Departamentul american al Apărării a anunțat, marți, că va trimite Ucrainei un pachet militar suplimentar în valoare de 400 de milioane de dolari, inclusiv rachete de apărare aeriană, vehicule blindate și drone mici, relatează Reuters și The Guardian.
Noul pachet va include pentru prima dată drone de supraveghere Black Hornet, furnizate în SUA, fabricate de Teledyne FLIR Defence, parte a Teledyne Technologies, precizează sursa citată.
Cu cât drona de recunoaștere este mai mică, cu atât este mai ușor transportată și desfășurată într-o locație și cu atât este mai puțin evidentă în situații ostile, ca în operațiunile militare și forțele de ordine, notează norwegianamerican.com.
Dronele Black Hornet au fost folosite pentru prima dată de armata norvegiană. În mai 2012, acestea au fost folosite de forțele britanice în Afganistan. Până în prezent, aproximativ 3.000 de modele din ce în ce mai sofisticate au fost vândute în 16 țări. În SUA, dronele au fost clasificate ca sisteme de aeronave fără pilot (UAS) de către Administrația Federală a Aviației (FAA) și au fost testate pe teren de către Armată și Marinei, în vederea desfășurării în 2017.
Black Hornet este în mod avantajos de dimensiune mică, de 10 x 2,5 cm, și cântărește doar 16 grame. Are trei camere care arată înainte, în jos și unghiuri panoramice, care sunt transmise printr-o legătură radio digitală către un operator care se poate afla până la 1,6 km distanță. Este aproape silențios în zbor și poate zbura la viteze de până la 11 mph timp de 20 până la 25 de minute cu o singură încărcare a bateriei.
Ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
De asemenea, SUA trimite Ucrainei muniții pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și sistemele naționale avansate de rachete sol-aer (NASMS), sistemele antiaeriene Stinger, mai multe muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), transportoarele blindate Stryker și o varietate de alte rachete și rachete.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De când Rusia a atacat Ucraina şi a ocupat noi teritorii ale acesteia în februarie anul trecut, Washingtonul a oferit Kievului zeci de pachete de asistenţă militară, care împreună depăşesc suma de 43 de miliarde de dolari.
Noul pachet de ajutor militar survine în timp ce armata ucraineană îşi continuă contraofensiva lansată la începutul lunii iunie şi prin care încearcă recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, având ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea, dar rezultatele sunt deocamdată modeste.
Aproape lipsită de sprijin aerian, în timp ce armata rusă îşi foloseşte avioanele şi elicopterele de atac, armata ucraineană a recuperat doar puţin mai mult de 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.
Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens.