Live

Live Text Serghei Șoigu a discutat cu secretarul general ONU despre funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Cartierul general din Donbas al grupului privat Wagner, bombardat și distrus de ucraineni. Foto: Anton Gerashchenko/twitter

Suntem în ziua cu numărul 173 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pledează pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce un total de 42 de țări au cerut regimului de la Kremlin să retragă imediat forțele militare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Forțele ucrainene au continuat să lovească podurile strategice care aprovizioneau trupele rusești care dețin orașul Herson, iar prioritatea Moscovei în ultima săptămână a fost probabil reorientarea unităților pentru a-și consolida campania în sudul Ucrainei. Tot mai multe țări din UE cer autorităților de la Bruxelles să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, iar prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale din Ucraina către Africa a plecat cu peste 23.000 de tone metrice de grâu la bord.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Finlanda susține interdicția de intrare în UE pentru ruși

ACTUALIZARE 23.11 Finlanda anunță că este de acord cu interzicerea intrării turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene, luni, în cadrul unei reuniuni a șefilor de guvern din țările nordice cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Șeful guvernului german a spus din nou, însă, că se opune unei astfel de măsuri.

„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul”, a declarat Sanna Marin, prim-ministra Finlandei, în timpul întâlnirii găzduite de Norvegia, conform DPA, citată de Agerpres. „Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a adăugat ea.

Rusia a discutat cu ONU despre funcționarea centralei nucleare Zaporojie

ACTUALIZARE 22.18 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie, a anunțat luni ministerul de la Moscova, potrivit Agerpres.

În timpul convorbirii, Șoigu și Guterres au vorbit și despre îmbunătățirea condițiilor de export pentru alimentele și îngrășămintele din Rusia, a mai precizat partea rusă.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Kremlin.ru

Putin afirmă din nou că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas

ACTUALIZARE 20.34 Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În faţa invitaţilor externi la un forum militar anual organizat în apropiere de Moscova, liderul de la Kremlin a susţinut, încă o dată, că „teritoriul regiunii Donbas este eliberat pas cu pas”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Legea marțială în Ucraina, prelungită până în noiembrie

ACTUALIZARE 19.30 Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse.

Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv. Aceasta este a doua extindere a măsurii de la debutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei.

Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta. Numeroşi experţi văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue confruntările cu Rusia.

Aproximativ 20.000 de soldați ruși ar putea rămâne blocați în Herson. Comandanții lor se retrag de cealaltă parte a râului Nipru

ACTUALIZARE 17.10 Rușii își retrag trupele peste râul Nipru, în regiunea Herson, pentru a scăpa de o contraofensivă ucraineană în sudul țării. Aproximativ 20.000 de soldați ruși ar putea fi „blocați” în Herson, în timp ce comandanții lor se retrag de cealaltă parte a râului, susțin oficialii ucraineni, potrivit Sky News

Rapoartele oficialilor ucraineni arată că în jur de 20.000 de militari ar putea rămâne izolați pe partea de vest a râului Nipro în regiunea Herson, departe de superiorii lor și de liniile cheie de aprovizionare. 

Într-un mesaj pe Telegram, guvernatorul din Nikolaev, Vitali Kim, a scris: „Îmi pare puțin rău – dar nu foarte mult – pentru orcii proști care au fost abandonați pe malul drept al Niprului. Toți comandanții se mută pe cealaltă parte”.

Soldat rus în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că cele două poduri principale care erau folosite de ruși pentru a-și aproviziona liniile din teritoriului ocupat de pe malul de vest al Niprului, din regiunea Herson, au fost probabil scoase din uz.

Rușii susțin că vor face „tot ce este necesar” pentru ca experții AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 17.05 Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat, luni, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, transmite Reuters. 

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a afirmat Zaharova. 

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia după ce armata rusă a invadat țara vecină.  

În ultimele zile, această centrală a fost bombardată, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente și de faptul că ele ar putea să provoce un dezastru nuclear. 

Obuze de artilerie au lovit din nou, duminică, oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie.

Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Putin se laudă cu „cel mai modern armament” și promite să-l ofere țărilor care vor să fie aliate Rusiei

ACTUALIZARE 17.00 Vladimir Putin a declarat, luni, că Rusia „apreciază” legăturile pe care le are cu țări din America de Sud, Asia și Africa și că este pregătită să ofere armament modern aliaților săi, într-o încercare de a-și scoate țara din izolarea profundă în care se află după ce a invadat Ucraina, scrie Reuters. Dictatorul rus a făcut afirmațiile în cadrul unui eveniment pe care rușii îl organizează pentru a se lăuda cu capacitățile lor militare. 

Putin s-a folosit de discursul lui la un eveniment de prezentare de armament, organizat aproape de Moscova, pentru a se lăuda cu „cele mai noi și mai avansate capacități militare ale Rusiei”. Dictatorul rus și-a declarat deschiderea pentru trimiterea de astfel de arme către țări interesate să fie aliatele Rusiei. 

Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

„Suntem pregătiți să oferim aliaților noștri cele mai moderne tipuri de arme, de la armament mic la vehicule blindate și artilerie, la avioane de luptă și drone”, a spus dictatorul rus la ceremonia de deschidere a formului „Armata-2022” din apropiere de Moscova.

Citește continuarea AICI

Zelenski demite șefii serviciilor de securitate din patru regiuni

ACTUALIZARE 16.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski demite șefii serviciilor de securitate din patru regiuni. Mișcarea vine la mai puțin de o lună după ce liderul de la Kiev a dispus demiterea șefului serviciului național de spionaj (SBU), dar și a procurorului general.

Zelenski a semnat decretele de revocare a șefilor filialelor Serviciului de Securitate al Ucrainei din Kiev și regiunile Kiev, Ternopil și Lviv, relatează Kyiv Independent.  Şeful SBU al regiunii Lviv, Artem Bondarenko, a fost însă numit șef al filialei din Kiev.

Lupte în tranșee ca în Primul Război Mondial, între militari ruși și cei ucraineni

ACTUALIZARE 16.00 Militarii ruși și cei ucraineni au ajuns, în anumite zone ale frontului din Ucraina, să se angajeze într-un război de tranșee specific mai degrabă luptelor din Primul Război Mondial. Imagini recente, filmate din dronă și publicate pe contul de Telegram al batalionului „Svoboda” al Gărzii Naționale Ucrainene, arată momentul în care un grup de militari ruși încearcă să se inflitreze într-o tranșee apărată de ucraineni. 

Inițial, o grupă de militari ruși intră în tranșee sub acoperirea focului de artilerie. La un moment dat, militarii deschid focul concentrat asupra unor clădiri în ruine aflate la câteva zeci de metri distanță.

Citește continuarea AICI

Rusia sugerează o încetare a focului la centrala Zaporojie

ACTUALIZARE 15.15 Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA, potrivit Agerpres.

„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Zile în şir, Rusia a făcut responsabilă partea ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Armata ucraineană a primit mii de obuze din Danemarca

ACTUALIZARE 12.35 O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată câteva din miile de obuze pentru mortiere pe care aceștia le-au primit din Danemarca, una din țările europene care au anunțat un sprijin militar consistent pentru Kiev.

Înregistrarea a fost redistribuită și de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că este vorba de obuze BGR M/50 produse în 1984 pentru mortiere de 120 de milimetri. Aceștia notează de asemenea că, deși inițial au fost fabricate pentru mortierele Brandt M/50 din dotarea forțelor armate daneze, obuzele pot fi folosite de orice platformă cu calibrul de 120 de milimetri.

Doi oameni au murit după ce o mină a explodat în mare, la câțiva metri de o plajă din Odesa

ACTUALIZARE 12.25 Cel puțin două persoane au murit și alte două au fost rănite pe o plajă din Zatoka, regiunea Odesa, după ce o mină a explodat în mare, la câțiva metri de plajă.

În zona Mării Negre, pe plaja Zatoka, regiunea Odesa din Ucraina, au fost montate semnale de avertizare din cauza mai multor mine de război. 

