Live

Live Text Rusia recunoaște că portul Sevastopol a fost atacat de ucraineni cu drone aeriene și marine și raportează „avarii minore”

Data actualizării: Data publicării:
Portul Sevastopol era învăluit de fum sâmbătă, după atacul din zori. Sursă foto: Twitter

Forțele ucrainene au declanșat sâmbătă dimineață un atac concertat împotriva navelor rusești din golful Sevastopol. Informația a fost confirmată de armata rusă, care a recunoscut că două nave au suferit „avarii minore”, susținând că aceste nave participă la asigurarea coridorului maritim pentru cerealele ucrainene. Aproape patru milioane de ucraineni sunt afectați de întreruperile de electricitate după recentele atacuri ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. În acest timp, Moscova șantajează Kievul să recunoscă anexările ilegale „și atunci se va rezolva şi problema curentului”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia a informat ONU că suspendă „pe durată nedeterminată” acordul pentru cereale

ACTUALIZARE 23:35  Rusia l-a informat sâmbătă oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor ruseşti de pe coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia „nu poate garanta siguranţa navelor civile care navighează în cadrul Iniţiativei (Mării Negre)”, i-a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, secretarului general Antonio Guterres.

Diplomatul rus precizează în scrisoare că suspendarea acordului este „pe o perioadă nedeterminată”, din cauza atacurilor ucrainene.

„Au fost date instrucţiunile relevante reprezentanţilor ruşi din Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, responsabil cu punerea în aplicare a iniţiativei”, se arată în scrisoare.

În plus, Rusia a solicitat pentru luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Reacția Ucrainei: Putin transformă în arme mâncare, frigul, prețurile. Negocierile cu Moscova sunt excluse

ACTUALIZARE 22:00 Decizia Rusiei de suspendare a participării la acordul privind cerealele "demonstrează încă o dată că negocierile cu Federaţia Rusă sunt o pierdere de timp", a declarat sâmbătă consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters.

"Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii (...). Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice", a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial.

La rândul său, șeful biroului președintelui Volodomir Zelenski a exclus sâmbătă orice înţelegere cu Rusia atât timp cât războiul continuă, spunând că Moscova se va folosi de oprirea luptelor pentru a-şi regrupa forţele şi aduna resurse, adaugă Reuters.

"Pentru Rusia, acesta este un război de distrugere - pentru noi, acesta este un război pentru supravieţuire. Şi în timp ce ei încearcă să ne desfiinţeze ca stat şi ca naţiune, orice acord cu Rusia va fi sortit eşecului", a scris pe Twitter Andrii Iermak, şeful biroului preşedintelui.

Și ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a reacționat sâmbătă după anunțul Moscovei că se retrage din acordul ce permite transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră și cere comunității internaționale să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și înceta „jocurile foamei” și a-și respecta din nou obligațiile.

Pe de altă parte, Kievul nu este surprins de anunțul Moscovei. Dmitro Kuleba spune că a avertizat că Rusia are de gând să distrugă inițiativa ce permite transportul cerealelor pe mare, iar acum Kremlinul se folosește de un „fals pretext” pentru a bloca coridorul.

„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a distruge Inițiativa privind cerealele pe Marea Neagră. Acum, Moscova se folosește de un pretext fals pentru a bloca coridorul care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să-și înceteze jocurile foamei și să-și respecte din nou obligațiile”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Rusia se retrage din acordul pentru transportul cerealelor ucrainene

ACTUALIZARE 18:45 Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează France-Presse, preluată de Agerpres.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Potrivit Ministerului Apărării, navele care au fost atacate participau, printre altele, la asigurarea securității coridorului pentru cereale.

Rusia recunoaște atacul de la Sevastopol

ACTUALIZARE 16:14 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a recunoscut sâmbătă că portul Sevastopol a fost atacat de forțele ucrainene. Oficialul rus a spus într-o înregistrare video că ucrainenii au atacat cu nouă drone aeriene și șapte drone marine, precizând că toate dronele aeriene au fost distruse.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că un dragor maritim și o structură de apărare a portului au suferit „avarii minore”, adăugând că navele vizate de atac sunt dintre cele care participaă la asigurarea coridorului maritim pentru cerealele ucrainene. 

Generalul rus a mai acuzat că „atacul terorist” ar fi fost pus la cale de forțele ucrainene împreună cu specialiști britanici, care ar fi luat parte și la sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea baltică. 

