Live

Natura în România este poluată în fiecare an cu 63 de tone de plumb din cauza muniţiei folosite de vânători

Data publicării:
Natura din România este poluată, în medie, cu 63 de tone de plumb în fiecare an din cauza muniţiei folosite la vânătoare. Foto: Profimedia Images

Natura din România este poluată, în medie, cu 63 de tone de plumb în fiecare an din cauza muniţiei folosite la vânătoare, arată estimările Societăţii Ornitologice Române (SOR), informează Agerpres.

"Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid şi direct şi indirect. Nu toate alicele îşi ating ţinta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghiţite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb şi mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăţi de pietriş deoarece le ajută la digerarea hranei", se arată într-un comunicat SOR.

Potrivit Societăţii Ornitologice, de suferit au şi păsările răpitoare sau cele care se hrănesc cu leşurile exemplarelor care au fost împuşcate cu alice de plumb.

Aceste date au fost făcute publice cu ocazia intrării în vigoare, de la 15 februarie, a interdicţiei utilizării muniţiei de plumb în zonele umede din ţările UE, precum şi în Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Decizia a fost votată, în anul 2021, de Comisia Europeană (CE), iar ţările din spaţiul comunitar au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.

Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă vânătoarea cu muniţie cu plumb.

Zonele umede cuprind: mlaştini, bălţi, turbării sau lacuri, fie ele naturale sau artificiale, permanente sau temporare.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate, pe continent, cu 4.000 - 5.000 de tone de plumb, anual.

Estimările din România, realizate de SOR, arată că vânătoarea a poluat natura în medie, în fiecare an, cu 63 de tone de plumb.

"Interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Această decizie contribuie la creşterea calităţii şi conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului şi facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicţiei şi pe teritoriul României", a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Potrivit BirdLife International, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi se estimează că aproximativ un milion de păsări de apă, care în prezent mor din cauza otrăvirii cu plumb în UE, vor fi salvate, iar otrăvirea faunei în zonele umede va înceta. Mai mult, expunerea la plumb are, de asemenea, consecinţe grave şi pentru oameni, în special pentru copii.

Reprezentanţii SOR notează că partenerii BirdLife au lucrat peste 20 de ani pentru interzicerea folosirii muniţie cu plumb cel puţin în zonele umede.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Partenerii noștri