„Potrivit rapoartelor preliminare, un grup de bărbați, ignorând restricțiile anunțate privind accesul pe plajă și înotul în apele de coastă, ignorând semnele de avertizare, au intrat în apă. Ca urmare, două persoane au fost ucise și două au fost rănite”, a anunțat Comandamentul Operațional Sud ucrainean. 

Turiștii nu au respectat avertismentele și au intrat în apă. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere. În imagini poate fi observată explozia, la doar câțiva metri de țărm.

Regiunea Odesa a decis să nu deschidă plajele în timpul sezonului estival din acest an.

The Guardian: Ucrainenii trebuie să se teamă de o înjunghiere în spate

ACTUALIZARE 11.45 Obiectivele strategice ale Occidentului în Ucraina – de a respinge invazia Rusiei, de a restabili suveranitatea națională și de a obține o victorie pentru democrația globală asupra „forțelor întunericului” – au fost clar stabilite de președintele american Joe Biden la Varșovia în martie și apoi aprobate de Marea Britanie și Europa.

Ceea ce a fost întotdeauna mai puțin clar este dacă se așteaptă sincer să atingă aceste obiective, având în vedere refuzul mai puțin decât eroic al NATO de a se implica direct. 

Jurnalistul The Guardian, Simon Tisdall, spune că acum apare o întrebare inconfortabilă, chiar supărătoare: Ar trebui ucrainenii să se pregătească pentru o înjunghiere în spate în această iarnă?

La aproape șase luni de la începutul războiului, decalajul tot mai mare dintre retorică și realitate crește potențial fatal. Indignarea publică față de invazie face loc îngrijorării, care se limitează la panica, cu privire la efectele alarmante asupra prețurilor la energie și alimente și asupra costului vieții.

Acest lucru, la rândul său, alimentează îndoielile cu privire la puterea de rezistență occidentală.

Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în luptă

ACTUALIZARE 10.30 Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în luptă, anunță Kyev Independent. Cu câteva zile înainte de moartea sa, Anton Listopad fusese decorat de Volodimir Zelenski. 

Anunțul privind moartea lui Anton Listopad a fost făcut de un fost coleg a său, Ivano Frankivsk, pe Facebook. În 2019, Listopad a fost recunoscut ca fiind cel mai bun pilot de luptă al Ucrainei.

Anul trecut, cu ocazia evenimentelor organizate oentru 30 de ani de independență a Ucrainei, el a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev. 

Cu câteva zile înainte de moartea sa, președintele Volodimir Zelenski i-a acordat medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia se află probabil în faza avansată de planificare pentru a organiza un referendum în Donețk 

ACTUALIZARE 09.45 Rusia se află probabil în faza avansată de planificare pentru a organiza un referendum pentru ca așa-numita Republică Populară Donețk (DPR) să se alăture Rusiei, se arată în evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al Apărării.

Londra amintește că la 11 august, presa rusă a informat că șeful administrativ instalat de Moscova în Donețk, Denis Pușilin, a declarat că data unui referendum privind aderarea RPD la Rusia va fi anunțată după „eliberarea completă a RPD”.

Cu toate acestea, nu este clar dacă decizia finală de a merge mai departe cu un vot a fost încă luată, precizează britanicii.

ISW: Cartierul general din Donbas al grupului privat Wagner, bombardat și distrus de ucraineni

ACTUALIZARE 09.00 În evaluarea de luni dimineață a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington susține că forțele ucrainene au bombardat și distrus cartierul general din Donbas al grupului privat Wagner.

Detașamentele companiei militare private ale grupului Wagner au fost active în eforturile Rusiei de a câștiga teren în jurul orașului Bakhmut și probabil că au contribuit la succesele recente în acest domeniu. 

Diverse surse ruse și ucrainene au raportat că mercenarii Grupului Wagner au jucat un rol esențial în capturile anterioare ale așezărilor Pokrovske (la est de Bakhmut), Klinove (18 km sud-est de Bakhmut), Novouhanske (25 km sud-est de Bakhmut) și în capturarea centralei electrice pe cărbune Vuhlehirsk, care se află la aproximativ 20 km sud-est de Bakhmut. Canalele ruse Telegram au lăudat munca Grupului Wagner în finalizarea capturii complicate din punct de vedere tactic a centralei electrice Vuhlehirsk pe 26 iulie. 

