Video Protest spontan la Ministerul Finanţelor și în agențiile din țară. Funcționarii se opun eliminării posturilor și reducerii de venituri
Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem. Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, afirmă că protestul este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat, întrebat cum priveşte protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune. Sindicaliştii anunţă că protestul s-a extins la unităţi fiscale din ţară, iar în 22 august este programată o grevă de avertisment. După ce inițial Marcel Boloș nu a fost disponibil, iar fostul șef ANAF Lucian Heiuș a venit să vorbească cu angajații, între timp, ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu funcționarii din instituție și discută cu ei.
Bugetarii, revoltați: 6.000 net sunt bani puțini pentru un inspector care se ceartă cu un avocat care are 10.000
ACTUALIZARE 18:09 Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi a precizat că acestea afectează 22.000 de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri. Acesta a spus că dacă guvernul merge mai departe cu reforma din administrație discutată în Coaliție, se vor închide agenții fiscale din țară iar unii contribuabili vor trebui să parcurgă distanțe foarte mari pentru a-și plăti taxele. De asemenea, Marica a reclamat lipsa de personal pregătit din sistem și faptul că măsurile Executivului ar descuraja și mai mult performanța în administrație, tăind sau plafonând veniturile. „Politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie”, a mai precizat acesta. El a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta: „Îl iei pe unul de la primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi”.
Boloș: Nu înţeleg îngrijorarea, proiectul nu e în transparenţă. Deciziile se iau în Coaliție
ACTUALIZARE 17:32 Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a discutat, joi, la sediul instituţiei, cu angajaţii care protestează spontan în interiorul clădirii nemulţumiţi de măsurile fiscale avute în vedere de Guvern, şi le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare. Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru, nici măcar nu a fost pus încă în transparenţă decizională.
„Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţiei de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare. Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile în care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională”, a declarat, joi, Marcel Boloş, conform News.ro.
Acesta le-a mai transmis angajaţilor Ministerului de Finanţe că reprezintă una dintre cele mai importante instituţii ale statului român.
„Sunteţi una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Vă rog să îi întrebaţi pe cei care au fost la acea întâlnire, eu sunt cel care am pledat pentru ca acest Minister să îşi recapete rolul pe care îl are în statul român”, a completat Boloş.
Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile astfel încât în noua lege a salarizării angajaţii MFP să fie încadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă.
„Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial”, a mai precizat Marcel Boloş.
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Cresc sau nu taxele? Anunțul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Angajații din administrație și cultură au ieșit în stradă, nemulțumiți de creșterea salariului minim
Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor
ACTUALIZARE 16:30 Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară.
S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară - Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.
„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, aun mai transmis sindicaliştii.
Aceştia precizează că protestul de joi este spontan, aşadar nu există un calendar al acestuia, transmite News.ro.
„Este un protest spontan, început la Ministerul Finanțelor. Oamenii sunt foarte nemulțumiti. Aveam de gând să ieșim și noi la protest pe 22, oamenii nu au mai avut răbdare și au ieșit în stradă. Am anunțat premierul, i-am anunțat pe toți că sunt șanse să fie proteste spontane, pentru că vor să desființeze funcții. Și nu e o reformă. De exemplu, credeți că de acolo de la Sulina, oamenii vor lua trenul până la Tulcea să își plătească taxele? Noi trebuie să le asigurăm acolo un birou. Omorâm și contributabilii, și firmele, și pe toată lumea. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de aceste decizii luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanțelor. Nimeni nu a făcut ceea ce trebuie,” a declarat, pentru Digi24, Vasile Marica, președintele Sindicatului Funcționarilor Publici.
Liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, afirmă că este posibil ca protestul să se extindă şi în teritoriu. „Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.
El a precizat că la protest participă, deocamdată, doar angajaţi ai Ministerului de Finanţe, însă nu este exclus ca acţiunile de protest să se extindă şi la structurile din teritoriu ale Ministerului Finanţelor Publice. ”Nu ştim ce va fi. Probabil că de mâine acţiuni similare vor fi şi în teritoriu”, a precizat Negoiţă Voinea.
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu au făcut publice săptămâna trecutăinformații din proiectul de OUG, care prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.
Comunicatul sindicatului Sed Lex:
Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:
– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacante
– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala
Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.
Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.
Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate
Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.
Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News