Live

VIDEO „Să facem Rusia mică din nou”. Mesajul de pe tricoul lui Zelenski i-a înfuriat pe ruși

Data actualizării: Data publicării:
Mesajul de pe tricoul lui Zelenski i-a înfuriat pe ruși. Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj cu ajutorul unui tricou pe care scria „Să facem Rusia mică din nou”. Partea ucraineană și proucraineană a Internetului a erupt în urale pentru liderul de la Kiev, dar Rusia a fost scoasă din sărite, iar oficialii ministerului de Externe de la Moscova l-au făcut „mizerabil” pe Zelenski.

„Mulțumesc tuturor celor care ajută. Trăiască toți cei care luptă pentru Ucraina! Slavă Ucrainei!”, a spus Zelenski.

Dar mai important decât mesajul pe care l-a rostit Volodimir Zelenski e cel pe care l-a transmis prin intermediul tricoului: „Să facem Rusia mică din nou”. Sub text, era și o hartă a cnezatului Moscovei din 1462, adică înainte de marea extindere din timpul lui Ivan al Treilea, primul lider moscovit care și-a luat titlul de țar. Sugestia lui Zelenski: tot ce a ocupat Moscova în ultimii 560 de ani nu aparține Rusiei.

„Rusia nu trebuie să mai fie un imperiu. Rusia trebuie să se retragă din Ucraina. Rusia trebuie să dea înapoi teritorii, să plătească reparații și să extrădeze criminalii de război. Este singura șansă ca Rusia să devină un stat civilizat”, a spus și fostul jucător de șah Garry Kasparov, devenit lider al opoziței din Rusia.

Simbolul brutalității colonialismului rusesc este chiar orașul Kazan, unde Putin a organizat summitul BRICS. Cândva capitala unui stat tătăresc puternic, Kazan a fost asediat, cucerit și vandalizat de armatele lui Ivan cel Groaznic. Catedrala Sfântul Vasile din Moscova comemorează cucerirea Kazanului.

„Decolonizarea și democratizarea sunt interconectate. Până când Rusia nu va confrunta moștenirea imperială, va continua să reprime minoritățile naționale și își va amenința vecinii, așa cum vedem și astăzi”, a spus Rachel Bauman, expert al guvernului SUA.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini de la „Polul gerului”: Cum trăiesc oamenii în cea mai friguroasă așezare permanentă din lume

Bloc de locuințe lovit de o dronă rusească, la Kiev: cel puțin un mort și patru răniți

Elon Musk şi Kremlinul dezmint acuzaţiile WSJ potrivit cărora miliardarul se află în contact cu Putin din 2022

Regretul Ucrainei: a renunțat la arsenalul nuclear crezând că alte puteri o vor proteja. De ce nu dezvoltă acum arme atomice

Partenerii noștri