Grupul Wagner are, de asemenea, un sediu în Popasna, la aproximativ 40 km nord-est de Bakhmut. Un blogger rus de război a postat pe Telegram imagini despre vizita sa raportată la sediul grupului Wagner, despre care a susținut este în Popasna. 

Această locație permite, probabil, comandamentului Grupului Wagner să coordoneze diferite operațiuni ofensive în nord-estul regiunii Donețk, din interiorul teritoriului ocupat de ruși din regiunea Lugansk. 

Diverse surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au vizat și distrus cartierul general al Grupului Wagner în noaptea de 13 spre 14 august cu sistemele de rachete HIMARS, probabil datorită geolocalizării postării de pe Telegram a bloggerului rus. 

Potrivit altor bloggeri militari ruși, care recunosc existența atacului, pe 12 august ar fi fost localizat la sediul din Popasna chiar patronul firmei de mercenari, oligarhul Evgheni Progojin. Nu se știe dacă acesta încă mai era acolo la momentul atacului.

Alte concluzii ale ISW:

  • Trupele ruse și prin  proxy din Ucraina operează în aproximativ șase grupuri de forțe armate.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la nord de orașul Harkov, la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și au obținut câștiguri limitate în jurul Bakhmut.
  • Forțele ucrainene au atacat un grup de mercenari Wagner aflat în Popasna, regiunea Lugansk, provocând victime.
  • Forțele ucrainene au lovit podul rutier Antonivsky, ținând probabil toate cele trei poduri rutiere către și pe malul drept al Niprului inoperabile pentru echipamentele grele.
  • Centrele de recrutare și înrolare militare din Rusia continuă să se confrunte cu provocări în stimularea rușilor să semneze contracte pentru exercitarea serviciului militar.
  • Autoritățile de ocupație ruse au continuat măsurile de acomoda regiunile ocupate cu rubla rusească și în același timp au continuat colectarea de date civile în teritoriile ocupate pentru a stabili condițiile pentru referendumurile de anexare.
  •  La Melitopol, partizanii ucraineni au aruncat în aer linia de cale ferată ce leagă Crimeea de sudul țării.

Încă 6 nave primesc permisiunea de a exporta cereale din porturile ucrainene

ACTUALIZARE 08.46 Centrul Comun de Coordonare din cadrul Inițiativei ONU pentru cereale la Marea Neagră a permis trecerea a încă șase nave prin coridorul umanitar maritim din Marea Neagră.

Două nave au trecut deja inspecția și pot merge în portul Ciornomorsk pentru a încărca marfa, în timp ce alte patru așteaptă inspecția programată pentru 15 august, scrie agenția Ukrinform

Navele care transportă cereale din Ucraina pentru export sunt protejate de o zonă tampon specială de 10 mile marine (aproximativ 18,5 km).

The Economist: Invazia lui Putin a trezit la viață Germania, care amenință să devină cel mai mare coșmar al liderului de la Kremlin

ACTUALIZARE 08.32 Războiul din Ucraina le-a împins pe Finlanda și Suedia în brațele alianței NATO, a încurajat patriotismul ucrainean, a consolidat alternativa democratică pe care Ucraina o oferă în locul tiraniei liderului de la Kremlin și i-a îndemnat pe clienții europeni ai Rusiei să își caute alte surse de aprovizionare. Nu în ultimul rând, a trezit din somnolență gigantul german care a fost în aceeași măsură cel mai bun partener economic al Rusiei și cel mai mare dușman al său, scrie The Economist. Agresiunea rusească ar putea fi catalizatorul transformării Germaniei în cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin.

Pentru a împrumuta expresia folosită de împăratul Hiroshito, cel mai longeviv monarh al Japoniei, când a anunțat capitularea țării sale la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, conflictul din Ucraina a evoluat nu neapărat în avantajul lui Vladimir Putin.

