Live

Zelenski cere tancuri moderne „înainte de o nouă invazie”. SUA refuză să trimită tancuri Abrams: „Sunt scumpe și consumă mult”

Data actualizării: Data publicării:
Ucrainenii cer mai mult armament înaintea unei posibile ofensive a rușilor. Foto: Gettyimages

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi, într-un mesaj transmis la Forumul de la Davos, accelerarea ajutorului militar înaintea unor noi atacuri ale Rusiei. Zelenski cere tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”.

Solicitarea sa vine înaintea unei întâlniri cruciale a aliaților la baza Ramstein din Germania, unde se încearcă convingerea germanilor să își dea acordul pentru livrarea tancurilor Leopard 2. Potrivit cotidianului Bild, într-o discuție cu Joe Biden, cancelarul Olaf Scholz i-a transmis acestuia că Germania va permite livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams.

Însă, într-o conferință de presă, un înalt responsabil de la Pentagon, a declarat că SUA nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams.

„Nu cred că suntem acolo”, a spus numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, întrebat în timpul unei conferinţe de presă despre posibilitatea de a trimite tancuri Abrams la Kiev.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, necesită un  antrenament dificil, are motor cu reacţie. Cred că consumă 7 litri de kerosen pe km”, a declarat Kahl, subsecretar al Apărării pentru Strategie.

„Nu este cel mai ușor sistem de întreținut. Poate fi sau nu sistemul potrivit, dar vom continua să ne uităm la ceea ce are sens”, a spus acesta, care a precizat că „unul dintre lucrurile pe care secretarul [Lloyd] Austin s-a concentrat foarte mult este că nu ar trebui să oferim ucrainenilor sisteme pe care nu le pot repara, pe care nu le pot susține, și pe care nu și le pot permite pe termen lung, pentru că nu este de folos”.

Tancuri americane Abrams. Foto: Profimedia Images

Ce armament trimit aliații în Ucraina

În această lună, după ce Franța s-a angajat să trimită vehicule blindate de recunoaștere AMX-10 RC, numite uneori „tancuri ușoare”, SUA s-au angajat să trimită 50 de vehicule de luptă de infanterie Bradley M2 ca parte a celui mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina de până acum, iar Germania a promis 40 de vehicule de luptă Marder.

Între timp, Marea Britanie a devenit prima țară care s-a angajat să trimită tancuri de fabricație occidentală în Ucraina, cu un angajament de 14 tancuri Challenger 2. Noul pachet de ajutor al Marii Britanii ar include, de asemenea, 30 de arme de artilerie autopropulsate AS90, transportoare blindate Bulldog, capacități de deminare, „zeci” de drone, alte 100.000 de cartușe de artilerie, mai multe sisteme anti-aeriene de precizie Starstreak și rachete pentru sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată ― precum și antrenament pentru forțele ucrainene.

Polonia și Finlanda s-au oferit să trimită tancuri Leopard 2 construite în Germania în Ucraina, sub rezerva aprobării Germaniei. Aproximativ o duzină de țări operează Leopard și au potențialul de a spori aprovizionarea.

Tanc Leopard-2. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucrainenii cer până la 300 de tancuri pentru următoarea fază a războiului

Comandanții militari ai Ucrainei își doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile inamice în zone precum Lugansk și Zaporojie.

Kievul susține că puținele vehicule trimise de aliații occidentali până acum trebuie să fie doar începutul și solicită 200 până la 300 de tancuri și 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere.

Teritoriul plat al Ucrainei pare ideal pentru o confruntare cu tancuri, spun experții, iar Kievul are nevoie de ele pentru a cuceri poziții fortificate în orașe cheie de-a lungul liniei frontului. Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete HIMARS, care au devastat forțele ruse în timpul contraofensivei din toamna anului trecut, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul s-a îndepărtat mai mult pentru a nu fi lovit, făcând tancurile mai necesare ca niciodată.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază mare de tragere, dar prezintă dificultăți de realimentare, deoarece motoarele lor mari cu turbină consumă cantități mari de kerosen. Și, în timp ce modelul britanic Challenger 2 ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de forțele ucrainene, acestea nu se compară cu tancurile germane Leopard 2, care pot lovi o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare. Iar acestea merg cu motorină - mai ușor de obținut decât kerosenul.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Partenerii noștri