Live

Zelenski îl atacă pe Scholz pentru că refuză să dea Ucrainei rachete Taurus: „Nicio rachetă nu va proteja pe nimeni de un atac nuclear”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a criticat dur pe cancelarul german, Olaf Scholz, pentru refuzul acestuia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus, sugerând că reticența sa în această privință este dorința sa de a păstra rachetele pentru apărarea Germaniei față de amenințarea rusească, relatează Politico.

„Din ce înțeleg, cancelarul crede că pentru că e reprezentantul unui stat fără arma nucleară, aceasta este singura armă pe care o are Germania, cea mai puternică armă a sa. A împărtășit mesaje cu mine în care a spus că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a declarat Zelenski într-un interviu.

În ciuda afirmațiilor lui Zelenski, șeful guvernului german susține că refuzul de a trimite rachete Taurus are ca motiv dorința de a nu escalada conflictul cu Rusia. Scholz spune că trimiterea acestor rachete pentru a fi folosite de Ucraina are potențialul de a atrage Germania în războiul cu Rusia.

Ucrainenii își doresc rachetele Taurus, cu rază de acțiune de până la 500 de kilometri, pentru a lovi ținte departe de linia frontului, cum ar fi podul Kerci, construit de ruși pentru lega Crimeea de teritoriul statului agresor.

Comentariile lui Zelenski indică, însă, că există o motivație suplimentară a cancelarului german, dincolo de posibilitatea escaladării conflictului – aceea că Germania are nevoie de aceste rachete pentru a descuraja un posibil atac rusesc împotriva sa.

Scholz ar vrea să păstreze rachetele Taurus pentru protejarea Germaniei de un atac rusesc

Zelenski susține că Scholz vede rachetele Taurus ca pe un element de descurajare în fața unui atac nuclear, deși a adăugat că „nu vede logica”.

„Nicio rachetă nu va proteja pe nimeni de un atac nuclear, dacă un război nuclear este pornit, Doamne ferește”, a declarat Volodimir Zelenski. „E important pentru oameni să știe că ai ceva special, niște arme speciale, și că dacă va fi război, ele vor fi folositoare”, a adăugat el.

Scholz își motivează altfel decizia în fața publicului german, însă, încercând să se profileze ca un lider care poate să furnizeze ajutor Ucrainei fără să depășească limite care ar duce la generalizarea războiului.

Unii politicieni din partidul său l-au numit „cancelarul păcii” pentru această abordare. Totuși, există presiuni inclusiv din interiorul propriului cabinet pentru trimiterea de rachete Taurus Ucrainei. Ministra sa de externe, Annalena Baerbock, a făcut, în trecut, chiar un apel public pentru ca Germania să furnizeze aceste arme armatei ucrainene.

Scholz a argumentat că folosirea rachetelor Taurus ar însemna că Germania trebuie să trimită trupe la sol în Ucraina pentru a-i ajuta pe ucraineni să le folosească, o susținere pe care aliații săi politici de la Berlin o resping.

În interviul său, Zelenski a atacat nu doar reticența Germaniei de a trimite rachete, ci și lentoarea cu care SUA permite trupelor ucrainene să folosească avioanele F-16 și rachetele ATACMS.

„Mereu folosesc logica în declarațiile, cuvintele și concluziile mele. Pur și simplu nu înțeleg care e logica atunci când unul dintre partenerii noștri au arme de care Ucraina are nevoie ca să supraviețuiască și ei nu vor să ni le ofere”, a declarat președintele ucrainean.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri