Live

Ce se întâmplă în corpul nostru dacă bem un singur pahar de alcool pe zi

Data publicării:
Un singur pahar de alcool pe zi ar putea crește tensiunea arterială a unei persoane, potrivit unui nou studiu. FOTO: Profimedia Images

Un singur pahar de alcool pe zi ar putea crește tensiunea arterială a unei persoane, potrivit unui nou studiu, citat de Sky News.

Cercetătorii au declarat că oamenii ar trebui să evite complet alcoolul după ce au constatat că băutul în mod obișnuit, chiar și în cantități mici, poate crește tensiunea arterială a unei persoane.

Deși cele mai mari creșteri au fost observate în rândul băutorilor înrăiți, experții au fost „surprinși” să constate că și consumul de alcool la niveluri scăzute a avut un efect asemănător.

Tensiunea arterială ridicată exercită o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, a inimii și a altor organe, cum ar fi rinichii, iar tensiunea arterială ridicată persistentă poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

În noul studiu, publicat în Hypertension - o revistă a Asociației Americane a Inimii, cercetătorii au analizat date din șapte studii internaționale privind consumul de alcool și hipertensiunea arterială, la care au participat peste 19.000 de persoane. Analiza s-a bazat pe gramele de alcool consumate și nu doar pe numărul de băuturi consumate de o persoană.

Specialiștii au descoperit o legătură între creșterea tensiunii arteriale sistolice - forța cu care inima pompează sângele în jurul corpului - și numărul de băuturi alcoolice zilnice.

Chiar și în cazul persoanelor care au consumat o băutură alcoolică în fiecare zi a fost observată o tensiune arterială mai mare în comparație cu a celor care nu au băut deloc.

De asemenea, au constatat o creștere a tensiunii arteriale diastolice - rezistența la fluxul sanguin în vasele de sânge între bătăile inimii atunci când sângele este pompat în jurul inimii - la bărbați, dar nu și la femei.

„Limitarea consumului de alcool este recomandată, iar evitarea acestuia este chiar mai bună”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au adăugat că alcoolul nu este singurul factor care poate afecta tensiunea arterială.

La studiu au participat peste 19.548 de persoane din SUA, Coreea și Japonia, care au fost urmărite timp de cel puțin cinci ani.

Deși există medicamente care pot ajuta în cazul hipertensiunii arteriale, se pot face o serie de schimbări în stilul de viață, inclusiv exerciții fizice regulate și reducerea consumului de cofeină.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

Românii consumă mai mult vin și mai puțină bere. Ce arată datele INS privind consumul de alcool

Partenerii noștri