Live

Video Mașină electrică sau mașină pe combustie? Cum se amortizează costurile și care sunt tendințele

George Lăcătuș Data publicării:
Care sunt avantajele mașinilor electrice față de cele care folosesc carburant Foto: Guliver/GettyImages

Mașinile electrice încep să câștige teren în fața celor pe combustie. În doar câțiva ani, România a ajuns de la o singură stație de încărcare electrică la peste 1.000. Prețul mașinilor a scăzut la jumătate, iar oferta s-a diversificat. 

În 2015, în România exista o singură stație de încărcare pentru mașini electrice.

„Aceste mașini puteau parcurge 130 de kilometri cu un plin, iarna însemna vreo 60-70 de kilometri. În 5 ani, am ajuns de la situația în care aveam o singură stație de încărcare rapidă în toată România să avem acum câteva sute în toată țara, rapide, și avem peste 1.000 de puncte de încărcare electrice. Oferta de mașini electrice a crescut și ea foarte mult. La vremea respectivă, aveam 2-3 modele și majoritatea mașinilor erau în categorie 50.000 - 100.000 de euro, acum orice marcă de pe piață are și o mașină electrică în gamă”, spune Adrian Mitrea, jurnalist auto.

Avantajele mașinilor electrice

În momentul de față, prețul mașinilor electrice este cuprins între 25 și 50.000 de euro. Numărul doritorilor a crescut ca urmare a finanțării primite de la guvern și datorită amortizării rapide a investiției.

„Diferența de preț dintre mașina aceasta și una echivalentă, pe benzină sau diesel, cu specificații similare, este de aproximativ 10-12.000 de euro. Avem acel program guvernamental de reînnoire a parcului auto, care face ca această diferență să rămână doar de 2-3.000 de euro în plus pentru această mașină. 2-3.000 de euro înseamnă diferența de cost dintre electric și benzină, pentru aproximativ un an de utilizare sau 15 - 20.000 de km”, explică Adrian Mitrea, aflat la volanul unei mașini electrice.

Revizia unei mașini electrice costă în jur de 150 de lei, deoarece nu are multe din componentele mașinilor clasice.

Cheltuielile cu întreținerea unei mașini electrice sunt de 10-15, chiar 20 de ori mai mici decât cheltuielile pentru o mașină pe combustie. Pur și simplu, la revizia anuală, nu veți schimba ulei, filtre, curele de transmisie, iar banii pe toate acestea vor rămâne în buzunarul dumneavoastră.

Pentru mașina electrică nu plătiți impozit, iar curentul e cel mai ieftin carburant.

„Acasă, un plin pentru această mașină costă 40 de lei, spre deosebire de stațiile rapide unde costă 120 de lei. Încărcarea lentă, la 220, durează aproximativ 30 de ore la mașina aceasta”, detaliază jurnalistul Adrian Mitrea.

Din 2035, în România și în UE nu se vor mai vinde mașini noi pe combustie, așa că întreaga industrie auto va trebui să se reprofileze pe mașini electrice.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Exodul brandurilor occidentale de pe cea mai mare piață auto din lume. Evoluție catastrofală pentru producătorii străini în China

Grupul PPE din Parlamentul European cere revizuirea deciziei de a interzice mașinile pe benzină sau motorină

Partenerii noștri