Live

Vucici acuză Kosovo că „vrea să provoace un război” după ce Pristina a închis granița pentru mașinile din Serbia

Data publicării:
Soldat kosovar la o clădire guvernamentală din Kosovo. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Kosovo a anunțat că și-a închis granița pentru mărfurile și vehiculele din Serbia, ca răspuns la presupusa răpire a trei polițiști kosovari de forțele de securitate sârbe. Presupusa răpire ar fi avut loc în nordul Kosovo, conform presei locale, care citează guvernul kosovar. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucici, l-a acuzat pe Albin Kurti că „vrea să provoace un război”, şi a promis că Serbia „va face totul” pentru a evita un conflict.

Tensiunile între Serbia și Kosovo s-au acutizat puternic, de miercuri, după arestarea de către Serbia a trei poliţişti kosovari. Serbia a declarat că aceştia se aflau pe teritoriul său, erau în ţinută militară şi dotaţi cu arme automate, GPS, hărţi şi alte echipamente.

„Banda teroristă a fost arestată azi (n. red. - miercuri) la 12:38, pe teritoriul Serbiei centrale, în zona satului Gnjilica, în municipalitatea Raska”, a declarat Petar Petkovic, şeful agenției sârbe pentru Kosovo. Gnjilica se află la circa 6 km de un post de frontieră cu Kosovo.

Guvernul de la Pristina a declarat, însă, că poliţiştii au fost „răpiţi” pe teritoriu kosovar şi că aceştia făceau parte dintr-o unitate de supraveghere a frontierei, dispărând după ce semnalaseră o incursiune a unor bărbaţi mascaţi şi înarmaţi în apropiere de Leposavic, în nordul țării.

Prim-ministrul așa-zisului guvern din Kosovo, Albin Kurti, a acuzat Serbia că i-a răpit pe poliţişti, cel mai probabil ca „un act de răzbunare” după arestarea unui şef prezumtiv al unei grupări paramilitare sârbe, marţi.

Kosovo a interzis imediat intrarea în țară a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental, Perparim Kryeziu.

Sârbii spun că cele două țări sunt în pragul războiului

„Suntem la un moment de răscruce, vom continua să avem pace sau nu?”, a întrebat el. „Mă tem să nu fi trecut Rubiconul şi să nu fie foarte dificil să se revină la normal”, a declarat președintele Serbiei la televiziunea sârbă.

Tensiunile între Serbia şi Kosovo s-au amplificat după instalarea în mai a unor primari etnici albanezi în patru localităţi din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbii din Kosovo.

Franţa, Germania şi SUA au chemat cele două părţi la dezescaladare. SUA, aliatul cel mai apropiat al Kosovo, a denunţat decizia guvernului kosovar de a instala primarii.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, i-a cerut, miercuri seară, lui Albin Kurti să ia „măsuri pentru o dezescaladare” pentru că, „în caz contrar, vor exista consecinţe politice negative”, a avertizat el.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Kosovo merge la TAS după decizia UEFA. „Avem un număr mare de încălcări şi pedepse dovedite deja împotriva FRF”

Decizie UEFA: România câștigă meciul cu Kosovo, însă primește amenzi. Mutarea făcută de kosovari după anunțul oficial

„E o decizie politică”. Mircea Lucescu, reacție după hotârârea UEFA prin care România câștigă cu 3-0 meciul cu Kosovo

Partenerii noștri