Chirii cu 20% mai mari față de anul trecut. O garsonieră poate ajunge la 360 de euro pe lună, iar un apartament la 850 de euro
Interes crescut pentru chirii la început de an. Românii au văzut cu 50% mai multe anunțuri de închiriere. Nici prețurile nu au stat pe loc. În Capitală sunt mai mari cu 20% față de anul trecut. Proprietarii profită de întoarcerea studenților la facultate, dar și că în plin val de scumpiri, unii români amână cumpărarea unei locuințe și continuă să stea în chirie.
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Chiriile au crescut enorm în marile orașe din România
Prețurile chiriilor au crescut cu aproape 20 % față de anul trecut
Prețurile chiriilor au explodat de la an la an în țară
Orașele cele mai ieftine din România
Rate la casă sau chirie? Ce este mai avantajos
Pandemia a oprit expansiunea Airbnb în cele mai dorite destinaţii turistice
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Concluzii după întâlnirea comisiei pentru controlul SIE cu directorul Gabriel Vlase
Monica Dudău - marketing manager platformă de anunțuri imobiliare: Numărul de pagini vizualizate a crescut cu 49% de la lună la lună. E o creștere fulminantă. Numărul de interacțiuni între un potențial chiriaș și un proprietar care a crescut cu 21% de la an la an. Sunt mai mulți studenți care au revenit fizic la facultăți. Există un segment al oamenilor, care anterior erau interesați de o proprietate de cumpărat și care s-au reorientat, temporar, pentru o proprietate de închiriat.
Costurile de închiriere în Capitală sunt mai mari cu 20% față de anul trecut, pe fondul cererii ridicate, dar și a creșterii impozitului pe veniturile obținute din chirii.
O garsonieră se închiriază de la 280 de euro, în sectorul 5 și până la 360 de euro în sectorul 1. Cine vrea mai mult spațiu poate opta pentru pentru închirea unui apartament. Cu două camere costă, în medie, între 400 și 600 de euro pe lună, în funcție de zonă. Unul cu trei camere se închiriază și cu 850 de euro în sectorul 1. Tot în aceeași zonă, chiria pentru un apartamente cu 4 camere ajunge la 1900 de euro.
Oana Ivan - expert imobiliar: Cea mai mare cerere înregistrată în ultimii doi ani a fost pentru studiourile duble și pentru apartamentele de două camere în defavoarea garsonierelor. S-a înregistrat o cerere sau un interes mai crescut către apartamentele cu spații mai mari.
Mai scumpe sunt și locuințele din alte mari centre universitare din țară.
În Cluj o garsonieră se închiriază în medie cu 330 de euro, un apartament cu două camere cu 500 de euro, iar unul cu trei camere cu 650 de euro. De altfel, dintre toate segmentele, cel mai mult a crescut chiria la apartamentele cu trei camere. Este mai mare, cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În Timișoara, o garsonieră se închiriază cu 120 de euro mai puțin decât în Cluj-Napoca. Cei care vor să stea într-un apartament cu două camere, trebuie să scoată lunar din buzunar pentru chirie 365 de euro, iar cei care vor să stea într-un apartament cu 3 camere 400 de euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut prețul chiriei este mai mare cu 15% pentru un apartament cu 3 camere.
Specialiștii cred că interesul pentru locuințe închiriate va rămâne ridicat și în perioada următoare pentru că oamenii se gândesc de două ori înainte să ia un credit pentru a-și cumpăra un apartament sau o casă.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News