Mulțumită de sine și puțin apatică, Germania a întârziat să realizeze că lumea din jurul ei era în plină transformare. Acum, germanii au ajuns la un consens rar pentru o democrație în legătură cu nevoia de schimbare profundă și extinsă a economiei și a securității țării. Foto: Profimedia Images

Germania avea mare nevoie de acest semnal de alarmă. Mulțumită de sine și puțin apatică, Germania a întârziat să realizeze că lumea din jurul ei era în plină transformare. Acum, germanii au ajuns la un consens rar pentru o democrație și anume nevoia de schimbare profundă și extinsă a economiei și a securității.

Norii de furtună se adunau de mult în jurul Germaniei, care se bucură de statulul de cea mai puternică economie a Europei, cel mai stabil sistem politic și, după cum le place germanilor să creadă, țara cu cei mai responsabili cetățeni.

Citește continuarea AICI

42 de state, inclusiv România, cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 08.10 42 de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia. 

Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă în ceea ce priveşte situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convențiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA. Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicatul citat de Agerpres. 

Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-şi justifica acţiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menţionează cele 42 de naţiuni.

Războiul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, o ţară suverană, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU, se mai spune în document.

Declaraţia a fost publicată în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croaţiei, Ciprului, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franţei, Georgiei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Islandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtensteinului, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Republicii Moldova, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii, precum şi Uniunii Europene.

Zelenski: Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi va dura războiul mai puţin

ACTUALIZARE 07.55 În cel mai recent mesaj către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică faptul că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă, potrivit agenției Ukrinform

Lucrăm pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabilitate pentru ce se întâmplă.

Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. 

Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. 

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă.  Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a subliniat și că Ucraina şi-a dorit şi îşi doreşte mereu pace. Până acum, Rusia crede în teroare, rămâne sub efectul iluziilor propagandistice şi încă speră că poate reuşi ceva prin diverse forme de şantaj. Nu va fi aşa. 

Trebuie să ne apărăm, trebuie să răspundem oricărei manifestări a terorismului, tuturor bombardamentelor. Din nefericire, avem pierderi. Însă trebuie să luptăm pe toate fronturile, să ne întărim statul cât de mult posibil, să ne păstrăm unitatea şi să atragem şi mai multe ţări în coaliţia noastră antirăzboi.

Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi, drept urmare, va dura războiul mai puţin”, se mai arată în declarația liderului de la Kiev.

Prima navă cu cereale închiriată de ONU părăseşte Ucraina cu destinaţia Africa

ACTUALIZARE 07.45 Prima navă cargo închiriată de ONU a părăsit duminică portul Pivdennîi din sudul Ucrainei transportând grâu către Africa, potrivit guvernatorului regiunii Odesa, Maksîm Marcenko, informează agenția germană de presă dpa.

Nava închiriată de ONU MV Brave Commander a plecat din portul ucrainean Pivdennyi către Africa cu peste 23.000 de tone metrice de grâu la bord. Foto: Profimedia Images

Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) a închiriat cargoul Brave Commander, despre care ONU a precizat că transportă 23.000 de tone de grâu destinate Etiopiei, transmite Agerpres.

ONU şi Turcia au intermediat acorduri la sfârşitul lunii iulie pentru a permite Ucrainei să reia exportul de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, în pofida războiului cu Rusia.

De la începutul lunii august, peste 12 nave cargo au scos cereale din Ucraina. Cu toate acestea, primele transporturi au fost comerciale.

ONU se teme de lipsa de alimente şi de foamete în zone sărace ale lumii dacă Ucraina nu îşi reia rolul tradiţional de furnizor major de cereale.

Navele şi încărcătura lor sunt inspectate în momentul trecerii prin strâmtorile turceşti.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Rusia, Ucraina și ONU nu se pun de acord în legătură cu o inspecție AIEA.
  • Trupele ucrainene au lovit din nou podul Antonivski.
  • 10 avioane ale unor ruşi sunt blocate de 6 luni în Germania.
  • Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri