Video Megafurtună peste România, alertă maximă. Panică în localitățile de lângă Dunăre, unde au fost inundații devastatoare și în trecut
O megafurtună va mătura țara de la vest la est, fiind anunțate acumulări de apă chiar și de 100 de litri pe metru pătrat. Riscul de inundații este cu atât mai mare, cu cât ciclonul se suprapune cu viitura de pe Dunăre, iar autoritățile sunt în alertă. În Dolj, în comuna Rast, inundată masiv acum 18 ani, localnicii retrăiesc momentele de groază. Mii dintre ei au fost atunci evacuați, iar unii au început o viață nouă într-un alt sat. Acum, când pericolul unei inundații devastatoare e din nou iminent, oamenii stau cu teama că drama s-ar putea repeta.
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Locuinţe şi străzi inundate în Constanța, județ aflat azi-dimineață sub alertă meteo cod roșu. Urmările vijeliei
În 2006, viitura puternică a provocat dezastru. Digul de pe malul Dunării a cedat în două locuri și apa a ajuns în sat. 3.000 de oameni au fost atunci evacuați. 800 dintre ei nu au mai avut la ce să se întoarcă după viitură.
Elena Alexandru, jurnalistă Digi24: „Aceasta este una dintre cele peste 300 de case distruse de inundații. Proprietarii acestei locuințe si-au construit o casă nouă în noul Rast”.
„Greu, destul de greu. Greu că ne-am mutat forțat nu ne-am mutat de plăcere, Greu, dar am trecut prin ea. Știu prin ce trebuie sa treacă alții care nu s-au mutat și au rămas acolo”, spune un localnic care și-a pierdut casa în inundațiile din 2006.
„Foarte greu vă dați seama. Era o vârstă care ne făcusem și noi acolo ce ne trebuie să o luam iarăși de la capăt, copii erau în școală”, spune o altă localnică.
Cei care au rămas în vechiul sat se tem acum.
Jurnalist: Sunteți pregătita?
Localnică: Pentru mine, fata mea, am 85 de ani...ce-mi trebuie. Nu mai văd, aia e.
Jurnalist: Păi și ce faceți, unde plecați?
Localnică: Nu știu. În deal, la ăia în deal.
Autoritățile spun că sunt pregătite să facă față oricărei încercări.
„Această localitate a trecut prin așa ceva numai ca acolo unde a fost făcută breșa în dig s-au refăcut complet digurile, s-au băgat am înțeles și de la Apele Române și ceva fier, care să fie sigur”, spune primarul comunei Rast, Ciprian Arnăutu.
Și primăriile din județul Caraș-Severin au luat măsuri de urgență, astfel încât, dacă situația o impune, sa se poată interveni pentru a-i ajuta pe oameni.
Anamaria Ianc, jurnalistă Digi24: „Zidul de beton pe care îl vedeți acum sub apă, zilele trecute nu era sub apă, se putea sta pe el, un metru spun oamenii că a crescut Dunărea în acest segment, iar îl lateral a înaintat doi metri și s-a dus către mal”.
Nivelul Dunării la intrarea în țară a crescut alarmant, iar experții se așteaptă ca în următoarele zile debitul să se tripleze sau chiar să depășească acest prag.
Alerte meteo actualizate
Duminică, cea mai mare parte a țării intră sub cod galben de instabilitate atmosferică și ploi torențiale cu intensificări ale vântului, iar în județul Galați va fi cod roșu ncepând cu această noapte, până luni seara, conform prognozei actualizate a meteorologilor, informează ANM.
În intervalul 29 septembrie, ora 10,00 – 29 septembrie, ora 20,00 va fi cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată țara.
În intervalul 29 septembrie, ora 10,00 – 29 septembrie, ora 20,00, va fi cod portocaliu de ploi torențiale și abundente în nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei. În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp. În intervalul 29 septembrie, ora 20,00 – 30 septembrie, ora 10,00 meteorologii anunță cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.
Pericol de inundații
Situația va fi gravă în județul Galați, unde meteorologii anunță cod roșu cu ploi torențiale și abundente în intervalul 30 septembrie, ora 00,00 – 30 septembrie, ora 09,00.
În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp. În intervalul 30 septembrie, ora 10,00 – 01 octombrie, ora 10,00, va fi cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei. În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50...70 km/h.
Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut apel la autorităţile locale să asigure decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. „Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”, a spus el.
În aceste condiţii, poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. Şoferii sunt sfătuiţi să nu schimbe direcţia sau să frâneze brusc, să păstreze o distanţă mai mare faţă de vehiculele din faţă, să folosească luminile de întâlnire, să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiţi.
În plus, şoferii nu trebuie să parcheze maşinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.
La rândul lor, pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi.
Recomandările pompierilor
Totodată, ISU Bucureşti-Ilfov a transmis mesaje de informare a populaţiei prin intermediul panourilor electronice stradale şi al canalelor de comunicare online.
Pompierii recomandă persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Totodată, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii, evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ, curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.
La rândul lor, salvamontiştii le-au recomandat turiştilor să nu meargă pe munte în zonele aflate sub incidenţa avertizărilor, iar cei aflaţi acolo să plece la primele ore duminică.
De altfel, pompierii şi-au sporit, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman. Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Mureş şi Maramureş. În judeţele vizate de Codul portocaliu creşte capacitatea operaţională, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Sâmbătă a avut loc, la sediul MAI, o a doua videoconferinţă a ministrului Cătălin Predoiu şi a şefului DSU, Raed Arafat, cu prefecţii şi şefii ISU judeţene, pentru prezentarea măsurilor. Şeful DSU a menţionat, la videoconferinţă, că va fi crescută capacitatea operaţională şi vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu.
Pe de altă parte, misiunile de sprijin continuă în judeţul Galaţi, sens în care cei peste 1.000 de pompieri salvatori detaşaţi în această zonă sunt pregătiţi să intervină pentru limitarea, înlăturarea potenţialelor efecte şi restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News