Live

Videoclipurile Wagner, peste un miliard de vizualizări pe Tik Tok. NewsGuard: algoritmul împinge utilizatorii către conținutul violent

Data actualizării: Data publicării:
Mercenari Wagner în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Zeci de videoclipuri care glorifică violența grupului de mercenari Wagner din Rusia și care au fost postate pe platforma socială Tik Tok, dezvoltată de China, au fost vizionate de peste un miliard de ori, potrivit unui raport al NewsGuard, citat de BBC. NewsGuard, o organizație din SUA care evaluează credibilitatea site-urilor web și monitorizează dezinformarea online spune că unele dintre videoclipuri par să arate execuția unui fost mercenar rus.

NewsGuard susține că a identificat 160 de videoclipuri pe platforma de scurt-video care „fac aluzie la, arată sau glorifică acte de violență” ale grupului de mercenari, fondat de Yevgeny Prigozhin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Paisprezece dintre aceste videoclipuri au arătat înregistrări complete sau parțiale ale uciderii aparente a fostului mercenar rus Yevgeny Nuzhin.

Analiştii au spus că un videoclip cu crima a fost vizionat de cel puţin 900.000 de ori înainte de a fi retras, susțin cei de la NewsGuard, citați de BBC.

Nuzhin ispășise o pedeapsă cu închisoarea pentru crimă, dar a fost recrutat de grupul Wagner și trimis să lupte în Ucraina. Când a fost capturat de armata ucraineană el a schimbat tabăra și a denunţat grupul de mercenari.

Se crede că atunci a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri și, în câteva zile, pe un canal care ar aparține de Wagner de pe Telegram, a apărut un videoclip înfiorător în care acesta este ucis cu un baros.

NewsGuard a descoperit că algoritmul TikTok părea să-i împingă pe utilizatori către conținutul violent Wagner Group.

Când un analist a căutat termenul „Wagner”, bara de căutare a TikTok a sugerat căutări pentru „execuție Wagner” și „baros Wagner”. Aceeași căutare în limba rusă a dus la sugestiile „Wagner PMC”, „Wagner baros” și „Wagner orchestra”. Wagner se referă la luptătorii săi drept „muzicieni”.

NewsGuard a constatat, de asemenea, că pe TikTok pot fi găsite videoclipuri care arată o altă crimă a lui Wagner care implică un dezertor al armatei în Siria în 2017 și că au ajuns la milioane de utilizatori.

Grupul de analiză online a declarat că a identificat și alte videoclipuri muzicale pe platformă care pledează pentru violența împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri de a ucide ucraineni susținând că sunt „naziști”.

Răspunzând la raport, un purtător de cuvânt TikTok a spus că „nu există loc pentru conținutul instigator la ură sau violent pe platforma noastră”. Multe dintre videoclipurile identificate de NewsGuard nu mai erau disponibile pe platformă până joi.

„Regulile comunității noastre subliniază în mod clar că nu le permitem oamenilor să folosească platforma noastră pentru a amenința sau incita la violență, sau pentru a împărtăși atacuri sau insulte pe baza naționalității oamenilor sau a altor caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conținutul care încalcă aceste politici”, au declarat reprezentanții TikTok.

Wagner a început ca un grup de mercenari ruşi din umbră şi în 2014 a mers în estul Ucrainei pentru a ajuta forţele pro-ruseşti să alunge armata ucraineană.

Ani de zile, Yevgeny Prigozhin a negat că ar avea vreo legătură cu Wagner, până în septembrie când a recunoscut în cele din urmă că a fondat grupul.

Cunoscut cândva drept „bucătarul lui Putin” din cauza averii sale din domeniul catering, el a apărut în videoclipurile recente recrutând deținuți în închisorile rusești pentru războiul din Ucraina.

Familia lui Yevgeny Nuzhin nu știa nimic despre recrutarea lui pentru război, deși înainte de a muri, el le-a spus jurnaliștilor ucraineni că el și ceilalți recruți din închisoare erau doar „carne de tun”.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Poliția digitală a Europei, pusă la încercare de România: campania lui Călin Georgescu testează normele UE privind rețelele sociale

„Mercenari în stil Wagner complotau să stârnească tulburări în România”, scrie Financial Times. Potra, comparat cu Prigojin

Ce înseamnă „brain rot”, cuvântul anului 2024. Psihologii atenționează că acest fenomen are un impact major asupra creierului

O comisie a PE va audia TikTok în contextul proceselor electorale desfășurate în Europa

Partenerii noștri