Live

Ministrul Apărării: NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid și eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre

Data actualizării: Data publicării:
Angel Tîlvăr. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Miniştrii Apărării din țările NATO reuniţi, joi şi vineri, la Bruxelles, au discutat despre posibile măsuri de răspuns coordonat, având în vedere recentele incursiuni neautorizate ale dronelor ruseşti în spaţiul aerian aliat, inclusiv în România, Polonia şi Letonia. În acest context, ministrul Angel Tîlvăr transmite că „NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid şi eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre”.

„Am transmis partenerilor noştri că susţinem eforturile pentru consolidarea apărării aeriene şi antirachetă integrate a NATO (IAMD), inclusiv prin implementarea rapidă a modelului rotaţional IAMD”, a spus ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, citat într-un comunicat transmis de MApN, potrivit Agerpres. 

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită să răspundă rapid şi eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre, pentru a asigura securitatea tuturor aliaţilor.

„Războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina şi atitudinea tot mai provocatoare a Rusiei în regiune reprezintă ameninţări directe la adresa stabilităţii flancului estic al NATO. Regiunea Mării Negre nu este doar un punct strategic pentru apărarea României, ci şi o regiune esenţială pentru apărarea întregului spaţiu euroatlantic. NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid şi eficient la orice provocare în această zonă, pentru a asigura securitatea tuturor aliaţilor”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr, care a participat joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO.

În cea de a doua zi a reuniunii de la Bruxelles, oficialul român a fost prezent la sesiunea Consiliului Nord-Atlantic dedicată evaluării şi adaptării posturii de descurajare şi apărare a NATO, precum şi implementării deciziilor adoptate la Summitul aniversar de la Washington.

El a accentuat importanţa continuării eforturilor pentru accelerarea adaptării posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, cu accent pe asigurarea forţelor şi capabilităţilor necesare implementării planurilor regionale de apărare.

Reuniunea a subliniat angajamentul ferm al statelor membre ale NATO de a asigura stabilitatea şi securitatea regiunii şi de a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei în faţa agresiunilor externe.

O dronă rusească a invadat spațiul aerian al României

Joi seara, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o dronă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar”, a precizat MApN.

Ministerul a menţionat că radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei care a pătruns în adâncimea teritoriului naţional pe o distanţă maximă de 14 km.

Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19,20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20,15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Reacția NATO

Aliaţii şi secretarul general al NATO au apreciat modalitatea de acţiune a autorităţilor române şi a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), prin misiunile aeronavelor României şi Spaniei, confirmând capacitatea de reacţie a României şi a NATO la aceste incidente.

„Agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a generat multiple situaţii de violare a spaţiului aerian aliat, inclusiv în situaţia înregistrată ieri, în România. Vreau să asigur România de deplina solidaritate a NATO şi, de asemenea, vreau să exprim aprecierea noastră pentru reacţia autorităţilor române şi a SACEUR pentru măsurile rapide şi eficiente de răspuns la acest incident”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte. 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La 38 de ani, e încă ”un pachet de mușchi”, dar a luat decizia! ”Nu realizam că sunt praf”. E de 5 ori campion al României

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României

Olaf Scholz declară că Germania are răspunderea de a evita extinderea războiului din Ucraina în NATO

Coreea de Nord trimite 12.000 de militari în Ucraina. Primele imagini în care ar apărea trupe nord-coreene care se pregătesc în Rusia

Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului

Partenerii noștri