectează sistemul imunitar al organismului, atacând țesutul sănătos și provocând inflamații și dureri în orice parte a corpului, inclusiv celulele sanguine, creierul, inima, articulațiile și mușchii, rinichii, ficatul și plămânii.
„Problemele cognitive și multe dintre aceste alte simptome neuropsihiatrice pe care le-am studiat pot avea o influență uriașă asupra vieții oamenilor, asupra capacității de a lucra, de a socializa și de a avea o viață cât mai normală posibil”, a spus ea.
Aceste simptome sunt adesea invizibile, dar asta nu ar trebui să le facă mai puțin importante pentru a fi luate în considerare pentru tratament.
În timp ce cercetarea în domeniu este destul de nouă, un studiu din martie 2019 a constatat că pacienții cu artrită inflamatorie și alte boli autoimune și inflamatorii au prezentat, de asemenea, coșmaruri și alte tulburări de somn REM, cum ar fi paralizia în timpul somnului. REM este prescurtarea pentru mișcarea rapidă a ochilor, etapa somnului în care oamenii visează și informațiile, informațiile și experiențele sunt consolidate și stocate în memorie.
Pacienții evită să vorbească despre astfel de simptome cu medicii lor
Cu toate acestea, simptomele unice de avertizare, cum ar fi coșmarurile, nu se află în criteriile de diagnostic pentru lupus sau alte boli, a spus Sloan. Studiul a constatat că medicii întreabă rar despre astfel de experiențe, iar pacienții evită adesea să vorbească despre ele cu medicii lor.
„Încurajăm cu tărie mai mulți medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice - considerate a fi neobișnuite, dar de fapt foarte frecvente în autoimunitatea sistemică - pentru a ne ajuta să detectăm mai devreme erupțiile bolii”, a declarat autorul principal al studiului, David D'Cruz, reumatolog consultant la Spitalul Guy și Kings College din Londra.
Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care persoanele cu coșmaruri ocazionale să fie îngrijorate că ar putea avea o boală autoimună inflamatorie, a declarat specialistul în tulburări de somn Dr. Carlos Schenck, profesor și psihiatru senior la Hennepin County Medical Center de la Universitatea Minnesota din Minneapolis.
Este într-adevăr „perfect normal” să avem coșmaruri ocazionale sau halucinații, care „sunt, de asemenea, mai frecvente decât credem”, a spus Sloan.
Totuși, dacă acestea sunt intense, supărătoare și apar împreună cu alte simptome, cum ar fi oboseala extremă, durerile de cap și alte semne de tulburări autoimune, acestea „ar trebui discutate cu un medic”, a spus Sloan.
„Oamenii nu ar trebui să se teamă sau să se jeneze să vorbească despre aceste simptome”, a spus ea.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News