Live

Video&Foto Volodimir Zelenski şi Andrzej Duda au adus împreună un omagiu victimelor masacrului din Volînia

Data publicării:
Volodimir Zelenski și Andrzej Duda au comemorat masacrul de la Voînia. Foto: Twitter

Preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi al Poloniei, Andrzej Duda, au comemorat duminică masacrarea a zeci de mii de polonezi de către naţionalişti ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crime care au reprezentat o sursă de tensiune între cei doi aliaţi.

Varşovia a fost unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Kievului de la declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022, asupra Ucrainei. Totuşi, masacrul din Volînia, în care, potrivit istoricilor, zeci de mii de polonezi au pierit, a continuat să afecteze legăturile dintre cele două naţiuni şi a revenit în atenţie înaintea comemorării, la 11 iulie, a uneia dintre cele mai sângeroase zile din şirul de asasinate care au avut loc între anii 1943-1945.

Imagini televizate îi înfăţişau duminică pe Zelenski şi Duda într-o biserică din Luţk, oraş din vestul Ucrainei, în timpul slujbei desfăşurate în amintirea victimelor.

Istoricii polonezi estimează că circa 12.000 de ucraineni au fost ucişi, în operaţiuni de represalii comise de polonezi.

„Împreună aducem un omagiu tuturor victimelor nevinovate din Volînia! Aducerea aminte ne uneşte! Împreună suntem mai puternici”, a scris biroul preşedintelui Duda pe Twitter.

Zelenski a postat acelaşi tweet, atât în limba ucraineană, cât şi în limba poloneză.

Masacrul a provocat o dispută publică inedită între Polonia şi Ucraina, la începutul anului, după ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe polonez a declarat că Zelenski ar trebui să-şi ceară iertare pentru evenimentele din Volînia.

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a intervenit pentru a dezamorsa tensiunile, în mai, când a declarat că Kievul înţelege durerea Poloniei.

Vineri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat vestul Ucrainei pentru a aduce un omagiu victimelor.

Parlamentul polonez a declarat că masacrele, comise între anii 1943 şi 1945 de către Armata Insurgentă Ucraineană şi de Organizaţia Naţionaliştilor Ucrainei sub conducerea lui Stepan Bandera, conţin elemente de genocid.

Ucraina nu a acceptat această evaluare şi se referă adesea la evenimentele din Volînia ca fiind parte a unui conflict între Polonia şi Ucraina care a afectat ambele naţiuni.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri