Live

Live Text Ucraina a lansat o ofensivă majoră la sud de Orikhiv. Rușii spun că a început „al doilea val al contraofensivei”

Data actualizării: Data publicării:
Războiul din Ucraina. Foto: Faceboo/Volodimir Zelenski

Suntem în ziua 518 a războiului pe scară largă început de Rusia în Ucraina. Oficiali și bloggeri militari ruși susțin că forțele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orikhiv. Aceștia spun că ar fi început „al doilea val al contraofensivei”. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, relatează Reuters. În ultima vreme, forțele ucrainene şi-au intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea, dar şi pe teritoriul Rusiei. Miercuri are loc reuniunea Ucraina - NATO pe tema securităţii Mării Negre, iar Zelenski a spus, în mesajul de marți seară, că deja au început pregătirile pentru un plan de interoperabilitate cu Alianţa Nord-Atlantică. Între timp, Ministerul britanic al Apărării a avertizat că flota rusă și-a modificat postura în Marea Neagră, după încheierea acordului privind tranzitul cerealelor ucrainene. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

36 de rachete, interceptate de ucraineni

ACTUALIZARE 23:40 Forţele aeriene ucrainene au anunţat miercuri că au interceptat 36 de rachete de croazieră trase de Rusia într-un nou val de bombardamente, în a 18-a lună de la invadarea ţării de către Moscova, notează AFP, preluată de Agerpres. 

„Pe 26 iulie, 36 de rachete de croazieră ale inamicului au fost distruse”, a afirmat pe Telegram comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk. El nu a precizat dacă rachetele ruseşti şi-au atins ţinta în timpul acestui atac. 

Potrivit aviaţiei militare, forţele ucrainene au interceptat trei rachete Kalibr în cursul unei prime serii de lovituri după-amiază şi 33 de rachete X-101 şi X-555 la începutul serii. 

Rachetele au fost lansate de opt bombardiere strategice ruseşti Tu-95 din sud-est, îndreptându-se spre vestul Ucrainei „în schimbare constantă de direcţie”, potrivit sursei. 

Pe de altă parte, forţele aeriene au informat despre altă lovitura rusească, seara, cu ajutorul avioanelor de luptă MiG-31 care au tras patru rachete hipersonice Kinjal, deosebit de greu de interceptat. 

Această lovitură a vizat regiunea Hmelniţki, în vestul Ucrainei, care a mai fost ţinta unor atacuri ruseşti. 

„Informaţiile despre consecinţele tirurilor cu X-47 Kinjal sunt în curs de clarificare”, au indicat forţele ucrainene. 

În regiunea Dniepropetrovsk (centru-est), guvernatorul Serhii Lisak a anunţat pe Telegram că resturile unei rachete ruseşti doborâte au provocat un incendiu care a fost adus sub control fără a provoca victime. 

NATO condamnă atitudinea „periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră

ACTUALIZARE 21:10 NATO a condamnat miercuri atitudinea „periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră şi tentativele sale de a bloca exporturile de cereale ucrainene, în finalul unei reuniuni de urgenţă cu Kievul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele şi tentativele sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de persoane din lume”, indică un comunicat al NATO.

Aceştia condamnă de asemenea „recentele atacuri cu rachetă ale Rusiei ce au vizat Odesa, Mihailov şi alte oraşe port din Ucraina, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei contra unor structuri de depozitare a cerealelor la Reni”, port foarte apropiat de frontiera României, se adaugă în text.

O nouă „zonă de avertizare” maritimă creată de Rusia cuprinde apele din zona exclusivă a Bulgariei, membră a NATO, ceea ce „generează noi riscuri de neînţelegeri şi escaladă”, atenţionează alianţa celor 31 de state.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate a acţiunilor sale periculoase şi escaladei în regiunea Mării Negre. Acţiunile Rusiei creează de asemenea riscuri substanţiale pentru stabilitatea în Marea Neagră, de o importanţă strategică pentru NATO. Aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina şi îşi întăresc vigilenţa”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

A fost a doua reuniune a noului Consiliu NATO-Rusia, inaugurat la summitul Alianţei de la începutul acestei luni de la Vilnius.

Rusia susţine că a respins un atac ucrainean în Zaporojie

ACTUALIZARE 20:15 Trupele ruse au respins un atac ucrainean în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a transmis miercuri după-amiază Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE, după ce mai devreme oficiali şi bloggeri militari ruşi au vorbit despre o ofensivă majoră lansată de armata ucraineană în acest sector al frontului, care este una dintre axele contraofensivei lansate în iunie de Ucraina.

"În ultimele 24 de ore a fost respins un atac inamic pe frontul din Zaporojie, în direcţia Robotine", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit acestuia, forţele ucrainene au pierdut în tentativa de asalt două tancuri, un obuzier şi un obuzier autopropulsat Gvozdika. El a mai susţinut că armata rusă a lovit concentrări de trupe ucrainene în zona localităţilor Mala Tokmaka, Iablukove şi Robotine, toate în provincia Zaporojie.

Mai devreme, un lider prorus din provincia ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că armata ucraineană a lansat la sud de oraşul Orehovo (Orihiv) o acţiune ofensivă majoră pentru care trupele ucrainene au angajat în luptă peste o sută de tancuri şi blindate, inclusiv tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley.

Acelaşi responsabil prorus a mai afirmat că trupele ucrainene au reuşit să străpungă în trei puncte prima linie defensivă rusă, dar "nu au intrat în Robotine". "Atacul forţelor armate ucrainene a fost respins" în cele din urmă, a susţinut el.

Şi un alt lider instalat de Rusia în provincia ucraineană parţial ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a anunţat că armata ucraineană a lansat în cursul dimineţii de miercuri o ofensivă, care s-a lovit de o "puternică rezistenţă" rusească, situaţia în zonă este "tensionată" şi inamicul înregistrează "pierderi semnificative".

Responsabilii ucraineni nu au făcut deocamdată comentarii despre aceste acţiuni ofensive. Aceştia au păstrat tăcerea şi în perioada iniţială a contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia şi al cărei prim obiectiv este străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

În schimb, Statul Major al armatei ucrainene a confirmat miercuri că trupele sale au înaintat în zona satului Staromaiorske, situat în provincia Doneţk, la nord-est de provincia Zaporojie în apropierea graniţei administrative a celor două provincii, pe o altă axă de atac a armatei ucrainene către Marea Azov, respectiv axa Novosilka Novosilka - Berdiansk.

Forţele speciale ucrainene au distribuit imagini din acel sat, afirmând că au capturat acolo paraşutişti ruşi, relatează CNN, în timp ce alte imagini din Staromaiorske geolocalizate de acest post arată trupe ruseşti retrăgându-se de pe poziţiile lor.

SBU a recunoscut că este responsabil pentru atacul asupra podului din Crimeea

ACTUALIZARE 20:10 După luni de tăcere, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut implicarea sa în atacul asupra podului din Crimeea din octombrie anul trecut, relatează CNN.

„Ofițerii SBU au nimicit inamicul în cele mai fierbinți locuri și au făcut totul pentru a ne elibera pământul cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a declarat șeful SBU, Vasil Maliuk, la o ceremonie desfășurată la Kiev pentru a marca emiterea unui timbru poștal care sărbătorește serviciile de securitate.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a devenit primul oficial ucrainean care a recunoscut în mod direct că Ucraina a fost responsabilă pentru atac, care a implicat o explozie puternică pe pod, care a implicat un camion-capcană.

Explozii în vestul Ucrainei

ACTUALIZARE 20:10 Mai multe explozii au fost raportate regiunea de vest Hmelnytskyi din Ucraina, la câteva ore după ce Forțele Aeriene Ucrainene au avertizat că bombardiere strategice rusești sunt în aer, transmite CNN.

Forțele aeriene au declarat că „un grup de rachete se deplasează de-a lungul graniței cu Moldova în direcția regiunii Khmelnytskyi”.

Administrația militară regională Hmelnytskyi a transmis că „în regiune se aud explozii. Apărarea antiaeriană funcționează”.

Nu este clar dacă toate exploziile au fost cauzate de apărarea aeriană în acțiune sau de impactul rachetelor.

Trupele ucrainene avansează treptat în sud și vor primi 1.700 de drone

ACTUALIZARE 20:00 Trupele ucrainene avansează treptat în sud, iar armata este pe cale să primească un lot de 1.700 de drone de atac și recunoaștere pentru a ajuta la contraofensivă, au declarat miercuri oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, a anunțat progrese către orașele ocupate din sudul Melitopol și Berdiansk, care se află pe Marea Azov și a spus că trupele Kievului atacă cu succes și în est, pe flancurile Bahmut.

De asemenea, Maliar a raportat „succese” ucrainene în sud-est, inclusiv în apropiere de Staromayorske, un sat din apropierea unui grup de cătune pe care Ucraina le-a recucerit în regiunea Donețk în această vară.


În est, Maliar a spus că forțele ucrainene au continuat să respingă avansurile rusești în direcția Kupiansk și Liman, pe care Ucraina le-a eliberat anul trecut.

Luptele aprige au avut loc, a spus ea, în apropierea satelor Klishchiivka, Kurdyumivka și Andriivka de pe flancul sudic al lui Bahmut.

Armata ucraineană anunță că a doborât două rachete de croazieră rusești

ACTUALIZARE 19:00 Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte, anunță forțele aeriene ucrainene Forțele aeriene ucrainene au anunțat miercuri că două rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră au fost doborâte, dar sunt așteptate mai multe, transmite CNN.

„Inamicul a lansat un atac cu rachetă de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Rachetele ar fi fost lansate de pe un submarin rus”, au transmis forțele aeriene ucrainene, adăugând că lansarea a avut loc în jurul orei 13:00, ora locală.

Rachetele au fost doborâte în regiunea Vinița, din centrul Ucrainei, au spus forțele aeriene.

Moscova amenință Chișinăul. Reacția furioasă a Rusiei, după ce Moldova a decis reducerea numărului de diplomați de la ambasada rusă

ACTUALIZARE 15:10 Republica Moldova a decis miercuri să reducă numărul de diplomați și personal de la Ambasada Rusiei la Chișinău, a anunțat ministrul de externe Nicu Popescu, după convocarea ambasadorului rus. Decizia a înfuriat Moscova, care a anunțat prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe că nu va rămâne fără răspuns.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat miercuri, la ședința de guvern, decizia de reducere a numărului de diplomați ruși în Republica Moldova.

„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat ministrul Nicu Popescu, potrivit Deschide.md.

Citește continuarea AICI

Scandal în Ucraina. Vicepreședintele comisiei de apărare, vacanță în Maldive în plin război. Zelenski îl acuză de trădare

ACTUALIZARE 14:45 Deputatul Yurii Aristov, lider al partidului lui Zelenski, Servitorii Poporului, a demisionat din funcție și este investigat de Serviciul de Securitate al Ucrainei după o anchetă care arăta că, în timp ce ucrainenii încearcau să înainteze cu contraofensiva, acesta s-a aflat în luna iulie în vacanță cu familia la un hotel de cinci stele în Maldive.

Deputatul ucrainean Yurii Aristov și-a petrecut vacanța în Maldive. Foto: Colaj/Facebook/Profimedia Images

A fost o „trădare” în timpul războiului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, despre vacanța lui Aristov. Ofițerii Biroului de Investigații de Stat, împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU), investighează legalitatea călătoriei parlamentarului Yurii Aristov pe fondul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, anunță miercuri dimineață presa ucraineană.

Serviciul de Securitate și Biroul de Investigații de Stat desfășoară acțiuni de investigație împotriva lui Aristov, care este și vicepreședinte al Comisiei Radei Supreme pentru securitate națională, apărare și informații, și care, în ciuda interdicției de călătorie în străinătate în timpul războiului, a plecat în vacanță în insulele din Oceanul Indian.

„Procedurile penale sunt legate de actualul vicepreședinte al Comisiei Radei Supreme pentru securitate națională, apărare și informații. S-a stabilit că, la jumătatea lunii iulie a acestui an, deputatul stătea într-un hotel de pe insula Ithaafushi din Maldive”, au transmis serviciile de investigații, într-un comunicat de presă.

Citește continuarea AICI

Ucraina crește investițiile în producția internă de drone

ACTUALIZARE 14:00 Premierul Denis Şmîgal a anunţat miercuri că guvernul ucrainean va aloca, pentru restul acestui an, aproape un miliard de euro, pentru finanţarea producţiei interne de drone, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

„Acum un an, datorită iniţiativei UNITED24 a preşedintelui Volodimir Zelenski, am colectat patru miliarde de grivne (aproximativ un miliard de euro) pe care i-am investit în producătorii ucraineni de drone”, a afirmat prim-ministrul Ucrainei Denis Şmîgal la un eveniment public, referindu-se la iniţiativa prezidenţială de a obţine donaţii.

Premierul a reamintit că, la vremea respectivă, în proiect erau implicate aproximativ zece companii. „Astăzi sunt peste 40 de companii care au încheiat contracte cu statul, iar producţia internă de drone a crescut de zece ori”.

Șeful guvernului ucrainean a făcut o prioritate din dezvoltarea, împreună cu sectorul privat, producţiei interne de drone pentru a aproviziona armata cu mii de aparate aeriene fără pilot.

Citește continuarea AICI

Oficiali ruși: Armata ucraineană lansează o ofensivă majoră la sud de Orikhiv

ACTUALIZARE 13:05 Oficialii ruși și bloggerii militari susțin că forțele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orikhiv, relatează CNN. Aceștia spun că acțiunile ucrainenilor par să se bazeze pe câștiguri modeste obținute în zonă în ultimele două zile.

„Al doilea val al contraofensivei ucrainene pe frontul din Zaporojie a început”, a postat miercuri, pe Telegram, un membru al administrației civile-militare Zaporojie, instalată de Rusia, Vladimir Rogov.

„Inamicul a trimis forțe maxime pentru a sparge apărarea noastră în direcția Orikhiv. În această dimineață devreme, după pregătirea masivă de artilerie și lovituri aeriene, ucrainenii au luat asalt pozițiile noastre lângă Robotyne”, a adăugat el. În același timp, guvernatorul regiunii Zaporojie, instalat de Rusia, Evgheni Balitsky, a spus că un atac ucrainean este în desfășurare.

Bloggerul militar rus Rybar a descris o situație similară de-a lungul frontului de sud.

„După pregătirea artileriei, detașamentele de asalt ucrainene au coborât pentru a străbate nord-estul Robotyne”, a scris el, descriind un atac cu zeci de vehicule blindate, „ inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, vehicule blindate de transport de trupe și vehicule blindate de luptă.” „Inamicul a reușit să pătrundă în trei zone. Acum au loc bătălii aprige în această zonă”, a mai spus Rybar. 

Ucraina a păstrat tăcerea și nu a comentat încă această ofensivă raportată de ruși. În actualizarea de dimineață, Statul Major al armatei a spus doar că „Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Bahmut, Melitopol și Berdiansk”.

„Inamicul a făcut încercări nereușite de a recâștiga poziția pierdută la nord-est de Robotyne în regiunea Zaporojie”, au mai transmis autoritățile ucrainene, fără a intra în detalii. „În același timp, continuă să opună rezistență puternică, mută unități și trupe și folosește în mod activ rezervele.”

În altă parte, pe frontul Zaporojie, forțele ucrainene au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velyka Novosilka – Berdiansk.

„Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske de pe frontul de sud”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev. „Forțele de Apărare ucrainene sunt înrădăcinate acolo, la granițele orașului”, a mai transmis el.

Ministerul bitanic al Apărării: Rusia își „modifică postura” în Marea Neagră

ACTUALIZARE 12:25 Ministerul britanic al Apărării a avertizat miercuri că violențele se pot intensifica în regiunea Mării Negre, după încheierea acordului privind cerealele, relatează Sky News.

După ce s-a retras din acordul cerealelor, Rusia a promis că va trata navele care se îndreaptă către porturile ucrainene ca purtătoare de echipamente militare. Ministerul britanic al Apărării spune că flota rusă de la Marea Neagră și-a „modificat postura, în încercarea de a impune o blocadă asupra Ucrainei”.

Ministerul raportează că Rusia a trimis o corvetă modernă de navă de război pentru a patrula liniile maritime dintre Odesa și strâmtoarea Bosfor, care străbate mijlocul Istanbulului. Ieri dimineață, presa de stat rusă a susținut că bărci ucrainene fără pilot, telecomandate, au atacat nava peste noapte, dar că ambele bărci au fost distruse.

Oficialii spun că există o „posibilitate realistă” ca nava să fie folosită pentru a intercepta nave comerciale în drum spre Ucraina.

Serghei Șoigu, primit cu mare fast în Coreea de Nord. Ce s-ar putea afla în spatele scopului declarat al vizitei la Phenian

ACTUALIZARE 12:10 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a fost primit cu onoruri militare în Coreea de Nord, unde efectuează o vizită în aceste zile. Delegației ruse i se va alătura și o delegație chineză în cursul zilei de miercuri, scopul declarat fiind participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, marcate în mod obișnuit prin parade militare masive. Unii analiști văd însă în această vizită și o oportunitate pentru ca Rusia să ceară arme și muniții de la Kim Jong Un.

Delegația rusă condusă de Serghei Șoigu a sosit în Coreea de Nord marți seara târziu și a fost primită cu căldură pe pista aeroportului din Phenian, scrie BBC.

El a trecut pe lângă un șir de soldați care salutau și un banner roșu pe care erau inscripționate cuvintele „Bine ați venit, tovarășe ministru al apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu!”, atât în coreeană, cât și în rusă.

Citește continuarea AICI

Două persoane au murit în urma atacurilor cu rachete lângă Herson

ACTUALIZARE 11:00 Marți a fost o zi de bombardamente intense rusești în regiunea de sud a Hersonului.Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a spus, într-o postare pe Telegram, că 55 de obuze au lovit regiunea, rănind cel puțin trei persoane, potrivit Sky News.

El a mai raportat că două persoane au fost ucise după ce rachetele au lovit o clădire rezidențială și o fermă din districtul Kahovka, la aproximativ 40 de mile nord-est de Herson.

Suspiciuni de spionaj la Chișinău. Republica Moldova limitează numărul diplomaților din Federația Rusă

ACTUALIZARE 10:30 Republica Moldova limitează numărul diplomaţilor din Federaţia Rusă acreditaţi la Chişinău, a anunţat Nicu Popescu la începutul şedinţei de guvern de miercuri. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene moldovean, care a comunicat autorităților de la Moscova decizia, susține că Moldova a fost timp de ani de zila ținta unor activități ostile din partea Rusiei.

Un post de televiziune din Republica Moldova a publicat luni o investigaţie jurnalistică privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Totodată, au fost prezentate mai multe persoane care ar fi implicate în acţiuni de spionaj în Republica Moldova, scrie Moldpres.

Ziariştii de la Jurnal TV au numărat 28 de antene instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse din Chişinău, ce pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării. Numărul acestora este aproape dublu decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene şi stafful NATO, a transmis sursa citată.

Citește continuarea AICI

Ce sunt microdronele Black Hornet pe care SUA le trimit în premieră în Ucraina. Încap în palmă și au trei camere de filmare

ACTUALIZARE 10:15 Departamentul american al Apărării a anunțat, marți, că va trimite Ucrainei un pachet militar suplimentar în valoare de 400 de milioane de dolari, inclusiv rachete de apărare aeriană, vehicule blindate și drone mici, relatează Reuters și The Guardian.

Drone Black Hornet. Foto Profimedia

Noul pachet va include pentru prima dată drone de supraveghere Black Hornet, furnizate în SUA, fabricate de Teledyne FLIR Defence, parte a Teledyne Technologies, precizează sursa citată. Cu cât drona de recunoaștere este mai mică, cu atât este mai ușor transportată și desfășurată într-o locație și cu atât este mai puțin evidentă în situații ostile, ca în operațiunile militare și forțele de ordine, notează norwegianamerican.com.

Dronele Black Hornet au fost folosite pentru prima dată de armata norvegiană. În mai 2012, acestea au fost folosite de forțele britanice în Afganistan. Până în prezent, aproximativ 3.000 de modele din ce în ce mai sofisticate au fost vândute în 16 țări. În SUA, dronele au fost clasificate ca sisteme de aeronave fără pilot (UAS) de către Administrația Federală a Aviației (FAA) și au fost testate pe teren de către Armată și Marinei, în vederea desfășurării în 2017.

Citește continuarea AICI

CNN: Rusia a mințit când a dat vina pe ucraineni pentru morții din lagărul Olenivka, lovit de rachete. Versiunea rusă e „o invenție”

ACTUALIZARE 09:45 Relatările Rusiei cu privire la atacul cu rachete asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, în iulie 2022, nu sunt susţinute de dovezi, a declarat ONU.

Peste 50 de prizonieri ucraineni au fost ucişi în acel atac asupra lagărului din Olenivka, scrie CNN. Versiunea rusă, potrivit căreia tabăra a fost lovită de o rachetă ucraineană HIMARS, nu s-a confirmat la verificări. Oficialii ruşi şi locali din Doneţk au declarat că atacul a fost efectuat de partea ucraineană, folosind una dintre rachetele HIMARS care au fost furnizate recent de SUA.

În dimineaţa de după explozie, Andrey Lazarev, care lucrează pentru canalul media Zvezda al Ministerului rus al Apărării, a arătat fragmente, dintre care unul cuprindea numărul de serie al unei rachete HIMARS în stare remarcabil de bună. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că centrul de detenţie a fost "lovit de un atac cu rachete HIMARS americane".

Citește continuarea AICI

Zelenski, înainte de reuniunea Ucraina - NATO pe tema securităţii Mării Negre: Am început deja pregătirile pentru un plan de interoperabilitate

ACTUALIZARE 08:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina care va avea loc miercuri tema principală de discuţie va fi securitatea la Marea Neagră, a porturilor şi exporturilor ucrainene de cereale şi a spus că deja au început pregătirile pentru un plan de interoperabilitate cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Am avut astăzi o reuniune pregătitoare, înainte de prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, care va avea loc mâine (miercuri - n.r.). Consultările au vizat în special securitatea în Marea Neagră - porturile noastre şi exporturile noastre de cereale. Am început deja pregătirile - împreună cu Alianţa - pentru a pune la punct un plan de interoperabilitate”, a declarat Zelenski în discursul video nocturn adresat compatrioţilor.

Despre protejarea portului Odesa şi a regiunilor sudice de la Marea Neagră Zelenski a vorbit marţi şi cu premierul britanic Rishi Sunak. „Am discutat cu Rishi despre paşii posibili, despre numărul posibil de baterii de apărare aeriană. Regatul Unit poate deveni un lider al cărui ajutor cu sisteme de apărare aeriană va garanta o securitate reală. Lumea ştie că securitatea porturilor noastre de la Marea Neagră este cheia păcii şi a stabilităţii pe piaţa mondială a alimentelor”, a punctat Zelenski. „Acum este momentul în care este important să culegem determinare, hotărâre în materie de securitate, pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să recolteze haos în Africa sau oriunde în lume. Securitatea alimentară este o prioritate importantă la nivel global şi face parte din formula ucraineană pentru pace”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a anunţat sâmbătă că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Solicitarea a fost făcută după ce Rusia a ieşit din Iniţiativa pentru cerealele de la Marea Neagră, care asigura un transport sigur pentru cerealele ucrainene, iar Rusia şi-a concentrat bombardamentele asupra porturilor ucrainene, în special Odesa.

NATO a anunţat ulterior că a acceptat solicitarea Kievului, iar reuniunea va avea miercuri, la nivel de ambasadori.

Zelenski spune că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”

ACTUALIZARE 07:30 Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, în condiţiile în care în ultima vreme şi-a intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea, dar şi pe teritoriul Rusiei. 

În discursul video de marţi seară, preşedintele Zelenski le-a spus compatrioţilor că a asistat marţi la un eveniment care nu a fost public, dar „a fost totuşi important din punct de vedere strategic”: oficialii guvernamentali au prezentat rezultatele primului an al armatei de drone.

„Nu un proiect, ci o adevărată armată de drone ucraineană”, a subliniat Zelenski.

„A avut loc o prezentare a diferitelor tipuri de drone ucrainene utilizate pentru apărare, precum şi o întâlnire cu producătorii, proiectanţii şi donatorii. Jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile au putut vedea ce potenţial a atins armata de drone în primul an şi cum va creşte armata”, a spus preşedintele ucrainean, potrivit News.ro.

„Apărarea are absolută nevoie de toate dronele - de la dronele Mavic destul de simple până la dronele maritime şi dronele de atac care pot opera la mare distanţă. Apropo, discutăm adesea despre acest subiect şi adesea pe un ton ridicat. Dar există rezultate, iar acest lucru poate fi văzut la ştiri”, a punctat Zelenski, referindu-se la atacurile cu drone atribuite Ucrainei, nu întotdeauna revendicate, asuprea unor obiective ruseşti. Cel mai răsunător astfel de exemplu este lovirea, pentru a doua oară, a podului Kerci, cu o dronă kamikaze pe apă, care a avut loc la 17 iulie, provocând moartea a două persoane şi întreruperea circulaţiei rutiere pe unicul pod care leagă Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014 de Rusia continentală. Este o infrastructură cheie pentru transportul de echipamente militare din Rusia spre frontul din Ucraina.

De asemenea, mai multe depozite militare au fost lovite în Crimeea în ultimul timp, iar recent autorităţile ruse au declarat că au distrus două drone ucrainene la Moscova, una prăbuşindu-se în apropierea Ministerului rus al Apărării şi cealaltă asupra unui centru comercial din sudul capitalei.

„Vor mai fi şi alte veşti bune cu ajutorul dronelor ucrainene. Şi acest lucru este fundamental”, a promis Zelenski marţi seara, sugerând că atacurile cu drone de fabricaţie ucraineană vor continua.

În noiembrie anul trecut, într-un interviu pentru Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declara că Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers.

Ucraina, a dezvăluit Oleksii Reznikov, se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face faţă invaziei ruse. Ucraina vrea să fabrice capacităţi de bruiaj al dronelor, dar şi propriile drone aeriene, submarine şi terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a declarat Oleksii Reznikov în interviul pentru Reuters.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
  • Armata rusă susţine că a avansat doi km în 24 de ore în estul Ucrainei
  • Un deputat ucrainean suspectat de colaborare cu Rusia a fost reţinut de Kiev
  • Marea Britanie avertizează că Rusia pregătește atacarea navelor civile în Marea Neagră
  • UE vrea să mute toate exporturile cerealelor ucrainene pe „coridoarele terestre de solidaritate”: „Acum suntem pregătiţi”
  • Fost ofițer MI6: Rusia „aproape a abandonat" ideea de a câștiga războiul pe cale militară
  • UE îi dă 1,5 miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să-şi repare infrastructura
  • Rusia nu vrea să revină în acordul cerealelor din Marea Neagră. Peskov: „Este imposibil”
  • Rusia crește din nou limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu
  • Putin și Lukașenko discută despre mercenarii Wagner, economie și amenințările externe
  • Ucrainenii au eliberat Andriivka, la sud de Bahmut
  • Belarus înarmează Ministerul pentru situaţii de urgenţă pentru a fi pregătit în caz de conflict armat
  • Un important colonel rus, comandantul Regimentului Leningrad, a fost ucis în Ucraina
  • Reznikov: Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată şi Podul Kerci
  • Kremlinul acuză Ucraina că a atacat o navă rusească
  • Jurnalist AFP, rănit într-un atac cu dronă în apropiere de Bahmut
  • Spania trimite încă patru tancuri Leopard Ucrainei

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri