Live

Zeci de persoane au fost condamnate la moarte în R.D.Congo pentru uciderea a doi experți ONU. Ce s-a întâmplat în martie 2017?

Data actualizării: Data publicării:
Suedeza Zaida Catalan, expert ONU, a fost ucisă în 2017, în timp ce se afla în misiune în R.D.Congo Foto: Profimedia Images

Aproape 50 de persoane au fost condamnate la moarte, sâmbătă, în Republica Democrată Congo, pentru asasinarea, în 2017, a doi experți ONU. Printe cei condamnați la moarte se numără un funcționar local din domeniul imigrației, în timp ce un colonel de armată a primit o sentință cu 10 ani închisoare, însă ancheta și procesul ridică mari semne de întrebare, relatează Reuters.

Suedeza Zaida Catalan și americanul Michael Sharp, experți ONU, investigau violențele dintre forțele guvernamentale și o miliție din regiunea centrală Kasai, în martie 2017, când au fost opriți pe drum de bărbați înarmați, conduși pe un câmp și executați.

Oficialii congolezi au pus crimele pe seama miliției Kamuina Nsapu. Inițial, au negat implicarea vreunui agent de stat, dar ulterior l-au arestat pe colonel și pe alți câțiva oficiali despre care au spus că ar colabora cu rebelii.

După un proces care a durat aproape cinci ani, marcat de amânări repetate și de moartea mai multor acuzați în arest, un tribunal militar din orașul Kananga a dat sâmbătă verdictul.

Mulți dintre inculpați au fost condamnați în absență fie pentru că nu au fost prinși niciodată, fie pentru că au evadat din arest. Iar cum Congo respectă din 2003 un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, cei condamnați vor executa pedepse pe viață, precizează Reuters.

Thomas Fessy, cercetător principal pentru Congo la Human Rights Watch pentru Congo, precum și sora Zaidei Catalan au declarat că anchetatorii au ignorat posibila implicare a unor oficiali de nivel superior, iar procesul nu a dezvăluit adevărul.

Printre cei condamnați la moarte se numără Thomas Nkashama, un funcționar local de la serviciul de imigrare, care se întâlnise cu Catalan și Sharp cu o zi înainte de sfârșitul lor. Ceilalți condamnați la moarte sunt presupuși membri ai miliției incriminate.

În ceea ce-l privește pe colonelul Jean de Dieu Mambweni, și acesta se întâlnise cu cei doi experți ONU înainte de a pleca în misiunea lor care s-a dovedit fatală.

„Pentru ca adevărul să iasă la iveală, toți suspecții, inclusiv cei mai sus situați în ierarhie, trebuie să fie interogați, ceea ce nu s-a făcut încă”, a declarat sora lui Catalan, Elisabeth Morseby, pentru Reuters.

Ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a reluat acest apel pe Twitter: „Este esențial ca ancheta privind alte persoane implicate să continue pentru a descoperi în continuare adevărul și a face dreptate. Încurajăm autoritățile din Congo să coopereze pe deplin cu mecanismul ONU”.

Citiți și: Ambasadorul Italiei în Republica Democrată Congo a fost ucis într-un atac asupra unui convoi ONU

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Boala X” a fost identificată drept o formă agresivă de malarie de autoritățile sanitare din Congo

Râpele uriașe care înghit cartiere întregi amenință tot mai multe orașe. Un fenomen global agravat de schimbările climatice

Un elicopter cu opt militari aflați într-o misiune a ONU de menținere a păcii s-a prăbușit în Congo. Rebelii, acuzați că l-au doborât

26 de oameni au murit electrocutați în R.D. Congo, după ce un cablu de înaltă tensiune s-a prăbușit într-o piață

Partenerii noștri