Live

Galerie Foto Ce va înlocui Stația Spațială Internațională după ce aceasta se va prăbuși în ocean

Data publicării:
Stația Spațială Internațională pe orbita terestră în 2018. Foto: Profimedia Images

Stația Spațială Internațională (SSI) a făcut parte din viața noastră de mai bine de două decenii. Ce se va întâmpla după ce o vom pierde în 2031?

Stația spațială a murit. Trăiască stația spațială. SSI va mai fi cu noi doar opt ani, dar sfârșitul său dramatic nu trebuie să fie un eveniment trist, scrie BBC. În schimb, momentul în care ne vom lua rămas bun de la SSI ar putea marca încheierea unui capitol dintr-un viitor spectaculos pentru explorarea spațiului.

Proiectul SSI a început în 1998 odată cu lansarea modulului rusesc Zaria, prima componentă a stației spațiale. De atunci și până în prezent, zeci de țări au lucrat împreună ca să construiască cea mai mare structură umană din spațiu.

SSI a dat naștere unui parteneriat între cele două mari rivale din perioada Războiului Rece. A fost o ocazie „uriașă”, recunoaște și expertul în politica spațială a Școlii de Studii Avansate Aeriene și Spațiale a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, Wendy Whitman Cobb.

„A fost o ocazie pentru SUA și Rusia să deschidă această nouă eră a cooperării”, a spus Cobb. 

Rezultatul acestei cooperări a fost o stație spațială uriașă de dimensiunea unui teren de fotbal, cântărind 400 de tone, care se învârte pe orbita terestră cu aproape 29.000 de kilometri la oră și care a costat 150 de miliarde de dolari.

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a dezvăluit anul trecut un model fizic al noii stații spațiale cu care rușii vor să înlocuiască Stația Spațială Internațională.

Studiile care s-au desfășurat în laboratoarele Stației Spațiale Internaționale

SSI a avut în permanență un echipaj la bord începând din luna noiembrie a anului 2000.

Piesele din care este compusă stația sunt, însă, destul de vechi acum, astfel că în 2031 aceasta va ieși de pe orbită, va reintra în atmosfera Pământului și se va prăbuși în ocean.

Printre studiile realizate la bordul stației spațiale se numără cele prin care cercetătorii au investigat boli precum Alzheimer și Parkinson, au descoperit noi stări de agregare ale materiei și au dezvoltat metode de cultivare a legumelor în spațiu, precum salată verde și ridichi.

SSI are dimensiunea unui teren de fotbal, cântăreste 400 de tone, se deplasează pe orbita terestră cu aproape 29.000 de kilometri la oră și a costat 150 de miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Dar nu toată lumea consideră că misiunea SSI a fost un succes. Martin Rees, unul dintre cei mai importanți astrofizicieni din Marea Britanie, a spus că s-au făcut prea puține descoperiri științifice pentru a se justifica banii cheltuiți.

Rees a propus ca pe viitor națiunile să se concentreze pe misiuni spațiale robotice, precum foarte apreciatul Telescop Spațial James Webb sau misiunile pe Marte aflate în plină desfășurare.

„Trimiterea oamenilor în spațiu este extrem de scumpă”, a spus Rees, care crede că viitorul zborurilor spațiale cu echipaj uman se va afla doar în mâinile miliardarilor și a aventurierilor.

Cursa companiilor spațiale private. Cine va pune pe orbită prima stație

SSI pare deocamdată că va fi înlocuită de stații spațiale comerciale. NASA a predat deja ștafeta în ceea ce privește transportul oamenilor pe orbita terestră companiilor SpaceX și Boeing.

Companiile spațiale private din SUA au primit contracte de sute de milioane de dolari pentru a dezvolta noi stații spațiale care ar putea deveni mici laboratoare de cercetare sau destinații pentru turiști dornici să exploreze spațiul.

Axiom Space a început deja să transporte astronauți contra cost pe orbita terestră folosind rachetele SpaceX. Mai mult, compania și-a propus ca până în 2025 să atașeze la SSI propriile sale module spațiale, care ar urma apoi să se detașeze și să formeze o nouă stație spațială.

Miliardarul în criptomonede Jed McCaleb, fondatorul companiei Vast, vrea să fie primul care va lansa o stație spațială pe orbita terestră. Haven-1 va avea dimensiunea unui autobuz și ar urma să fie lansată cu ajutorul SpaceX până în 2025.

Companiile spațiale private din SUA au primit contracte de sute de milioane de dolari pentru a dezvolta noi stații spațiale care ar putea înlocui SSI. Foto: Profimedia Images

NASA se concentrează acum pe alte tipuri de misiuni: explorarea planetei Marte și întoarcerea astronauților pe suprafața Lunii. În plus, agenția spațială americană vrea să construiască o nouă stație spațială în apropierea Lunii, numită Lunar Gateway, cu ajutorul partenerilor internaționali.

Există, de asemenea, propuneri de reutilizare a unor părți din SSI venite din partea celor care consideră distrugerea completă a stației spațiale în 2031 o risipă.

Oricare ar fi soarta Stației Spațiale Internaționale, aceasta va lăsa în urmă o moștenire impresionantă și poate că în povestea explorării spațiale ea va reprezenta doar începutul.

„[SSI] lasă în urmă ideea că în ciuda obsesiei noastre legate de naționalism și granițe, suntem capabili de cooperare”, a spus Cathy Lewis, istoric spațial al Muzeului Național al Aerului și Spațiului din SUA. „Putem face asta. Putem să împărțim bogățiile.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Rusia își sporește influența internațională jucând cartea nucleară. Și, nu, nu este vorba de bomba nucleară

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Partenerii noștri