Live

Viceministrul rus de externe: „Rusia poate răspunde nuclear în fața unei agresiuni cu arme convenţionale când statul este ameninţat”

Data publicării:
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. Foto: Profimedia Images

Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt „neclare” din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru ziarul Izvestia, publicat luni şi citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media, a notat Riabkov.

Oficialul rus a subliniat că Moscova şi-a reafirmat în mod repetat disponibilitatea de a menţine interacţiunea pragmatică cu Washingtonul pentru a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, precum şi pentru a consolida stabilitatea strategică, în special prin asigurarea controlului armelor.

De asemenea, ne amintim bine că Tratatul de Reducere a Armelor Strategice nu este pe termen nedefinit şi, în mod ideal, ar trebui înlocuit cu un alt acord sau acorduri, a adăugat viceministrul rus de externe, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă SUA îşi schimbă politica în mod evident distructivă şi îşi arată disponibilitatea de a construi un dialog egal, ţinând cont de interesele şi preocupările de securitate ale Rusiei, a adăugat Riabkov.

Printre altele, viceministrul rus de externe a avertizat NATO cu privire la consecinţele ignorării liniilor roşii ale Federaţiei Ruse, notează TASS.

Citește și: ISW: Rușii nu vor mai putea cuceri prea multe teritorii în perioada următoare. Trupele separatiste din Donbas nu mai vor să lupte

Rușii spun că actualul curs al politicii NATO este riscant şi ar putea escalada până la ciocniri armate

Cursul politicii NATO este riscant şi ar putea escalada până la ciocniri armate. Este important să se prevină o astfel de evoluţie a evenimentelor, a mai ținut să precizeze viceministrul rus de externe Serghei Riabkov în interviul pentru Izvestia.

Cursul distructiv al ţărilor NATO de a ignora liniile noastre roşii şi atragerea într-o confruntare cu Rusia în Ucraina (...) sunt extrem de riscante, a spus el, subliniind că escaladarea în continuarear putea conduce la o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare şi acest lucru trebuie prevenit.

Citește și: „Iarna eternă”: Mai mult de jumătate din populația Pământului ar muri de foame în urma unui război nuclear (Science)

În acelaşi interviu, Riabkov a reamintit şi condiţiile în care Federaţia Rusă poate folosi armele nucleare. 

Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată, a mai declarat oficialul rus.

 Declarațiile lui Riabkov vin după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat săptămâna trecută că Rusia nu are nevoie să utilizeze arme nucleare în Ucraina. Şoigu a făcut declaraţia într-o conferinţă pe teme de securitate organizată la Moscova.

 Referitor la noul tratat START, Serghei Şoigu a menţionat că discuţiile pentru prelungirea acestui pact sunt o stradă cu dublu sens şi că situaţia legată de controlul armelor nucleare în SUA şi Rusia nu este uşoară.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident, amintesc France Presse şi Reuters.

Pe 24 august, la jumătate de an de la începutul invaziei, Ucraina își va sărbători Ziua Independenței. Într-o schimbare față de tradiționala paradă militară, zeci de piese de echipament militar rusesc avariat au fost aduse pe strada centrală Hreșciatik din Kiev. Este atât o recunoaștere a faptului că armata ucraineană este utilă pe front, dar și o mostră de umor negru. Se spune că Putin spera să organizeze o paradă a victoriei pe acest bulevard după ce va cuceri rapid Kievul. Au existat informații conform cărora unii dintre soldații ruși chiar își împachetaseră în bagaj și uniformele de paradă. 

„După șase luni de război, afișarea umilitoare a armamentului rusesc ruginit este un avertisment pentru toți dictatorii despre cum planurile lor pot fi zădărnicite de o națiune liberă și curajoasă”, a comentat Ministerul Apărării din Ucraina.

Citește și: Șase luni de infern în Ucraina. Cum a ajuns în impas războiul smintit al lui Putin („The Guardian”)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri