Live

WSJ: Ucraina va avea în jur de 80 avioane F-16. SUA vor furniza cele mai moderne rachete pentru aviația Kievului

Data publicării:
Ucraina ar putea primi în jur de 80 de avioane F-16 din partea țărilor NATO. Foto: Profimedia Images

SUA vor înarma „zecile” de avioane F-16 care vor intra în dotarea Ucrainei cu cele mai moderne rachete și sisteme de armament, se arată într-un articol publicat marți de Wall Street Journal (WSJ), preluat de Kyiv Independent. Ucraina se așteaptă să primească „cel puțin” 79 de avioane F-16 care vor fi furnizate de Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia.

Circa 20 de avioane F-16 urmează a intra în dotarea forțelor aeriene ucrainene în acest an, conform WSJ.

Cu toate acestea, conform The Telegraph, doar șase piloți ucraineni au fost instruiți să piloteze aceste aeronave de către membrii europeni ai NATO. Acest lucru înseamnă că, în prezent, forțele ariene ucrainene pot opera doar trei avioane de vânătoare F-16, cu doi piloți desemnați pentru fiecare aeronavă.

Pentagonul are în prezent stocuri și capacități de producție limitate, dar va furniza totuși Ucrainei cantități „suficiente” de muniții aer-sol, rachete avansate aer-aer sau kituri de ghidare pentru bombe care vor dota viitoarele avioane F-16 din dotarea Kievului, a precizat pentru WSJ un oficial american.

Sistemele de armament includ rachete antiradar AGM-88 HARM, bombe JDAM (bombe clasice prevăzute cu un kit special de planare și ghidare care le transformă astfel în arme de precizie care pot fi lansate de la mare distanță) sau muniții ghidate GLSDB.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Partenerii noștri