Live

„Ziua de după conflict”. Netanyahu a dezvăluit planul pe care îl are pentru Fâșia Gaza după ce se încheie războiul

Data actualizării: Data publicării:
Acest plan se bazează în mare parte pe principiile pe care Netanyahu le-a exprimat în mod repetat de la începutul războiului. FOTO: Profimedia Images

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a făcut public joi seara, pentru prima dată la patru luni şi jumătate de la începerea războiului din Fâşia Gaza, planul său pentru „ziua de după” conflict, în care a prezentat o enclavă palestiniană demilitarizată, cu securitate dependentă de Israel şi fără Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNRWA), relatează DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Netanyahu şi-a prezentat planul în faţa cabinetului său de securitate, a relatat joi seara târziu publicaţia The Times of Israel, potrivit căreia acest plan prevede controlul deplin al armatei israeliene asupra întregii enclave.

În documentul supus joi seară aprobării cabinetului de război şi publicat vineri de biroul premierului, Netanyahu a reamintit obiectivele pe termen scurt ale campaniei militare în Gaza: distrugerea capacităţilor militare şi a infrastructurii guvernamentale atât ale Hamas, cât şi ale Jihadului Islamic, eliberarea ostaticilor şi împiedicarea ca Fâşia Gaza să devină din nou o ameninţare.

Pe termen mediu, el a anunţat o Fâşie Gaza în care Israelul îşi va menţine libertatea operaţiunilor militare „fără limită de timp”, cu un perimetru de securitate la linia de demarcaţie şi controlul israelian al frontierei dintre Gaza şi Egipt pentru a preveni reapariţia „elementelor teroriste în Fâşia Gaza”.

Israelul afirmă că va menţine controlul de securitate asupra Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza

De asemenea, Israelul afirmă că va menţine controlul de securitate asupra Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza, în timp ce în enclavă „va exista o demilitarizare completă”, dincolo de ceea ce este necesar pentru a menţine legea şi ordinea.

Cu privire la viitoarea administraţie în Fâşia Gaza, documentul afirmă vag că acesta va fi condusă de „funcţionari locali” cu „experienţă administrativă”, nişte persoane care să nu aibă legături cu „ţări sau entităţi care sprijină terorismul”.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în Cisiordania, nu este menţionată explicit în acest plan, conform The Times of Israel. Cu toate acestea, implicarea sa în viitoarea administrare a Fâşiei Gaza nu este exclusă, conform ziarului citat.

Planul mai conţine un „program cuprinzător” a ceea ce numeşte deradicalizare a instituţiilor religioase şi educaţionale din enclavă, cu ajutorul altor ţări arabe.

În Fâşia Gaza de după război nu va mai exista UNRWA, „ai cărei colaboratori au fost implicaţi în masacrul din 7 octombrie” 2023, se afirmă în text, în pofida lipsei de dovezi concludente în acest sens de când Israelul a lansat această acuzaţie împotriva unui număr de angajaţi ai UNRWA la sfârşitul lunii ianuarie.

„Israelul va depune eforturi pentru a stopa activităţile UNRWA în Fâşia Gaza şi pentru a le înlocui cu agenţii internaţionale de ajutor responsabile”, menţionează documentul.

Acest plan se bazează în mare parte pe principiile pe care Netanyahu le-a exprimat în mod repetat de la începutul războiului

Acest plan se bazează în mare parte pe principiile pe care Netanyahu le-a exprimat în mod repetat de la începutul războiului în Fâşia Gaza, la 7 octombrie. Dar este pentru prima oară când au fost prezentate în mod oficial cabinetului, remarcă The Times of Israel.

SUA sprijină o Autoritate palestiniană reformată condusă de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, şi doreşte ca aceasta să preia din nou controlul asupra Fâşiei Gaza. Israelul respinge însă o astfel de variantă, acuzând ANP de susţinerea terorismului, notează DPA.

Cu toate acestea, Netanyahu a respins până acum şi cererile unora dintre miniştrii de extremă-dreaptă din cabinetul său privind o relocarea israeliană în Fâşia Gaza după încheierea războiului.

Ca principal aliat al Israelului, SUA sunt în favoarea unei soluţii cu două state care să prevadă coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui viitor stat palestinian.

Chiar şi în eventualitatea unui acord cu palestinienii, Israelul cere un control militar cuprinzător asupra tuturor teritoriilor palestiniene.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Un acord de încetare a focului în Gaza, tot mai aproape de realitate. Istoricul conflictului de peste 75 de ani israeliano-palestinian

Partenerii noștri