Live

Exclusiv Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”

Data publicării:
Sudul României riscă să se transforme în Sahara. FOTO: Getty Images

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a vorbit, joi, la Interviurile Digi24.ro, despre efectele schimbărilor climatice. Oficialul a declarat că România pierde anual 1000 de hectare de teren arabil, din cauza acestora, iar „sudul României va fi deșertificat complet, în 50 de ani, dacă nu întreprindem măsurile necesare”.

Alexandru Rotaru: Domnule ministru, este problema schimbărilor climatice, o problemă de siguranță națională?

Mircea Fechet: Problema mediului a fost, fără îndoială, dintotdeauna o chestiune de siguranță națională, pentru că atunci când discuți despre mediu, discuții despre poluare și prin constituție, românilor trebuie să le asigurăm un mediu propice și un mediu curat, un mediu sănătos. Când discutăm despre mediu, discutăm despre schimbări climatice și asta e o chestiune de siguranță națională, pentru că nu văd cum ar putea să nu fie atunci când știm că pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an în sudul României.

Nu văd cum ar putea să nu fie atunci când constatăm că dacă nu gestionăm corespunzător resursa de apă dulce a României și nu mă refer doar la resursele supraterane, mă refer mai ales la la apa subterană, riscăm să o pierdem. Dacă secau fântânile o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani, acum, în fiecare vară, rămân fără apă. Iar viața fără apă nu doar că e complicată, dar ea nu poate exista. Comunități întregi se confruntă cu acest fenomen al lipsei resursei de apă și se adaptează așa cum pot.

Cred că suntem obligați, pe de o parte, să vorbim despre aceste lucruri, să spunem că dacă nu facem ceva, în 50 de ani sudul României se deșertifică complet. Dacă nu facem ceva, în 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei, care pentru unii pare o bucurie la prima vedere. Ea, însă, vine la pachet cu foarte multe neajunsuri, pentru că o climă aridă înseamnă pierderi masive pentru agricultură, înseamnă disconfort termic, înseamnă oameni care vor avea de suferit. Ori în România, cu siguranță n-ar trebui să ajungă acolo și din acest motiv folosim toate instrumentele pe care le cunoaștem la momentul acesta, cel mai la îndemână fiind cel prin care încercăm să împădurim sudul României, pentru a încetini fenomenul.

Alexandru Rotaru: Care este viteza cu care se extinde deșertificarea?

Mircea Fechet: Pierdem 1000 de hectare în fiecare an. Asta e viteza cu care se extinde deșertul, după cum îl numim noi, Sahara Olteniei, din din sudul României. Este ca o molimă care se extinde. Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara.

Am mai spus, dacă nu acționăm rapid, riscăm să pierdem pentru totdeauna (n.red.sudul României), pentru că un teren deșertificat complet e mult mai greu de readus la starea lui inițială decât în situația în care se face acest lucru mai din timp.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul alocă bani suplimentari pentru fermieri. Ciolacu anunță noi fonduri și pentru autostrăzile Moldovei și Transilvaniei

Cine răspunde pentru prăpădul care n-a mai fost

Ministrul Fechet: Toate echipele trebuie să fie mobilizate și să intervină cu saci pentru protecţie în zonele sub Cod roșu

Mircea Fechet: Am ridicat starea de alertă la cod roșu pentru județul Galați. Comitet de urgență, la Ministerul Mediului

Partenerii noștri