Live

Votul electronic. Cum poți fi sigur că alegătorul nu a fost forţat să voteze cu un anumit candidat sau nu a luat mită

Data actualizării: Data publicării:
Florian Marcus, reprezentant E-estonia, face o demonstrație practică a votului electronic Foto: captură TV

Medicii din toată lumea spun că măsurile de distanțare socială vor trebuie să devină o obișnuință, cel puțin până la apariția unui vaccin anti-COVID. În România, care se pregătește pentru două ture de alegeri anul acesta, regula ridică semne de întrebare asupra modului în care se va desfășura votul. Estonia are deja răspunsul. În țara baltică, sistemul de vot este integral online și chiar permite unui alegător să își schimbe opțiunea.

Votul online există în Estonia din 2005, pentru alegerile locale, naţionale şi cele pentru Parlamentul European.

Florian Marcus, reprezentant E-estonia, a făcut o demonstrație practică pentru Digi24:

Florian Marcus: „Întâi pui cardul de identitate în laptop. Te poţi loga cu cardul de identitate sau cu o cartelă SIM folosită tot ca mod de identificare, cea din telefonul tău. Eu aleg cardul de identificare, care este deja introdus în cititorul de card de la laptop. Acesta este numele meu, acesta este acesta este codul numeric personal şi avem o demonstraţie de alegeri, pentru că în acest moment nu se derulează alegeri reale.

Apăsăm butonul „Continuă” şi avem partidele (n.r -  partide fictive ale animalelor, pentru demonstraţie). De exemplu, să alegem „Castorii” astăzi, candidatul nostru fiind Castorul European, apăsăm butonul Selectează şi apoi suntem întrebaţi: Eşti sigur că vrei să-l votezi pe Castorul European din partidul Castorilor? Da, sunt. Apăs butonul Votez şi apoi mi se cere un al doilea PIN, care este de fapt semnătura mea digitală. Acum votul este înregistrat, poţi să scanezi cu telefonul codul QR din dreapta, ca să vezi dacă votul tău a ajuns nemodificat pe serverul unde se adună voturile, în cazul în care cineva a vrut să ţi-l schimbe între timp.

Dar cea mai importantă întrebare pentru multe tări este: Cum pot fi sigur că votul  din spatele unui laptop sau monitor nu a fost forţat de cineva sau nu este efectul unei mite? Este o întrebare foarte bună. În Estonia am rezolvat lucrurile simplu. Poţi vota de câte ori vrei, pentru că doar ultimul vot contează, evident. Aşa că avem mereu o perioadă de votare de 10 zile, primele 7 zile sunt digitale şi în timpul celor 7 zile, da, poţi să îmi pui pistolul la tâmplă, eu votez pentru candidatul tău, dar pleci din cameră pentru că trebuie să forţezi foarte mulţi oameni să voteze şi eu îmi pot schimba votul. Aşa că problema este rezolvată. Deci avem 7 zile pentru votul online, 2 zile în care se calculează cine a votat online şi cine nu, şi în ultima zi avem şi votul fizic pe hârtie, la urne, ca în trecut”.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic adoptat de Camera Deputaților

Un general estonian explică cum arată linia de apărare a ţărilor baltice la frontiera cu Rusia. „Nu este o linie Maginot”

Estonia ia în considerare achiziționarea de rachete și drone care pot lovi în interiorul Rusiei

Partenerii noștri