Live

De ce iau foc tot mai multe mașini în mers. Cazurile în care chiar șoferii le transformă în adevărate bombe cu ceas

Data actualizării: Data publicării:
O mașină a luat foc în mers, în apropierea unei benzinării din Mărășești.

Tot mai multe mașini iau foc în trafic. Din fericire, incendiile auto rar se soldează cu rănirea pasagerilor, însă de cele mai multe ori pagubele sunt însemnate. Principala cauză a incendiilor este scurtcircuitul, însă acesta poate fi produs nu doar de defecțiuni ale mașinii, ci și de modificările neautorizate aduse de proprietari.

Un incendiu auto a avut loc luni într-un pasaj din centrul Craiovei. Mașina a ars în totalitate. Cauzele unui asemenea incident pot fi multiple.

Ioan Baș, expert tehnic judiciar în procese pirogene și incendii: Aici putem discuta ca sursă de aprindere căldura degajată de corpuri incandescente și aici v-aș putea da exemplul convertoarelor catalitice, catalizatorului, prezente pe mașinile de generație actuală. Apoi apariția intempestivă a lichidelor combustibile în relaționare cu părțile calde, contactul cu părțile calde ale motorului, chiuloasa.

Cazurile de mașini care iau foc sunt tot mai dese. Pompierii sunt de obicei neputincioși în fața vitezei de propagare a flăcărilor.

Sorin Caba, șeful ISU Bihor: În funcție de poziția de unde se inițiază incendiul și de materialele combustibile care sunt în mașină poate să dureze de la zeci de secunde, la câteva minute. Oricum un vehicul, odată aprins, arde foarte violent.

Pe lângă defecțiunile tehnice, o altă cauză a izbucnirii unui incendiu auto sunt modificările aduse de proprietarii mașiniilor. Acestea pot suprasolicita întregul sistem electric.

Ioan Baș: O instalație audio, de puteri mari, instalate și legate fără să fie consultat un specialist, apoi stații de emisie-recepție și vedem blocuri de lumini care creează un consum în plus.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Inspecția Tehnică Periodică prevede verificări la sistemul de frânare, lumini, direcție și sistemul de evacuare. Verificarea sistemului electric cade în sarcina proprietarului, care ar trebui să facă astfel de verificări suplimentare, mai ales dacă a adus modificări constructive mașinii. În caz contrar, acesta se poate deplasa într-o adevărată bombă cu ceas.

Incendiile se pot produce și la mașinile noi.

Vasile Dumnici, șef service reprezentanță auto: Un accident sau deterioarea carcasei de baterie de înaltă tensiune sau componente de înaltă tensiune, cum ar fi cablaje, mufe dacă sunt deteriorate, pline cu apă.

Proprietarii ale căror mașini sunt mistuite de flăcări pot fi despăgubiți de asigurator, în baza unei polițe CASCO, însă doar în anumite condiții.

Daniela Costea, manager firmă de asigurări: Există anumite excluderi pe polița CASCO, cum ar fi daunele provocate din culpa asiguratului, folosirea focului deschis în incinta unde este depozitat autovehiculul sau în mașină și modificările constructive aduse.

Dacă fumul iese de sub capota mașinii, aceasta nu trebuie sub nicio formă ridicată, pentru că aerul va alimenta și mai tare focul, spun specialiștii.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un londonez a intrat cu mașina într-un grup de pietoni. Ce l-ar fi împins la gestul extrem

Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza unui scurtcircuit. Când vor putea fi reluate vizitele

Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi de 1.300 lei pentru decorațiunile care pun șoferii în pericol

Fiul de 16 ani al unui afacerist cunoscut din județul Timiș, filmat la volanul unei mașini de lux. Cum a reacționat tatăl copilului

Partenerii noștri