Lupul arctic a fost clonat pentru prima oară. Maya, lupoaica născută de un câine Beagle ar putea să-și salveze specia
O companie care se ocupă de genetică a reușit să cloneze cu succes un lup arctic, o reușită care ar putea să ajute considerabil la salvarea acestei specii aflate în pericol de dispariție, relatează Euronews.
Sinogene Biotechnology, companie cu sediul la Beijing, a dezvăluit-o pe lupoaica Maya după o sută de zile de la nașterea ei în data de 10 iunie. Maya a fost creată prin aceeași metodă prin care a fost produsă și oița Dolly, primul mamifer clonat. Dolly s-a născut în Scoția, în 1996.
Procedura se numește „transfer nuclear de celule somatice” și a presupus prelevarea de material genetic de la un alt lup pentru a-l transforma într-un embrion care a fost, apoi, pus în uterul unui câine beagle pentru a se dezvolta și a fi născut. Maya și mama ei surogat au devenit imediat, partenere de joacă.
„Lupul nou-născut are același genom ca lupul de la care am prelevat materialul genetic, însă cel clonat nu a trăit alături de alți lupi, ci alături de un câine”, a declarat Zhao Jianping, managerul general adjunct al companiei.
„În fapt, pentru animale de companie clonate avem o problemă de socializare timpurie. Cu cât mai repede începe această socializare, cu atât mai benefică este pentru dezvoltarea ulterioară”, a adăugat el.
Lupii arctici, cunoscuți și drept lupi polari sau lupi albi nu sunt la fel de în pericol precum alte specii de lup, pentru că ei trăiesc în izolare, iar oamenii încă nu le-au amenințat habitatul în felul în care o fac în alte locuri.
Compania în cauză vrea să cerceteze feluri în care animale care au risc mai mare de dispariție pot fi clonate. Totuși, drumul este încă lung și dificil pentru că „este relativ ușor să clonezi animale canine și pisici”, însă alte animale pun probleme mult mai mari.
„Vom continua munca în acest domeniu. În următorul pas, vom încerca să clonăm animale sălbatice rare, altele decât cele canine sau feline, și va fi mult mai dificil”.
Unii membri ai comunității științifice au ridicat, totuși, îngrijorări, mai ales cu privire la sănătatea animalelor clonate și la felul în care această procedură ar putea să afecteze biodiversitatea.
Maya va rămâne în captivitate pentru tot restul vieții ei, pentru că nu a fost socializată corespunzător cu animale sălbatice și nu ar putea suprviețui într-un mediu în afara celui controlat.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News