Washington Post: De ce folosesc trupele rusești crengi, paie și covoare pentru a se camufla în Ucraina
Trupele ruse din Ucraina s-au grăbit să evite a fi detectate și atacate, folosind crengi de copac și paie, chiar și covoare pentru a ascunde tancuri și alte vehicule blindate, analiștii spunând că este o lipsă surprinzătoare de rafinament pentru o armată atât de avansată și, totodată, o dovadă suplimentară despre cât de nepregătiți sunt unii comandanți pentru lupta susținută care s-a desfășurat, transmite Washington Post.
Camuflajul, fie că este pentru personal sau pentru echipament, este o parte fundamentală a luptelor de război, chiar dacă este mai grea evitarea detecției din cauza avansurilor tehnologice precum dronele, imaginile satelitare și lunetele infraroșii. Camuflajul funcționează distorsionând formele și diminuând amprentele de temperatură, astfel păcălind ochiul și creând îndoială și confuzie.
Însă potrivit unor observatori care au urmărit îndeaproape conflictul din Ucraina, forțele ruse, în ciuda superiorității lor militare, au arătat un grad neașteptat de amatorism, scrie Washington Post. Observatorii arată către videoclipurile care circulă pe rețelele sociale ce arată o gama largă de inventivitate.
Într-una dintre aceste demonstrații aparent surprinse în mijlocul luptelor de către un soldat rus care căuta să se ascundă în mijlocul unor transportoare blindate, se poate vedea o acoperire improvizată din puieți de pin de-a lungul uneia dintre părțile vehiculului. Este o imagine care „miroase a disperare”, spune Mike Jason, un ofițer militar american retras care a operat în Irak și Afganistan.
Video of Russian troops in combat after their convoy came under Ukrainian attack. pic.twitter.com/RgsqgyIbWa
— Woofers (@NotWoofers) March 27, 2022
Procedura tactică militară a SUA, notează Jason, este de a ascunde vehiculul cu o plasă de camuflaj ușoară atunci când nu se mișcă, chiar dacă pentru perioade scurte de timp. Trupele ucrainene au folosit combinații de plase și frunziș pentru a ascunde forma blindajului vehiculelor. Puieții de pin, consideră Jason, sunt „mai bine decât nimic”, dar pare că indică o lipsă a competențelor de bază ale unității implicate pentru folosirea camuflajului sau pur și simplu nu dețin echipamentul potrivit de la început.
Seeing more evidence that Russian forces are camouflaging their vehicles against Ukrainian UAVs or aircraft. https://t.co/ciM7VDGiBV
— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022
Alte imagini din Ucraina arată transportoare blindate cu ceea ce par a fi paie împrăștiate pe deasupra vehiculelor. Într-un alt video distribuit pe rețele sociale, soldații ruși pot fi văzuți acoperind un vehicul cu covoare sau cu alte tipuri de materiale textile grele.
It looks as though Russian paratroopers are using carpets and rags to camouflage their armored vehicles from Ukrainian UAVs. https://t.co/6esF7n9h6R pic.twitter.com/W9gPtvlmFi
— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022
Aceasta ar putea fi o încercare, bănuiește Jason, de a reduce sau distorsiona amprentele de căldură pe care armele anti-blindate – precum rachetele Javelin produse în SUA și folosite de ucraineni – le folosesc în țintire. O amprentă modificată ar putea face mai dificilă deosebirea dintre un vehicul blindat rusesc și o mașină obișnuită, deși un soldat de recunoaștere care este instruit ar putea oscila între a folosi o lunetă termală sau binoclu pentru a găsi dovezi privind activitatea inamicului, a precizat acesta.
Armata americană iese din propria complezență după războaiele din Irak și Afganistan, unde camuflajul vehiculelor într-o luptă împotriva insurgenților era deseori un element nepregătit. Noile tipuri de antrenamente sunt o întoarcere la elementele fundamentale precum folosirea plaselor de camuflaj, spune Jason. Plasele și alte materiale textile pot ajuta la ascunderea echipamentului iar folosirea frunzișului pentru a distorsiona contururile vehiculelor poate acorda secunde vitale echipajelor pentru a reacționa la un atac. Însă folosirea lor este limitată în era dronelor și imaginilor satelitare, spune Jason, astfel camuflajul devenind o încercare menită să înșele în mare parte ochiul uman.
Aparenta lipsă a plaselor moderne de camuflaj din echipamentul rușilor este cel mai recent exemplu pentru ceea ce analiștii numesc o serie de calcule tactice greșite de la începutul invaziei de luna trecută, confirmând ideile din SUA și Europa că președintele Vladimir Putin și comandanții săi militari de rang înalt nu au anticipat rezistența fermă cu care s-au confruntat trupele lor.
Mulți observatori occidentali sunt nedumeriți că soldații ruși au arătat o tendință de a folosi comunicații neasigurate și telefoane, astfel permițând serviciilor externe de informații să le intercepteze. Strategii militari ruși au eșuat de asemenea în a distribui destul combustibil și hrană, ceea ce a făcut soldații să-și abandoneze vehiculele și, în unele cazuri, chiar să se predea.
La fel de surprinzător, spun analiștii, este că unitățile rusești sunt de fapt versate în camuflarea vehiculelor și există dovezi că au făcut acest lucru la exerciții militare din trecut. În 2018, media de stat din Rusia s-a lăudat cu prototipurile de camuflaj militar avansat, despre care se spune că erau capabile de copierea mediului înconjurător.
Rob Lee, expert militar rus și membru de rang înalt în cadrul Institutului Foreign Policy Research, a spus că folosirea neuniformă a camuflajului în Ucraina ar putea arăta o lipsă de pregătire și ghidaj al comandanților pentru subordonați, sau atestă subestimarea lor de la început că lupta e ușoară și că guvernul ucrainean va cădea rapid.
A devenit clar, spune Lee, că dronele tactice mai mici și cele comerciale oferite ucrainenilor de către Turcia le permit forțelor Kievului să vadă unitățile rusești pentru a permite atacuri ale artileriei și din aer, ceea ce ar face ca unii soldați ruși să recurgă la soluții ad hoc precum echiparea vehiculelor cu bucăți din arboret sau pur și simplu scoaterea lor de pe drumuri și ascunderea printre copaci.
„Rusia”, a adăugat acesta, „nu a răspuns bine”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News