Pe de altă parte, Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat mai multe imagini cu portul Sevastopol învîluit de fum, spunând că rușii se chinuie să stingă focul care a cuprins o navă.

Potrivit unor surse pe care Gherașcenko nu le numește, atacul din zori în portul Sevastopol s-ar fi soldat cu lovirea mai multor nave din flota Mării Negre, printre care și o fregată.  

Iranul vrea să discute cu Ucraina despre atacurile ruse cu drone-kamikaze

ACTUALIZARE 14:11 Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a comunicat telefonic omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că este dispus să discute despre atacurile ruse cu drone.

„Suntem gata să discutăm şi să lămurim asta în întâlniri tehnice bilaterale cu Kievul”, a spus şeful diplomaţiei de la Teheran, conform unui comunicat de pe site-ul de internet al ministerului.

Rusia spune că are mai multe bombe nucleare decât SUA

ACTUALIZARE 11:38 Ambasadorul Rusiei la Washington a somat Statele Unite să își retragă toate armele nucleare desfășurate în afara teritoriului Americii, potrivit agenției TASS. Reacția lui Anatoli Antonov vine după ce SUA au anunțat că vor grăbi trimiterea în Europa a unei versiuni modernizate a principalei bombe nucleare din arsenal său. Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, acuză Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin aceste manevre.

Atac cu dronă în golful Sevastopol

ACTUALIZARE 10:26 Marina militară rusă a respins un atac cu dronă asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol, a anunţat guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia.

„Nicio instalaţie din oraş nu a fost atinsă. Situaţia este sub control”, a adăugat guvernatorul Mihail Razvojaev, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Întreruperi de electricitate „fără precedent” în Ucraina

„În multe oraşe şi districte ale ţării noastre au fost introduse întreruperi pentru a stabiliza” situaţia, a spus preşedintele ucrainean în discursul său zilnic.

„Aproape patru milioane de ucraineni se confruntă în prezent cu aceste restricţii”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Acestea sunt oraşul „Kiev şi regiunea sa”, precum şi provinciile Jitomir (centru-vest), Poltava, Cherkassy şi Kirovograd în centru, Rivne (vest), Harkov (est), Cernigov şi Sumî în nord, a spus el.

Întreruperi de electricitate „fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK.

De mai bine de două săptămâni, Rusia şi-a înmulţit atacurile împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, ceea ce a provocat distrugerea a cel puţin o treime din capacităţi.

Medvedev propune curent în schimbul recunoaşterii anexării celor 4 regiuni de către Rusia

Dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, citează The Moscow Times o declaraţie făcută vineri de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev.

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”, întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.

„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa.

Jurnalistă din Rusia, ucisă de un „glonț rătăcit” în Crimeea

Jurnalista rusă Svetlana Babaeva, care lucra pentru grupul media pro-Kremlin Rossia Segodnia, a murit vineri într-un un poligon de tragere din Crimeea, ucisă de „un glonț rătăcit”, potrivit presei ruse și oficialilor proruși din peninsula anexată ilegal, citați de Reuters. Babaeva era șefa biroului Rossia Segodnia din Simferopol, capitala administrativă a Crimeei. Potrivit agenției de presă RIA Novosti, Babaeva a fost victima unui „glonț rătăcit”. Agenția nu a oferit alte detalii.

Acuzații halucinante aduse de Rusia la ONU: ucrainenii pregătesc drone cu „țânțari de luptă”

Rușii aduc acuzații halucinante la adresa Ucrainei, chiar de la tribuna ONU. Potrivit ambasadorului rus la Națiunile Unite, Ucraina ar fi pregătit drone înarmate cu țânțari infectați. Afirmația a fost făcută la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU, reuniune cerută chiar de ruși.

Ambasadorul Moscovei, Vasili Nebenzia, a spus că forțele ruse au capturat de la ucraineni documente și planuri care ar demonstra teoria cu țânțarii.

„Conform documentului, o dronă ar transporta un container plin cu tânțari purtători de boli infecțioase, care să fie eliberați într-o anumită zonă. Persoanele atacate s-ar infecta cu boli foarte contagioase prin înțepăturile de țânțari. Documentul afirmă clar că un soldat infectat astfel nu și-ar putea îndeplini misiunea atribuită”, a declarat Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri