Live Text Putin dă vina pe contraofensiva ucraineană pentru lipsa unui armistițiu. Atac cu drone la Moscova
Președintele rus Vladimir Putin susține că nu respinge discuțiile de pace cu Ucraina, în baza unei inițiative africane. Totuși, atacurile asupra civililor ucraineni continuă. Doi oameni au murit în orașul ucrainean Zaporojie, în urma unui atac rusesc cu rachete. A fost doar unul din zecile de bombardamente de pe teritoriul Ucrainei din ultimele 24 de ore. În același timp, Moscova a fost zguduită de bombardamente pentru a patra oară în doar o lună. Trei drone au lovit capitala rusă la primele ore ale dimineții.
Zelenski a vizitat soldații răniți din Ivano-Frankivsk
ACTUALIZARE 22.25 Volodimir Zelenski a vizitat duminică un centru de reabilitare din Ivano-Frankivsk pentru a se întâlni cu soldații care primesc tratament pentru rănile suferite pe front, potrivit Kyiv Independent.
„Vreau să mulțumesc fiecăruia dintre soldații noștri pentru isprava și eroismul lor. Vă mulțumesc din partea tuturor ucrainenilor pentru că ne-ați apărat țara. Cu siguranță vom câștiga! Vă doresc tuturor însănătoșire grabnică!” a afirmat Zelenski.
Președintele a acordat decorațiuni pentru curajului personalului militar internat în acest centru.
Zelenski a mulțumit și personalului medical al centrului pentru munca depusă: „De asemenea, sunt profund recunoscător personalului nostru medical! Medici, asistente – sunteți cu toții fantastici. Suntem mândri de munca dumneavoastră importantă!”
Ivano-Frankivsk. Our heroes. Our doctors. The Congress of Local and Regional Authorities.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 30, 2023
We all strive for victory, so we must do everything we can to achieve our fair goals in defending the state. Defense is the first priority. Ukrainian warriors should feel our gratitude and… pic.twitter.com/mELYmEDTeL
„Progres lent, dar constant”. Ucraina câștigă teren în fiecare zi în jurul Bahmut
ACTUALIZARE 22.00 Forțele Ucrainei „înaintează treptat” în jurul orașului Bahmut, obținând în același timp unele câștiguri în altă parte pe frontul de est, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei pentru CNN.
În jurul orașului Bahmut, armata ucraineană a reușit în general să câștige sute de metri pe zi și să captureze kilometri de teritoriu în fiecare săptămână, potrivit lui Serhi Cherevatyi, care reprezintă comandamentul estic al armatei.
„Aceasta este o tactică de progres lent, dar constant. Ne dăm seama că avem forțe și mijloace comparabile și, uneori, inamicul ne depășește numeric”, a spus Cherevati. „Folosim tactica acoperirii manevrelor, ambuscadă și nu atacuri frontale directe. Și așa, mergem treptat înainte.”
Bahmut este unul dintre orașele cele mai înverșunat disputate în conflict, ambele armate folosind resurse semnificative în capturarea sa. Deși teritoriul are o anumită valoare strategică, a devenit, de asemenea, un simbol puternic într-un război în care președintele rus Vladimir Putin a avut recent puține victorii clare.
Zelenski: Războiul ajunge pe teritoriul Rusiei
ACTUALIZARE 19:35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, într-o vizită la Ivano-Frankivsk, în vestul ţării, că războiul „ajunge pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare”, relatează AFP, citat de Agerpres.
Liderul de la Kiev a apreciat că „este un proces inevitabil, natural şi absolut corect”. Mai multe amănunte citiți AICI.
Momentul în care o dronă ucraineană lovește o clădire de birouri din Moscova
ACTUALIZARE 17.25 Moscova a fost zguduită de bombardamente pentru a patra oară în doar o lună. Trei drone au lovit capitala rusă la primele ore ale dimineții.
Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost doborâte toate, una de sistemele de apărare antiaeriană, iar celelalte două ar fi fost bruiate electronic. O clădire de birouri a fost avariată, un aeroport important a fost închis temporar, iar traficul pe un bulevard central a fost blocat.
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Crește bilanţul victimelor atacului rus de la Sumî
ACTUALIZARE 17.50 O a doua persoană a murit în urma unui atac rus cu rachetă în oraşul ucrainean Sumî (nord-est), anunţă pe reţele de socializare autorităţile locale, relatează CNN. Bilanţul răniţilor a crescut la 20.
#Russian occupiers launched a missile attack on an educational institution in #Sumy. One person died and 17 others were injured. pic.twitter.com/t3BO1EPa13
— NEXTA (@nexta_tv) July 30, 2023
Un bilanţ anterior al acestui atac comis sâmbătă seara anunţa un mort şi cinci răniţi.
Şcoli, dormitoare şi blocuri au fost avariate în acest atac, anunţă pe reţele de socializare Consiliul Local Sumî.
Autorităţile locale anunţă o continuare a curăţării molozului şi evacuării unor locuitori.
În total 13 persoane au fost mutate în locuinţe provizorii.
Terrible consequences of missile hitting the building of an educational institution in Sumy. For the first time this year, there are dead and wounded in the administrative center itself. So far, 1 dead, 5 wounded are known. 🇷🇺 army is shelling Sumy region on a daily basis, using… pic.twitter.com/KH8pms60Ig
— Гюндуз Мамедов/Gyunduz Mamedov (@MamedovGyunduz) July 30, 2023
Putin dă vina pe contraofensiva ucraineană pentru lipsa unui armistițiu
ACTUALIZARE 17.05 Un armistiţiu este greu de implementat din cauza Ucrainei care își continuă contraofensiva, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, sâmbătă, atent orchestrată la care a participat un grup mic de jurnalişti ruşi, la Sankt Petersburg.
El a subliniat că Moscova nu a respins niciodată negocieri de pace cu Ucraina.
În vederea încheierea războiului, este necesar un acord al ambelor părţi, însă este dificil să se ajungă la un astfel de acord în timp ce armata ucraineană se află într-o ofensivă, a declarat Putin.
”Armata ucraineană este în ofensivă, este în atac, în ceea ce se numeşte o ofensivă strategică la scară mare”, a declarat Putin.
”Noi nu putem declara un armistiţiu în timp ce suntem atacaţi”, a adăugat el.
Putin a anunţat la Summitul Rusia-Africa, la sfârşitul acestei săptămâni, că analizează o iniţiativă de pace propusă de către lideri africani şi a acuzat Kievul de faptul că nu vine la masa negocierilor.
Preşedintele ucrainean Vlodimir Zelenski a respins, însă, orice negocieri de pace cu Rusia până când militarii ruşi nu se vor retrage de pe teritoriul Ucrainei.
Organizarea unor negocieri în timp ce armata Rusiei ocupă Ucraina doar va ”îngheţa” războiul, durerea şi suferinţa cauzate de invazia lui Putin, sublinia el.
Armata ucraineană a lansat un atac asupra Podului Ciongar
ACTUALIZARE 14.42 Armata ucraineană a anunțat că a lansat cu succes un atac cu rachetă asupra Podului Ciongar, considerat o infrastructură-cheie, care leagă regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, şi Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează News.ro.
Podul este un punct de trecere-cheie pentru traficul militar şi civil între cele două regiuni ucrainene ocupate.
Armata ucraineană a făcut acest anunţ după ce Vladimir Saldo, reprezentantul ocupaţiei ruse în Herson, a anunţat că Ucraina a atacat, în nopatea de sâmbătă spre duminică, cu 12 rachete cu rază lungă de acţiune, o linie ferată între Herson şi Crimeea.
Saldo a anunţat că toate rachetele au fost interceptate de apărarea rusă, dar că unele infrastructuri au fost „uşor avariate” de fragmente de rachetă.
Acesta este al doilea atac al Podului Ciongar din iunie încoace.
Papa cere Rusiei să revină la acordul privind cerealele
ACTUALIZARE 14.38 Papa Francisc le-a cerut duminică autorităţilor ruse să revină la acordul care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului, invocând milioanele de persoane care suferă de foame.
„Să nu încetăm să ne rugăm pentru Ucraina martirizată, unde războiul distruge totul, inclusiv grâul, iar aceasta este o ofensă gravă adusă lui Dumnezeu, pentru că grâul este darul său pentru a hrăni omenirea. Strigătul a milioane de fraţi şi surori care suferă de foame se înalţă la cer”, a spus el după rugăciunea Angelus în faţa miilor de pelerini adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Fac apel la fraţii mei, autorităţile Federaţiei Ruse, să restabilească iniţiativa Mării Negre şi grâul să poată fi transportat în siguranţă”, a mai spus papa.
Putin a asistat la o paradă navală şi a anunţat că Marina rusă va primi 30 de nave noi
ACTUALIZARE 14.12 Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat duminică la o paradă de nave de război şi submarine nucleare în oraşul său natal Sankt Petersburg şi a anunţat că Marina rusă va primi 30 de nave noi în acest an, relatează Reuters, citată de AFP.
45 de nave, submarine şi alte ambarcaţiuni au luat parte la evenimentul anual al Zilei Marinei din Rusia, un spectacol tradiţional de putere militară care are loc în Golful Finlandei şi pe râul Neva din Sankt Petersburg. Aproximativ 3.000 de membri ai personalului Marinei au participat, de asemenea, la o paradă terestră, a transmis Kremlinul.
Putin, însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi amiralul Nikolai Ievmenov, şeful Marinei, a inspectat unele dintre navele de pe o barcă de lansare de pe Neva înainte de a ţine un discurs.
„Astăzi, Rusia implementează cu încredere sarcinile la scară largă ale politicii noastre maritime naţionale şi dezvoltă în mod constant puterea Marinei noastre”, a spus Putin.
„Numai în acest an, 30 de nave de diferite clase sunt adăugate flotei”, a adăugat el.
Ucraina spune că Rusia a pierdut 245.700 de militari
ACTUALIZARE 12.25. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut 245.700 de militari în Ucraina de la începutul războiului, potrivit The Guardian.
Potrivit raportului, până în 30 iulie, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.205 tancuri, 8.178 vehicule blindate de luptă, 7.275 vehicule și rezervoare de combustibil, 4.795 sisteme de artilerie, 698 sisteme de lansare multiplă de rachete, 459 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.011 drone și 18 nave.
Acestea sunt estimări orientative ale pierderilor de luptă ale Rusiei începând cu 24 februarie 2022.
Luptătorii Wagner se îmbată în gări și nu mai ajung acasă
Luptătorii Wagner trimiși în concediu, în Rusia, preferă să se îmbete și să se plimbe prin gări, în loc să meargă acasă, la familiile lor, potrivit publicației ruse independente Mozhem Obyasnit citată de Insider.
După rebeliunea eșuată de luna trecută, mulți mercenari Wagner au ajuns în Belarus, unde liderul lor, Evgheni Prigojin, a înființat o nouă bază de antrenament.
În timp ce unii dintre luptătorii Wagner sunt antrenați pentru a fi dislocați în Siria și Africa, unde grupul este activ de câțiva ani, alții au fost trimiși înapoi în Rusia, în concediu, a relatat Mozhem Obyasnit.
Dar mulți nu au ajuns acasă și în schimb au rămas în gări unde „beau după pofta inimii”, spune presa, citând grupurile publice de pe Telegram ale rudelor luptătorilor Wagner.
Noile drone cu care Ucraina atacă navele ruse din Marea Neagră
Ucraina a permis unei echipe CNN acces la noua sa dronă navală, cu ajutorul căreia încearcă să limiteze operațiunile flotei ruse în Marea Neagră.
Drona, concepută pentru a ataca navele din flota rusă a Mării Negre, are sute de kilograme de explozibili și poate lovi ținte la 800 de kilometri distanță.
Drona proiectată și fabricată în Ucraina este controlată de la distanță și poate fi folosită și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere, printre altele.
Ministrul de Externe al Ungariei susține că argumentele UE privind pacea din Ucraina sunt „prefăcute şi contraproductive”
Argumentele UE privind pacea în Ucraina, potrivit cărora condiţiile nu sunt deocamdată prielnice pentru negocieri, sunt prefăcute şi contraproductive, susține ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó. Ungaria continuă să solicite încetarea focului şi negocieri de pace cât mai curând posibil, adaugă el, potrivit News.ro.
Luând cuvântul în cadrul unei discuţii despre provocările politicii externe şi comerţului exterior al Ungariei, ministrul a mai spus că de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa s-a scufundat într-o „psihoză a războiului”, iar politica externă comună s-a redus la această problemă unică.
„De mai bine de 500 de zile nu vorbim decât despre război. Cu toate că ştim exact ce crede fiecare despre acest război. Practic, toată lumea gândeşte la fel. Acest război este rău, este brutal, în acest război mor oameni, o ţară este practic distrusă, războiul trebuie să înceteze, trebuie condamnat, trebuie indicat în mod clar cine este agresorul şi cine este victima”, a spus ministrul.
Aeroportul Vnukovo din Moscova a fost închis pentru scurt timp
ACTUALIZARE 09.15. Un atac nocturn cu drone ucrainene asupra Moscovei a fost dejucat, fără a provoca victime, iar aeroportul internaţional al capitalei Rusiei a fost închis pentru scurt timp, au anunţat duminică autorităţile ruse.
„Drone ucrainene au atacat noaptea trecută. Faţadele a două turnuri de birouri din oraş au fost uşor avariate. Nu există morţi sau răniţi”, a precizat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe Telegram.
Aeroportul Internaţional Vnukovo, situat la sud-vest de Moscova, a fost închis pentru scurt timp traficului, iar zborurile au fost deviate, a transmis agenţia rusă de ştiri TASS, citând „servicii de aviaţie”, înainte de a anunţa reluarea acestora la scurt timp după aceea.
Putin susține că nu respinge negocierile de pace
Preşedintele rus, Vladimir Putin, susține că o iniţiativă africană ar putea fi o bază pentru pace în Ucraina, dar că atacurile ucrainene o fac greu de realizat.
El a vorbit la o conferinţă de presă după ce s-a întâlnit vineri la Sankt Petersburg cu lideri africani şi a ascultat apelurile acestora pentru ca Moscova să meargă mai departe cu planul lor.
Există prevederi ale acestei iniţiative de pace care sunt puse în aplicare, a spus el. Dar există lucruri care sunt dificil sau imposibil de pus în aplicare, relatează Reuters, citată de AFP.
Reuters a relatat în iunie că medierea africană în conflict ar putea începe cu măsuri de consolidare a încrederii, urmate de un acord de încetare a ostilităţilor însoţit de negocieri între Rusia şi Occident.
Putin a declarat că unul dintre punctele iniţiativei este încetarea focului.
„Dar armata ucraineană este în ofensivă, atacă, pune în aplicare o operaţiune ofensivă strategică pe scară largă... Nu putem înceta focul când suntem atacaţi”.
În ceea ce priveşte problema începerii negocierilor de pace, el a declarat: „Nu le-am respins... Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părţi”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unei încetări a focului acum, care ar lăsa sub controlul Rusiei aproape o cincime din ţara sa şi ar da timp forţelor acesteia să se regrupeze după 17 luni de război.
Drone ucrainene lovesc două clădiri din Moscova, fără să facă victime
Un atac cu drone ucrainene asupra Moscovei în timpul nopţii a deteriorat două clădiri de birouri, a susținut duminică primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, pe Telegram, adăugând că nimeni nu a fost rănit.
Ministerul rus al Apărării a transmis că atacul a trei drone ucrainene asupra Moscovei a fost dejucat.
„Tentativa de atac terorist a regimului de la Kiev cu drone asupra unor ţinte din oraşul Moscova a fost dejucată”, a scris ministerul pe Telegram, adăugând că o dronă a fost doborâtă şi alte două, „neutralizate de războiul electronic”, prăbuşindu-se pe un complex de clădiri, relatează AFP, citată de Agerpres.
Atacurile împotriva Moscovei şi a împrejurimilor sale, situate la 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost destul de rare de la începutul conflictului în februarie 2022. În 2023 au avut loc mai multe atacuri cu drone.
Cel raportat duminică este cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu drone - inclusiv împotriva Kremlinului şi a unor oraşe ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina - pe care Moscova le atribuie Kievului.
La începutul lunii iulie, Rusia a susţinut că a doborât cinci drone ucrainene care au perturbat funcţionarea Aeroportului Internaţional Vnukovo din Moscova.
Aceste atacuri au loc la câteva săptămâni de la lansarea contraofensivei ucrainene, care are scopul de a relua teritoriile ocupate de Rusia.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a condamnat aceste atacuri, care „nu ar fi posibile fără asistenţa acordată regimului de la Kiev de SUA şi aliaţii lor din NATO”.
Atacuri rusești cu rachete în Zaporojie şi Sumî
Un atac rusesc cu rachetă asupra oraşului Zaporojie din sudul Ucrainei a ucis cel puţin două persoane, un bărbat şi o femeie, a anunţat sâmbătă seara secretarul consiliului municipal Anatoli Kuriev.
O altă femeie a fost rănită. Racheta a distrus ferestrele unei clădiri înalte, ale unei instituţii de învăţământ şi ale unui supermarket, relatează DPA, citată de Agerpres.
Şi în regiunea de nord-est Sumî autorităţile au raportat un atac cu rachete ruseşti, despre care se crede că ar fi afectat şi o instituţie de învăţământ.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News