Cele mai așteptate misiuni spațiale din 2023. Vom afla cine sunt astronauții care vor ajunge pe Lună
Anul acesta promite să fie unul excepțional în privința misiunilor spațiale și explorării cosmice, anunță CNN. În 2023, NASA va începe o călătorie spre un asteroid metalic, o navă spațială va trimite mostre de asteroizi pe Pământ, o misiune istorică pe Lună își va stabili echipajul și mai multe rachete comerciale noi ar putea fi lansate.
„Mai multe descoperiri uimitoare de la telescopul Webb, misiuni climatice care ne vor spune mai multe despre cum se schimbă Pământul, știință continuă pe Stația Spațială Internațională, dezvoltări revoluționare în aeronautică cu aeronavele experimentale X-59 și X-57, selecția primilor astronauți care vor merge pe Lună după mai bine de 50 de ani”, potrivit administratorului NASA, Bill Nelson.
Între timp, Agenția Spațială Europeană va lansa o misiune către Jupiter și lunile sale, va trimite un satelit pentru a crea o hartă 3D a universului și va începe să antreneze cea mai nouă clasă de astronauți, care include un astronaut cu dizabilități fizice.
Primii astronauți care vor merge pe Lună după 50 de ani
Anul trecut, misiunea inaugurală a Programului Artemis al NASA a fost lansată cu un zbor de testare, o călătorie istorică în jurul Lunii. Și, deși primul zbor cu echipaj uman al programului, misiunea Artemis II, nu va decola până în primăvara lui 2024, publicul ar putea afla în curând numele norocoșilor astronauți care vor fi la bord.
Agenția spațială a restrâns deja selecția la 18 astronauți eligibili pentru misiunile echipajului Artemis. Luna trecută, oficialii NASA au spus că vor anunța echipajul Artemis II la începutul anului 2023, așa că vestea ar putea veni în orice zi.
Misiunea Artemis II ar urma să trimită patru persoane într-o călătorie în jurul Lunii și înapoi pe Pământ.
Următoarea misiune, Artemis III, va avea ca scop aterizarea astronauților pe suprafața lunii pentru prima dată de la programul Apollo, din secolul XX.
NASA are planuri de a trimite pe Lună rovere fără echipaj, pentru a studia în continuare terenul lunar și mediul de radiații și pentru a căuta resurse care ar putea fi extrase de pe Lună și folosite pentru a propulsa explorarea mai departe în spațiu.
Acest program se numește Commercial Lunar Payload Services sau CLPS și se bazează pe parteneriate cu mai multe companii care își dezvoltă în mod privat propriile aterizare lunare.
Primul dispozitiv de aterizare din cadrul programului ar putea fi construit de Astrobotic, cu sediul în Pennsylvania, care urmează să folosească roverul lunar Peregrine pentru a duce 11 instrumente de știință și explorare la suprafața lunii în primele câteva luni ale anului 2023. Va ateriza la Lacus Mortis, un crater mare de pe partea apropiată a lunii.
Alte trei misiuni ale programului CLPS ar putea decola în 2023, potrivit site-ului NASA.
Jupiter și lunile lui înghețate
MisiuneaJupiter Icy Moons Explorer, cunoscută sub numele de JUICE, va fi lansată între 5 și 25 aprilie.
Misiunea Agenției Spațiale Europene, care decolează din Guyana Franceză, va petrece trei ani explorând Jupiter și trei dintre lunile sale înghețate - Ganymede, Callisto și Europa - în profunzime.
Se crede că toate cele trei luni au oceane sub crustele lor acoperite de gheață, iar oamenii de știință încearcă să afle dacă oceanul lui Ganymede este potențial locuibil.
După ce va ajunge la Jupiter, în iulie 2031, nava spațială și suita sa de 10 instrumente vor efectua 35 de survolări ale gigantului gazos și ale lunilor sale. Unele dintre obiectivele misiunii includ investigarea posibilității ca viața să fi existat vreodată în sistemul Jupiter, modul în care gigantul gazos și-a modelat lunile și cum s-a format Jupiter însuși.
O lume metalică
După mai multe întârzieri, prima navă spațială a NASA concepută pentru a studia un asteroid metalic va fi lansată în octombrie.
Misiunea Psyche va porni într-o călătorie de patru ani către o lume neexplorată în formă de cartof, în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Misiunea va studia un asteroid bogat în metale, numit Psyche, care apare doar ca un punct neclar pe telescoapele terestre și spațiale.
Obiectul neobișnuit poate fi o bucată de metal desprinsă de pe o planetă sau o bucată de material primordial care nu s-a topit niciodată, potrivit NASA.
Psyche ar putea ajuta astronomii să învețe mai multe despre formarea sistemului nostru solar. Dacă Psyche este cu adevărat un nucleu, studierea lui ar fi ca și cum ai privi în inima unei planete precum Pământul.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News