Live

VIDEO. Cum s-a schimbat viața femeilor din Kabul sub ocupația talibană? Speranțele unei tinere jurnaliste și ce vând acum magazinele

Data publicării:
Viața femeilor din Kabul s-a schimbat sub ocupația talibană Foto: Profimedia Images

Secunder Kermani de la BBC a vorbit cu femei din Kabul despre preluarea talibanilor și despre cum le-a fost afectată viața de zi cu zi.

Când talibanii au ocupat capitala Kabul, mulți rezidenți au fost îngroziți. O tânără jurnalistă a decis să iasă în stradă, să vorbească cu oamenii și să adune reacții pentru canalul ei de YouTube. A fost ultimul video pe care l-a încărcat pe platformă și nu este sigură că talibanii vor fi de acord cu ceea ce face ea.

Deocamdată, mulți angajatori le-au transmis femeilor să rămână acasă.

„Îmi iubesc cu adevărat meseria și mi-ar plăcea să lucrez în continuare. Sper că talibanii îmi vor permite. În caz contrar, voi fi nevoită să plec din țară”, a declarat jurnalista afgană pentru BBC.

Ultima dată când talibanii au fost la putere, în anii '90, femeilor le era interzis să lucreze, fetele nu aveau voie să meargă la școală. Chiar și acum, talibanii își susțin pedepsele brutale precum biciuirile sau lapidările celor care comit adulter.

Zilele acestea, după revenirea talibanilor în Kabul, sunt văzute femei pe strazi, însă într-un număr mult mai mic decât înainte. Multe spun că le este prea frică să-și părăsească locuințele.

Deocamdată, cel puțin în Kabul nu li s-a ordonat să poarte burka sau să rămână închise în case dacă nu sunt însoțite de un bărbat, dar nimeni nu știe dacă asta va dura.

Frica a schimbat modul în care se îmbracă femeile din Kabul

Secunder Kermani a încercat să obțină mărturii filmate de la femei, însă acestea i-au spus că nu s-ar simți în siguranță dacă ar spune ce simt și gândesc despre talibani.

Citește și: "Cea mai oribilă zi, sunt îngrozită". Cum a trăit o femeie care lucra pentru guvernul afgan orele în care talibanii au năvălit în Kabul

Chiar dacă noi legi încă nu au fost impuse, frica a schimbat modul în care se îmbracă cele mai multe femei. Proprietarul unui magazin i-a spus corespondentului BBC că nimeni nu mai cumpără blugi, dar, în schimb, se vând eșarfe și ținute mai conservatoare.

Marți, talibanii le-au permis femeilor angajate în unități esențiale să se întoarcă la muncă, cu condiția să poarte hijab.

Fawzia Koofi a fost membră a parlamentului afgan și membră a grupului care a negociat cu talibanii a declarat: „Multe femei m-au contactat și mi-au spus că sunt în căutarea unei variante de scăpare, pentru că își doresc ceva diferit nu doar în ceea ce privește securitatea, ci în ceea ce privește viitorul și idealurile lor. Sperau la o țară mai bună, dar acum nu o mai au. Sunt foarte mândră să le văd determinate să reziste”, a declarat Fawzia Koofi.

Cei mai mulți oameni se tem că așa-zisa libertate a femeilor de acum va dispărea, iar regulile stricte ale talibanilor vor fi reinstaurate treptat, după ce atenția internațională nu va mai fi îndreptată în direcția lor.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara europeană în care purtarea tradiționalei burka musulmane va fi interzisă complet, de la 1 ianuarie 2025. Amendă, în caz contrar

Ce s-a întâmplat cu femeile care au încercat să țină piept talibanilor. Poveștile tragice ale celor care „nu mai există în Afganistan”

Bărbaţii au revenit luni pe băncile universităţilor din Afganistan, femeile nu

Amendă de 1.000 de euro în Elveția pentru persoanele care poartă vălul islamic în public

Partenerii noștri