Live

Zelenski explică cum au distrus rușii cea mai mare centrală termică din regiunea Kiev: „Rămăsesem cu zero rachete”

Data publicării:
Una dintre cele mai mari centrale din Ucraina, în apropiere de Kiev, a fost lovită de ruși și cuprinsă de flăcări. Foto: Captură video

Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută atacul Rusiei care a distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski.

Comentariile lui Zelenski, care urmează avertismentelor repetate ale guvernului său către aliaţii Kievului cu privire la slaba apărare aeriană, reflectă situaţia disperată în care se află Ucraina, în condiţiile în care Rusia îşi intensifică atacurile asupra sistemului energetic ucrainean, comentează Reuters, potrivit Agerpres.

„Erau 11 rachete care veneau în zbor. Noi le-am distrus pe primele şapte, iar patru (rămase) au distrus (centrala de la) Trîpillia. De ce? Pentru că rămăsesem cu zero rachete. Nu am mai avut rachete ca să apărăm Trîpillia”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat PBS.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent această informaţie. Zelenski a avertizat anterior că Ucraina a fost nevoită să facă alegeri dificile cu privire la ceea ce trebuie să protejeze şi a declarat că ţara sa ar putea rămâne complet fără rachete defensive dacă atacurile ruseşti ar continua în acelaşi ritm intens.

Distrusă în urma atacului din 11 aprilie, centrala termică Trîpilska era cea mai mare instalaţie energetică din apropierea Kievului şi a fost construită pentru a avea o capacitate de 1.800 de megawaţi, mai mult decât nevoile de dinainte de război ale celui mai mare oraş din Ucraina. Alte centrale şi importurile au suplinit deocamdată golul, dar locuitorii au fost îndemnaţi să economisească energia electrică.

Sistemul energetic al Ucrainei, luat la țintă

De la jumătatea lunii martie, Rusia şi-a intensificat atacurile combinate cu rachete şi drone care vizează sistemul energetic al Ucrainei, îndeosebi centralele termice şi hidroelectrice. Acesta este al doilea atac concertat al Rusiei asupra sistemului energetic de când forţele ruse au invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani şi s-a dovedit a fi mult mai devastator decât primul.

În urma recentelor atacuri, Ucraina a pierdut aproximativ 7 gigawaţi din capacitatea de generare a energiei electrice, cu importante centrale termice şi capacităţi de transmisie afectate în mod semnificativ.

Kremlinul spune că loviturile au ca scop distrugerea capacităţii de luptă a Ucrainei şi reprezintă o ripostă la atacurile ucrainene recente în interiorul Rusiei.

Aliaţii occidentali au fost reticenţi în a transmite sisteme de apărare antiaeriană suplimentare Ucrainei, care spune că are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a-şi acoperi teritoriul în mod corespunzător. Germania a promis să livreze încă un sistem de apărare antiaeriană în urma apelurilor urgente ale Kievului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Partenerii noștri