Live Text Rusia a lansat o ofensivă majoră în Lugansk și încearcă să înainteze spre vest. „Focul este continuu”
Volodimir Zelenski a vorbit joi în Parlamentul European și le-a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului. În același timp, Zelenski a făcut un apel sincer ca țara sa să devină parte a Uniunii Europene. Totodată, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut un apel către statele europene „să ia în considerare” furnizarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane Kievului.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ofensivă majoră a forțelor ruse în Lugansk, care încearcă să înainteze spre vest (guvernator regional)
ACTUALIZARE 19:57 Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei și încearcă să spargă apărarea de lângă orașul Kremina, a spus guvernatorul regiunii Lugansk joi, conform The Guardian.
Serhi Gaidai a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele rusești au pornit în atac și încercau să avanseze spre vest peste un peisaj de iarnă cu zăpadă și păduri. A avut loc „o escaladare maximă” și o creștere semnificativă a tirurilor de armă și a bombardamentelor, a spus acesta.
„Aceste atacuri sunt practic o întâmplare zilnică. Vedem grupuri mici (de soldați ruși) ce încearcă să avanseze, uneori cu sprijinul blindatelor grele – vehicule de luptă a infanteriei și tancuri – și uneori fără. Focul este continuu”.
El susține că ofensiva nu a funcționat. „Până acum nu au avut niciun succes. Apărătorii noștri au reușit să-i țină complet la distanță”, a spus el.
Reacție furioasă a Kievului după ce compania SpaceX a lui Musk a întrerupt accesul la sateliții folosiți de dronele ucrainene
ACTUALIZARE 18:25 Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reacționat furios după ce compania SpaceX a lui Elon Musk a anunțat că a luat decizia de a preveni serviciul de comunicare al sateliților Starlink să controleze drone care sunt critice forțelor Kievului în lupta contra invaziei ruse, transmite The Guardian.
Gwynne Shotwell, director de operațiuni, a spus într-o conferință de presă din SUA că decizia surpriză a fost luată deoarece nu a fost niciodată intenția companiei de a permite Starlink să fie folosit „în scopuri ofensive”.
Aceasta a dus la o reacție de revoltă joi dimineață din partea lui Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a argumentat că afacerea lui Musk a eșuat în a recunoaște dreptul la autoapărare al Ucrainei.
Companiile, a scrie Podoliak pe Twitter, trebuie să se decidă dacă sunt fie „de partea dreptului la libertate” sau „de partea Federației Ruse și a «dreptului» său de a ucide și de a cuceri teritorii” după invazia neprovocată de anul trecut.
Georgia Meloni s-a supărat că nu a fost invitată de Macron la dineul dat în cinstea lui Zelenski
ACTUALIZARE 17:10 Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a apreciat joi drept "inoportună" invitaţia adresată de preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a veni miercuri la Paris, informează AFP şi ANSA. Potrivit mass-media italiene, Meloni nu a văzut cu ochi buni faptul că nu a fost invitată la acest dineu, miercuri seara, la care s-au întâlnit Macron, Zelenski şi Scholz.
Întrebată despre oportunitatea vizitei efectuate la Washington la începutul săptămânii de către miniştrii economiei francez şi german, Meloni a răspuns, la sosirea sa la summitul UE de la Bruxelles: "Invitaţia de ieri adresată (de Macron) lui Zelenski mi s-a părut mai inoportună, pentru că eu cred că forţa noastră în această poveste este unitatea".
"Înţeleg problemele de politică internă, faptul de a privilegia propriile opinii publice interne, însă există momente când a privilegia aceste opinii riscă să nu fie favorabile cauzei (comune) şi mi se pare că tocmai astfel au stat lucrurile în acest caz", cu vizita de miercuri, la Paris, a lui Zelenski, care a avut o întrevedere la Palatul Elysee şi cu Olaf Scholz, cancelarul federal german.
Citește continuarea AICI
''Fără o Ucraină liberă nu poate exista o Europă liberă''
ACTUALIZARE 17:07 ''Avem nevoie de artilerie, de muniţii, de tancuri moderne, de rachete cu rază lungă, de avioane de vânătoare moderne'', a declarat Zelenski în faţa liderilor Consiliului European.
''Mulţumim pentru că ne oferiţi sprijinul militar pe care ni-l oferiţi, mulţumim pentru că o faceţi în continuare. Noi trebuie să fim mai rapizi decât agresorul nostru. Agresorul nostru este pe cale de a se mobiliza suplimentar'', a spus şeful statului ucrainean. El a adăugat că fără o Ucraină liberă nu poate exista o Europă liberă.
''Europa nu ar trebui să aibă zone gri, întregul nostru continent ar trebui să fie deschis pentru destinul european. Unitatea Europei este fundamentală pentru securitate. Europa liberă nu poate fi imaginată fără Ucraina liberă. Europa este liberă, Europa va fi liberă şi Europa este unită'', a accentuat preşedintele ucrainean, invitat în Consiliul European reunit la Bruxelles.
Pe de altă parte, Zelenski le-a solicitat liderilor ţărilor membre UE să sprijine planul de pace al Kievului şi să tragă la răspundere Rusia. ''Este imposibil să trăieşti fără justiţie, nu vezi viitorul fără justiţie'', a spus liderul ucrainean, potrivit căruia garantarea faptului că Rusia va plăti pentru crimele sale va fi ''cea mai importantă parte a fundamentului securităţii unei Europe paşnice''.
Volodimir Zelenski le-a mai cerut liderilor statelor UE să adopte noi sancţiuni contra Moscovei, care să vizeze printre altele industria apărării din Rusia, inclusiv producătorii de drone militare.
După participarea sa ca invitat la summitul UE, şeful statului ucrainean a mărturisit că mai mulţi lideri au declarat în timpul reuniunii că ţările lor sunt pregătite să-i furnizeze Ucrainei avioane militare pentru a se putea apăra de forţele invadatoare ruse.
''Europa va fi cu noi până la victoria noastră. Am auzit asta de la un număr de lideri europeni... despre disponibilitatea de a ne da armele şi sprijinul necesare, inclusiv avioane'', a spus Zelenski într-o conferinţă de presă.
''Am prevăzute acum o serie de întrevederi bilaterale, vom ridica problema avioanelor de vânătoare şi altor avioane'', a continuat el, fără a specifica care ţări din UE sunt pregătite să trimită avioane militare Ucrainei.
State membre ale UE au livrat până acum cantităţi mari de arme Kievului, iar unele au promis că vor trimite armament mai greu, precum tancuri. Totuşi, ele au fost reticente în a se angaja că vor livra avioane de vânătoare sau rachete cu rază de acţiune mai lungă Ucrainei, temându-se de o eventuală extindere a conflictului şi pe teritoriul Rusiei, scrie Agerpres.
Charles Michel: Săptămânile și lunile următoare vor fi decisive
ACTUALIZARE 16:40 Săptămânile ce urmează vor fi ''decisive'' pentru rezultatul războiului din Ucraina, a apreciat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care le-a cerut liderilor statelor membre ale Uniunii Europene să răspundă cererilor de înarmare formulate de Kiev, transmit AFP şi Reuters.
''Este momentul să desfăşurăm un sprijin maximal'', a mai spus Charles Michel în cadrul summitului UE de la Bruxelles, solicitând pentru Ucraina ''muniţii, artilerie, rachete, vehicule, sisteme de apărare''.
Pe de altă parte, înaltul responsabil european a afirmat că până la finalul acestui an va fi realizată o actualizare a procesului de integrare a Ucrainei în structurile europene. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul oferit de Uniunea Europeană ''acum şi în viitor''. Ea a anunţat că viitorul set de sancţiuni UE va viza o serie de lideri militari şi politici ruşi, pe ''propagandiştii lui Putin'', şi va include interdicţii asupra exporturilor în valoare de peste 10 miliarde de euro.
Von der Leyen a precizat că în prezent au loc discuţii despre înfiinţarea unui tribunal care să judece crimele comise de Rusia, la nivelul UE existând dorinţă politică în această privinţă. ''Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile cauzate şi pentru sângele vărsat'', a accentuat şefa executivului UE citată de Agerpres.
Zelenski a anunțat-o pe Maia Sandu că Putin vrea să distrugă Moldova. Ucraina a interceptat planul
ACTUALIZARE 16:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui discurs ținut în fața liderilor europeni reuniți la consiliul european din Bruxelles că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova, scrie Sky News și cotidianul Belfast Telegraph.
„Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova. Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova. Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănător Ucrainei”, a transmis Zelenski.
Citește continuarea AICI
Concluziile lui Zelenski după participarea la Consiliul European
ACTUALIZARE 15:33 Președintele Zelenski a ținut o conferință de presă comună la Bruxelles alături de președintele Consiliului European Charles Michel și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen după participarea la reuniunea cu liderii europeni.
Charles Michel a spus că Europa trebuie să continue să ofere nivelul maxim de sprijin Ucrainei. Președintele Consiliului European a adăugat că dorește o abordare „consecventă și fermă” în ceea ce privește Rusia, inclusiv în ceea ce privește înghețarea activelor.
„Pacea va veni doar când Ucraina va obține victoria”, a declarat Zelenski, subliniind în același timp că „Ucraina luptă pentru a-și proteja independența”. Președintele Ucrainei a mulțumit din nou poporului Europei pentru sprijinul acordat și adăpostirea poporului ucrainean „care a încercat să-și protejeze copiii de bombe”.
Zelenski le-a mai spus liderilor europeni că invazia Rusiei este un atac nu doar asupra valorilor, ci și asupra intereselor lor vitale, citând exemplul furnizării de energie. „Da, Rusia încearcă să ne distrugă economia și orașele, dar o fac în așa fel încât [afectează] toți europenii”, a precizat liderul de la Kiev.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Zelenski: Ucraina are nevoie de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne
ACTUALIZARE 15:13 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că țara sa are nevoie de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne pentru a-și proteja securitatea, adăugând că securitatea Ucrainei este și securitatea Europei.
„Avem nevoie de tunuri de artilerie, muniții, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne”, a spus Zelenski în timpul unui discurs la Consiliul European. „Trebuie să sporim dinamica cooperării noastre” și să acționăm „mai rapid decât agresorul”, a adăugat acesta.
În ultimul an „oribil”, Zelenski a spus că Europa a luat decizii puternice, în ciuda îndoielilor și discuțiilor. „Această cooperare în materie de securitate a creat un exemplu istoric pentru orice agresor”, a precizat Zelenski. „Soldații noștri curajoși luptă împotriva terorii Rusiei cu sprijinul vostru”, a ținut să mai precizeze liderul de la Kiev, scrie CNN.
Preşedintele Consiliului European: „Umăr la umăr, mai aproape ca niciodată”
ACTUALIZARE 15:01 Preşedintele Consiliului European Charles Michel a publicat pe twitter câteva fotografii în care preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski stă între liderii europeni înaintea începutului Consiliului European. Imaginile au fost însoțite de mesajul: „Umăr la umăr, mai aproape ca niciodată, viitorul nostru este împreună”.
Shoulder to shoulder, closer than ever,
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 9, 2023
our future is together.
🇺🇦🇪🇺 pic.twitter.com/4f2j7wRRP9
Premierul polonez: O decizie privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
ACTUALIZARE 14:51 Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima care să furnizeze astfel de aparate, a declarat joi şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, înaintea plecării la summitul UE de la Bruxelles, transmite Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să furnizeze Kievului avioane de luptă pentru a respinge ofensiva Rusiei, încercând să determine Occidentul să îşi depăşească reticenţa faţă de acest pas.
„Poziţia noastră este clară, putem acţiona numai în interiorul întregii formaţiuni a NATO”, le-a spus Morawiecki reporterilor. „Nu vom fi primii care să ofere avioane de vânătoare, dar vom răspunde pozitiv, în cazul în care aceia care au cele mai multe astfel de avioane vor fi capabili să le dea Ucrainei”, a adăugat el.
Morawiecki a mai spus că Polonia nu dispune de suficiente avioane de luptă pentru a fi prima care le oferă Ucrainei, şi că ţara sa nu poate lua decizii care i-ar slăbi propria securitate.
De asemenea, el a insistat pe importanţa unor sancţiuni suplimentare contra Rusiei, spunând că acestea vor fi convenite în următoarele două săptămâni. „Trebuie să introducem prevederi foarte precise care vor arăta Rusiei că suntem hotărâţi în lupta pentru victorie”, a adăugat premierul polonez.
Președintele CIO cere Ucrainei să renunțe la amenințările cu bocitoarea Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris
ACTUALIZARE 14:40 Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, în cazul participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţia din capitala Franţei, informează Reuters.
Ucraina speră să-şi asigure sprijinul internaţional pe scară largă pentru interzicerea sportivilor din Rusia şi Belarus, după ce CIO a deschis uşa către posibilitatea ca aceştia să concureze sub drapel neutru la JO de la Paris. Sportivii din Rusia şi ţara vecină Belarus, care a susţinut Moscova în invazia declanşată în Ucraina, în urmă cu un an, au fost interzişi de atunci din competiţiile internaţionale.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut CIO să interzică Rusia de la Jocurile Olimpice, în timp ce comitetele olimpice ale statelor baltice şi nordice au anunţat că susţin Ucraina în acest demers.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, Vadim Gutţait, văzută de Reuters, Bach susţine că afirmaţiile părţii ucrainene conform cărora autorizarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice ar promova invazia au fost "defăimătoare". CIO a precizat că un boicot ar reprezenta o încălcare a Cartei Olimpice, iar includerea ruşilor şi belaruşilor se bazează pe o rezoluţie a ONU împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice, notează Agerpres.
„Participarea sportivilor neutri cu paşaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris nu a fost nici măcar discutată în termeni concreţi”, a spus Bach.
Citește continuarea AICI
Directorul AIEA, așteptat joi la Moscova cu „idei noi”, anunță diplomația rusă
ACTUALIZARE 14:30 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, este aşteptat joi la Moscova pentru a prezenta „noi idei” privind protejarea centralelor nucleare în Ucraina, au anunţat responsabili ruşi, transmite AFP.
„Directorul AIEA se îmbarcă pentru Moscova astăzi”, a declarat pentru agenţia RIA Novosti viceministrul de externe rus Serghei Riabkov. „Călătoria sa este importantă, discutăm de mult timp parametrii zonei de protecţie a securităţii nucleare pentru centrale” , a adăugat acesta.
Potrivit lui Riabkov, discuţiile „nu sunt uşoare”. „Înţelegem că Agenţia şi conducătorii săi sunt sub presiune din exterior”, a afirmat viceministrul rus, citat de Agerpres.
Reprezentatul Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, a anunţat la rândul său la televiziunea rusă că Rafael Grossi are „noi idei”, mai ales cu privire la protecţia centralei din Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de ruşi, care trebuie „să fie clarificate, discutate”.
„Consider că va fi o discuţie profesionistă cu participarea tuturor organelor ruse interesate”, a spus Ulianov. AIEA anunţase în decembrie trimiterea unor misiuni pentru „securizarea” a cinci centrale nucleare din Ucraina, printre care cea de la Zaporojie, cea mai sensibilă, victima unor bombardamente în repetate rânduri.
Rusia acuză o mai mare implicare a Europei în războiul din Ucraina. „Orice livrare de avioane nu va aduce decât durere şi suferinţă”
ACTUALIZARE 13:45 Rusia acuză o mai mare implicare a Europei în războiul din Ucraina. „Orice livrare de avioane nu va aduce decât durere şi suferinţă”
Rusia a denunţat joi implicarea din ce în ce mai mare a ţărilor europene în conflictul din Ucraina prin livrările lor de armament către guvernul de la Kiev, dar a subliniat că aceasta nu o va împiedica să-şi ducă la îndeplinire obiectivele campaniei sale militare în ţara vecină, avertizând că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte ţări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului, relatează EFE şi Reuters.
În cursul unei vizite la Londra, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Regatului Unit să trimită avioane de luptă avansate Kievului ca parte a următoarei etape a livrărilor de arme occidentale pentru a ajuta forţele ucrainene.
Londra nu a decis dacă va livra avioane Kievului, dar a făcut un „prim pas”, angajându-se să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă ale NATO, a anunţat premierul britanic Rishi Sunak.
Citește continuarea AICI
Zelenski insistă pentru aderarea la UE
ACTUALIZARE: 13:15 Zelenski a ajuns la Consiliul European.
@ZelenskyyUa welcomed and applauded by EU’s 27 heads of state at the European Council in Brussels. pic.twitter.com/hgzqja34jn
— Alex Cadier (@alexcadier) February 9, 2023
Citește continuarea AICI
ACTUALIZARE 12:41 Președintele ucrainean a făcut și un apel sincer ca țara sa să devină parte a Uniunii Europene.
„Vrem să venim acasă în Europa”, a spus Zelenski. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina împărtășește valori comune cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia, despre care a spus că încearcă să ducă Ucraina înapoi în timp.
Ucraina luptă împotriva xenofobiei ruse, spune Zelenski
ACTUALIZARE 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor europeni că Rusia dorește să readucă în Europa xenofobia din anii ‘30 și ‘40. „Răspunsul nostru la acest lucru este <<nu>>. Ne apărăm. Trebuie să ne apărăm", a precizat Zelenski, potrivit CNN.
Zelenski spune că Rusia vrea să distrugă stilul de viață european
ACTUALIZARE 12:20 Zelenski a spus că Rusia vrea să distrugă stilul de viață ucrainean și european. Putin încearcă să „anihileze” valorile europene prin „război total”. „Nu vom permite asta”, a spus președintele Ucrainei.
Zelenski l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind „un dictator care dispune de resurse și rezerve masive de arme sovietice și de arme provenite de la regimuri dictatoriale – în special din Iran”.
„Pentru a putea lupta astfel, Kremlinul a încercat în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa”, a spus liderul de la Kiev.
„Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor”. „Cei 140 de milioane de cetățeni ruși pentru liderii Rusiei sunt doar niște corpuri care sunt capabile să poarte arme pentru Rusia”, a mai spus Zelenski. El a mulțumit UE pentru abordarea sa „principială și energică” în susținerea Ucrainei.
Zelenski se adresează Parlamentului European
ACTUALIZARE 12:10 Zelenski a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, lăudând în același timp „modul european de viață, standardul european de viață, regulile europene și statul de drept”.
Președinta Parlamentului European: Viitorul Ucrainei este în Europa
ACTUALIZARE 12:00 Eurodeputații l-au aplaudat pe Volodimir Zelenski cel puțin un minut, când acesta a intrat în plenul Parlamentului European, alături de președinta Roberta Metsola. Ea a vorbit mai întâi, spunând că țările UE „trebuie să ia în considerare” furnizarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane către Ucraina.
„Ucraina este Europa și viitorul națiunii este în Uniunea Europeană”, i-a spus Metsola lui Zelenski. „Veți câștiga”, a adăugat președinta Parlamentului European.
Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a ajuns la Bruxelles
ACTUALIZARE 11:40 Volodimir Zelenski a sosit la Bruxelles pentru o zi de întâlniri cu liderii și parlamentarii UE.
Vizita marchează a treia oprire a președintelui ucrainean într-un tur de două zile prin capitalele europene. La Bruxelles, Zelenski a fost întâmpinat pe aeroport de liderii UE, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care l-au salutat.
🇪🇺🇺🇦 Welcome to Brussels, dear @ZelenskyyUa
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 9, 2023
The heart of the European family, in which Ukraine belongs.
We will support Ukraine every step of the way towards our Union. pic.twitter.com/eELXeZYmM5
''Bine aţi venit acasă, bine aţi venit la UE'', a scris Charles Michel și pe Twitter, mesaj alături de care a postat o fotografie în care apare strângându-i mâna lui Zelenski în faţa unei aeronave, lângă Von der Leyen şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
''Bine aţi venit la Bruxelles. Vom susţine Ucraina în fiecare pas al parcursului ei către Uniune'', a scris tot pe Twitter şefa executivului european.
Zelenski urmează să susţină un discurs la Parlamentul European şi să participe în calitate de invitat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles.
Grupul de mercenari Wagner din Rusia a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina
ACTUALIZARE 10:50 Grupul de mercenari Wagner din Rusia a anunțat că a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, relatează CNN.
„Am întrerupt complet recrutarea prizonierilor în Wagner PMC (companie militară privată). Cei care lucrează pentru noi acum își îndeplinesc toate obligațiile”, a declarat serviciul de presă al șefului Wagner, Yevgeniy Prigojin, pe Telegram.
Wagner a recrutat zeci de mii de luptători din închisorile rusești, oferind libertate și bani după un turneu de șase luni, Prigozhin chiar călătorind personal la închisori pentru a recruta condamnați. Grupul a apărut ca un jucător cheie în război, în special în lupta continuă pentru orașul de est Bakhmut.
ISW: Ofensiva rusă a început la Lugansk
ACTUALIZARE 09:20 Forțele ruse au început următoarea lor ofensivă majoră în regiunea Lugansk, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
La ofensivă participă unități ale mai multor regimente ale diviziilor 144 și 3 de pușcași motorizați (Armata 20 de Arme Combinate, Districtul Militar de Vest), cu sprijinul unor unități ale Diviziei 76 aeropurtate și al unor unități nespecificate din Districtul Militar de Sud.
NEW: Russian forces have regained the initiative in #Ukraine and have begun their next major offensive in #Luhansk Oblast. 🧵(1/8)https://t.co/RJk789ogNT pic.twitter.com/imKBU7d5Rq
— ISW (@TheStudyofWar) February 9, 2023
„Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul Lugansk a „crescut considerabil în ultima săptămână”, a transmis ISW.
Șeful NATO: Moscova pregătește o nouă ofensivă
ACTUALIZARE 08:40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că nu există niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace, relatează The Guardian.
