Live

WSJ cere expulzarea ambasadorului rus din SUA, în scandalul jurnalistului acuzat de spionaj. Este „minimul pe care l-am putea face”

Data publicării:
Jurnalistul Evan Gershkovich de la WSJ a fost arestat în Rusia, acuzat de spionaj. Foto: Profimedia

Publicaţia americană The Wall Street Journal a cerut vineri expulzarea ambasadorului rus aflat la post în SUA, după arestarea unuia din jurnaliştii săi (american) în Rusia, sub suspiciunea de spionaj.

„Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum şi a jurnaliştilor ruşi care lucrează aici ar fi minimul pe care l-am putea face”, afirmă cotidianul american într-un editorial publicat în noaptea de joi spre vineri, scrie Agerpres, preluând AFP.

„Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia”, se menţionează în editorialul WSJ.

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea sa cu care şi verifică informaţiile, a fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost prins „în flagrant delict”.

Jurnalistul a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, el a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Potrivit TASS, cazul a fost clasificat ca fiind „secret”, ceea ce restricţionează publicarea informaţiilor pe acest subiect.

Acuzat de „activităţi ilegale”

Singurele date disponibile în acest moment sunt că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat „dejucarea unei activităţi ilegale” prin arestarea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg la o dată neprecizată.

FSB susţine că Gershkovich strângea informații despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus din Ekaterinburg, constituind secret de stat, conform media oficiale ruse.

Pentru acuzaţia de spionaj, Codul Penal rus prevede pedeapsa cu privarea de libertate de până la 20 de ani.

Dacă măsura preventivă rămâne în vigoare, jurnalistul american va petrece următoarele două luni în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Arestarea jurnalistului american în Rusia, o premieră după Războiul Rece, intervine în contextul unei represiuni în creştere în Federaţia Rusă împotriva presei după declanşarea ofensivei Moscovei în Ucraina, care a tensionat puternic relaţiile între SUA şi Rusia.

Casa Albă a denunţat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept „ridicolă” acuzaţia de spionaj, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat „extrem de îngrijorat”.

Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, „a condamnat" arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunţă "dispreţul sistematic” al Moscovei faţă de libertatea presei.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri