Zelenski mulțumește României: „Am reuşit să luăm faţa Rusiei în Marea Neagră”
Zelenski mulţumeşte din nou României și celorlalte state de la Marea Neagră pentru sprijinul acordat care a forțat Rusia să se retragă, ajutând astfel forțele ucrainene să preia controlul pentru funcționarea coridoarelor maritime de export, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Volodimir Zelenski a mulțumit mai multor țări care au ajutat Ucraina: „Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale.”
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina a preluat iniţiativa în Marea Neagră, în defavoarea Rusiei, şi a forţat flota navală şi navele de război ruseşti să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime, relatează Reuters.
„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale - o flotă ucraineană”, a scris Zelenski pe Telegram. „Am reuşit să luăm faţa Rusiei în Marea Neagră”, a spus el.
Zelenski a reamintit că, încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră şi a deteriorat infrastructura portuară şi de export de cereale, perturbând pieţele alimentare globale. Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat balanţa de putere, susţine Zelenski, care a mulţumit Turciei, Bulgariei, României şi Moldovei, care se învecinează cu Marea Neagră, pentru sprijinul lor.
„Am reuşit să arătăm că atunci când ţările din regiunea Mării Negre cooperează, cu sprijinul partenerilor, se poate readuce stabilitatea pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Zelenski la o reuniune a reprezentanţilor ţărilor de la Marea Neagră. „Am reuşit să oferim o astfel de protecţie părţii vestice a Mării Negre, ceea ce permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. De asemenea, regiunea Dunării capătă o nouă importanţă - este, de asemenea, esenţială pentru securitatea globală”, a explicat liderul ucrainean.
După ce Moscova a renunţat la Iniţiativa pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, mediată de ONU, care permitea ca transporturile ucrainene să se facă în siguranţă, Kievul - unul dintre principalii exportatori şi cultivatori de cereale la nivel mondial - a stabilit un coridor alternativ în luna august, prin vestul Mării Negre, care trece prin apele teritoriale ale României.
Ucraina a reuşit să exporte 4 milioane de tone metrice de marfă prin acest nou coridor, anunţase zilele trecute Zelenski.
Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra porturilor maritime ucrainene şi a infrastructurii de cereale, dar Ucraina a lansat la rândul său atacuri cu drone maritime asupra navelor ruseşti.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News