Live

Președintele ASF: „Colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă. Nu furnizau documente și informații”

Data publicării:
preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

A fost dispus un audit independent, împreună cu Autoritatea Europeană de Reglementare - EIOPA, prin care toate companiile de asigurări din România au fost auditate - şi în urma acestui audit - s-au găsit la această companie extrem de multe deficienţe care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinire. Lucrurile nu s-au oprit aici. Colaborarea cu această companie a sectorului de asigurări a fost extrem de dificilă. Pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informaţii, controalele s-au dispus aproape lunar: controale inopinate şi controale permanente. În urma acestor controale, au fost amendate atât persoana juridică, cât şi persoane fizice. A fost destituită conducerea companiei şi, zic eu, că amenzile date au fost amenzi istorice - într-un an jumătate amenzile cumulate au fost de 16 milioane, având în vedere activitatea istorică - amenzile totale cumulau 300.000 lei. Deci activitatea de supraveghere a autorităţii a fost una extrem de incisivă asupra acestei companii. Colegii noştri s-au întâlnit cu tot felul de chestiuni din partea acestei companii, refuzuri de pus la dispoziţie documente, documente care erau puse la dispoziţie neconforme cu realitatea, lucruri care au fost sancţionate de fiecare dată, a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

El a reamintit că societăţile de asigurare sunt conduse după o Directivă europeană, respectiv Solvency II. Această Directivă europeană le permite - şi aici este durerea cea mai mare - le permite să emită asigurări numai şi numai cu reasigurare, adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurător. Vreau să fac menţiunea că acest reasigurător poate să fie inclusiv în Insulele Cayman. Ştiind ce găsisem la City - colegii noştri au impus companiei Euroins să-şi aducă reasigurătorul - că avea unul dintre reasigurători în una dintre insule Cayman sau Nevis - ca să putem să-l controlăm pentru că, atât timp cât contractul de reasigurare funcţiona în această insulă - era greu de analizat. De altfel, într-un timp relativ scurt, această companie şi-a transferat contractul de reasigurare la un reasigurător din Germania, după care, colegii noştri au putut să facă verificări amănunţite cu privire la transferul riscului şi înregistrarea lor în contabilitate, a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar, a precizat sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă o preluare ostilă a activelor filialei din Româniaşi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Citește și: Președintele ASF, despre City Insurance și Euroins: „Ambele companii erau Muma Pădurii”. AUR a facut scandal la audierile din Parlament

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ședință a Parlamentului pentru numirea membrilor consiliilor de administrație ale BNR, ASF și CNA. Pe cine vor PNL și PSD la BNR

Ciolacu, anunț despre plafonarea RCA: În momentul în care piața este așezată, atunci trebuie ridicată

ASF propune plafonarea preţului poliţelor RCA până la 30 septembrie

Amenzile pentru lipsa polițelor RCA cresc și de 15 ori. Legea asigurărilor intră la votul final în Parlament

Partenerii noștri