Live

Plafonarea prețului la alimentele de bază, prelungită până la finalul anului. Klaus Iohannis a promulgat legea

Data actualizării: Data publicării:
Coş de cumpărături. Foto: Getty Images

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, proiectul de lege care permite prelungirea plafonării prețurilor la 17 alimente de bază până la 31 decembrie 2024. Măsura ar fi expirat la finalul lunii martie.

Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit Agerpres.

Actul normativ prevede prelungirea termenului de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază până la data de 31 decembrie 2024.

Social-democraţii au transmis, într-un comunicat de presă, că „decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru menţinerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienţei măsurii promovate de PSD”.

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variaţii sezoniere ale preţurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat preţul final, ci doar marja adăugată de comercianţi la preţurile producătorilor stabilite în condiţii concurenţiale), este evident că măsura a oprit specula din piaţă şi a stabilizat preţurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflaţiei generale. PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice şi geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecţie socială care să asigure stabilitatea preţurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent”, mai spune sursa menţionată.

Lista alimentelor pentru care este aplicată limitarea adaosului

Anexa din ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prevede următoarea listă de produse şi alimente pentru care este aplicată limitarea adaosului:

„1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;

3. Brânză telemea de vacă vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg;

6. Mălai pănâ la 1 kg;

7. Ouă de găină calibrul M;

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l;

9. Carne proaspătă pui - Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard;

10. Carne proaspătă porc - Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc;

11. Legume proaspete vrac - Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi;

12. Fructe proaspete vrac - Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă;

13. Cartofi proaspeți albi vrac;

14. Zahăr alb tos până la 1 kg;

15. Smântână- 12% grăsime;

16. Unt până la 250 grame;

17. Magiun până la 350 grame”.

Pe 19 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional, pe 19 martie.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Adaosul comercial la alimentele de bază rămâne plafonat până la 30 iunie 2025

Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri. „Ne întoarcem pe vremea lui Ilie Verdeț”

Boloș, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: „E o enigmă”. Ce spune despre prețurile din piață

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului

Partenerii noștri