În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Stoltenberg a spus că Rusia se pregătește de noi atacuri asupra Ucrainei.
„Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare. Așa că trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a spus Stoltenberg.
Excellent discussions with @SecBlinken @SecDef Austin & NatSec advisor @jakejsullivan on our continued support to #Ukraine & global security challenges. Thanked them for #US leadership. #NATO stands united at this critical moment. pic.twitter.com/wgjJzwiYw2
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 9, 2023
Zelenski va face lobby la summitul de la Bruxelles
ACTUALIZARE 08:30 Joi, Zelenski este așteptat la Bruxelles, unde se va adresa unei adunări extraordinare a Parlamentului European. Prezența sa la summitul UE de la Bruxelles va fi „un semnal de solidaritate europeană”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Președintele ucrainean a participat frecvent la astfel de ședințe, însă în format virtual. Președintele ucrainean va face presiuni asupra aliaților să livreze mai multe arme și avioane de luptă „cât mai curând posibil”, precum și să îndemne la începerea rapidă a discuțiilor de aderare la UE, relatează The Guardian.
Vizita ar veni la o săptămână după ce președinta Comisiei Europene a călătorit în Ucraina alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Atunci, cei doi oficiali au precizat că există „o invitaţie deschisă” pentru ca preşedintele Zelenski să vină la Bruxelles. „Îmi doresc să călătoresc, dar există un risc semnificativ că Rusia va încerca un act de răzbunare”, a replicat, atunci, Zelenski.
Vizitele în Londra şi Paris reprezintă a doua deplasare în străinătate a lui Zelenski de la începutul inveziei ruseşti în Ucraina, pe 24 februarie, anul trecut. Preşedintele ucrainean a călătorit în SUA, la sfârşitul lui decembrie, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi a ţinut un discurs în faţa Congresului.
Zelenski a cerut la Paris armament greu și avioane
ACTUALIZARE 08:20 Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de „hotărârea” sa de a „însoţi” Ucraina „spre victorie” şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie AFP.
„Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Şi cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a spus el. „Vom continua efortul” în ceea ce priveşte livrările de mijloace de apărare", a adăugat şeful statului francez.
Volodimir Zelenski, care a sosit la Paris miercuri seară pentru o cină cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, a cerut armament greu şi avioane „cât mai curând posibil”, scrie Agerpres.
„Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă şi ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski la Palatul Elysée.
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz i-a dat asigurări preşedintelui ucrainean că aliaţii îi vor sprijini ţara, inclusiv militar, „atât timp cât este necesar” pentru a respinge invazia rusă.
„Suntem angajaţi alături de Ucraina (...) şi, de asemenea, am sprijinit Ucraina prin ajutor financiar, ajutor umanitar şi armament, artilerie grea, apărare antiaeriană şi, mai recent, livrarea de tancuri de luptă şi vom continua să facem acest lucru atât timp cât este necesar”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă la Paris alături de preşedinţii francez şi ucrainean.
Volodimir Zelenski a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale.
Zelenski: Dacă rușii cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Le va oferi un avantaj
ACTUALIZARE 08:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat miercuri jurnalului francez Le Figaro că, dacă ruşii cuceresc Bahmut, orașul care de 6 luni e scena unor lupte sângeroase, ar avea un „avantaj” şi ar dori să „meargă mai departe”, notează AFP, citată de Agerpres.
„Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj”, a spus el, adăugând: „întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?”. „Trebuie să rezistăm pentru a primi arme”, a declarat Zelenski.
Citește continuarea AICI
Cum a fost pusă în pericol vizita „ultrasecretă” a lui Zelenski la Bruxelles de o gafă a Parlamentului European
ACTUALIZARE 08:10 Când Volodimir Zelenski a pornit spre capitala Statelor Unite, întreaga vizită a fost ținută secretă până la câteva ore înainte ca președintele ucrainean să ajungă în America. Acum, când liderul de la Kiev și-a planificat o vizită similară la Bruxelles, planurile sale au fost dezvăluite de toate site-urile de știri cu trei zile înainte de mult așteptata sa sosire, relatează Politico.
Vizita „secretă” a stat sub semnul întrebării cu două zile înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii UE în cadrul unui summit ce are loc joi, iar vinovați pentru această dezvăluire prematură sunt oficialii de la Bruxelles. Câțiva oficiali au dezvăluit pentru Politico faptul că Parlamentul European este responsabil pentru scurgerea de informații.
Citește continuarea AICI
Editor : Loredana Bancăș | Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News