Argumentele UE privind pacea în Ucraina, potrivit cărora condiţiile nu sunt deocamdată prielnice pentru negocieri, sunt prefăcute şi contraproductive, susține ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó. Ungaria continuă să solicite încetarea focului şi negocieri de pace cât mai curând posibil, adaugă el, potrivit News.ro.
Luând cuvântul în cadrul unei discuţii despre provocările politicii externe şi comerţului exterior al Ungariei, ministrul a mai spus că de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa s-a scufundat într-o „psihoză a războiului”, iar politica externă comună s-a redus la această problemă unică.
„De mai bine de 500 de zile nu vorbim decât despre război. Cu toate că ştim exact ce crede fiecare despre acest război. Practic, toată lumea gândeşte la fel. Acest război este rău, este brutal, în acest război mor oameni, o ţară este practic distrusă, războiul trebuie să înceteze, trebuie condamnat, trebuie indicat în mod clar cine este agresorul şi cine este victima”, a spus ministrul.
„Degeaba încearcă unii să demonstreze contrariul, aceste aspecte nu se discută. Dar de 500 de zile nu vorbim decât despre asta (…) Iar când noi cerem să vorbim despre pace, ni se spune că suntem oamenii lui Putin, propagandişti ai Kremlinului, prietenii sau spionii ruşilor şi aşa mai departe”, a argumentat el.
„Eu însă cred că este în interesul Ucrainei, al poporului ucrainean, al Europei şi chiar al întregii lumi ca în sfârşit să fie pace”, a adăugat ministrul.
El a calificat drept „o ipocrizie” faptul că UE cere imediat încetarea focului şi negocieri de pace în legătură cu conflictele armate din alte părţi ale lumii, dar în cazul Ucrainei însă nu se întâmplă acelaşi lucru, iar această duplicitate este inacceptabilă şi dăunătoare.
„Mâine condiţiile vor fi mai neprielnice decât astăzi, iar ieri condiţiile erau mai bune decât sunt astăzi, pentru că ieri numărul morţilor era mai mic decât azi, iar mâine numărul lor va fi şi mai mare”, a susținut el.
„Aşadar, argumentul împotriva păcii pe care îl auzim din partea colegilor noştri din UE este prefăcut, inacceptabil şi contraproductiv. În pofida atacurilor la adresa noastră, azi noi suntem singurii din Europa care susţinem necesitatea păcii,” a continuat ministrul.
Szijjártó a calificat drept „şocantă” propunerea UE de a subvenţiona livrările de armament către Ucraina cu până la 20 de miliarde de euro în următorii patru ani, ceea ce sugerează că UE se gândeşte că războiul se va prelungi cu siguranţă pe o perioadă de încă patru ani.
El a subliniat că este de asemenea problematic faptul că Ungaria ar trebui să contribuie la această subvenţie cu 200 de milioane de euro, în condiţiile în care ea nu primeşte fondurile UE la care are dreptul, iar banca OTP se află pe lista întocmită de Ucraina cu sponsorii internaţionali ai războiului.
Editor : M.B.