Live

Temperaturile uriașe ne strică și mașinile: Problemele care pot apărea dacă ne lăsăm autoturismele în soare timp îndelungat

Data actualizării: Data publicării:
Temperaturile uriașe ne strică și mașinile. Foto: Shutterstock

Căldura poate distruge mașinile. Un experiment Digi24 a arătat că, într-o mașină lăsată la soare timp de o oră, temperatura din interior ajunge și la 60 de grade Celsius.

De la ștergătoare până la motor, fiecare parte a mașinii suferă din cauza temperaturilor extreme. Indicat ar fi să parcăm la umbră, însă dacă acest lucru nu este posibil, experții ne recomandă să folosim parasolare.

Magda Costache - jurnalist Digi24: Este ora 11:30, iar în mașină, cu aerul condiționat pornit ne arată 31 de grade. O să lăsăm mașina parcată în soare timp de o oră și vom vedea cât ne arată termometrul. După o oră am revenit la mașină, vom măsura din nou temperatura din interior și să vedem cât ne arată termometrul. Deja este un aer irespirabil și ne arată 59 de grade, adică aproape dublu față de acum 1h când am lăsat autoturismul lăsat la soare. Este foarte cald, deja am transpirat în doar câteva secunde, iar în interior totul frige.

Și instalația de aer condiționat cedează pe caniculă. Specialiștii spun că, înainte să pornim la drum, trebuie să verificăm și presiunea pneurilor.

-Nu merge instalația, trebuie să ajung la service și merg cu geamul deschis. Pierde freon.

-Chiar acum vin de la service și nu am avut niște vești foarte bune. Am încărcat instalația de aer condiționat.

-Am verificat pneurile, să fie freonul ok și ne-am pregătit de concediu. Mergem în Grecia, Thassos.

-Ați fost la service să verificați presiunea, lichidul de frână?
-Da, astea se fac săptămânal.

Este aglomerație în aceste zile la service-urile auto. Cei care vor să se asigure că nu vor întâmpina probleme pe drum plătesc între 50 și 100 de lei pentru o verificare. Mecanicii spun că, față de luna trecută, s-a dublat cererea pentru încărcarea instalației de freon.

Cristian Răcan - director service: Foarte important este ca conducătorul auto să verifice presiunea, chiar dacă nu are drumuri de efectuat în afara orașului, să fie verificată la 3-4 săptămâni. Dacă nu știe ce presiune să efectueze autoturismului poate să verifice pe stâlpul mașinii, în dreptul șoferului sau la rezervor. Este foarte important ca și cantitatea de freon să fie cea necesară, pentru că pot apărea probleme tehnice. Poate ceda compresorul sau alte piese din instalația de climatizare.

Experții spun că, din cauza arșiței, poate scădea și nivelul lichidului de frână sau poate ceda bateria mașinii.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

Rata de încălzire a oceanelor s-a dublat în ultimii 20 de ani

Prognoza meteo: Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade. În weekend, vremea se schimbă radical

România a avut cea mai fierbinte vară din istorie. Luna august 2024, cea mai caldă din 1901 încoace

Partenerii noștri